27 January 2011

♥♥ Bonus Oh Bonus

Assalamualaikum....
 
What u all guys think about bonus???????????
Erm....ntahla....klu sebut pasal bonus...mesti korang sangat gumbira skrg kan...mesti skrg tgh senyum memanjang je kan...of coz la....dapat 3x salary siap da planing nak wat ape ngan wit terpijak tu...kan...bestnye jd korang semua....sedihnya jd aku..huhuhu.....ok la korang ....sy ni....erm, mereka² yg terlibat je yg tau...nak kata saya ni pekerja xbgus.....xmungkin kot....sbb bos sendiri pun ade puji memuji pasal sy depan staff yg lain....sy pun xtau la ape yg kurang lagi di mata cina² kan ( i hav 5 bos at the same time..)....tp sepanjang sy berkerja ni kan....ni la 1st time rs pelik sgt²....sy pun xtau mcm mn diorg ni buat kiraan  utk pengagihan bonus.... cuba kamu semua bayangkan...org yg masuk blum officially permanent staff dapat lebih dari kami² yg lama ni....PELIK X rasa kan....i realy² dunno how all my boss judge!!!....adakah ini di katakan politik di dalam pekerjaan....can u all guy answer me??...but i share u something...dlm office ni sy satu² nya staff melayu yg diorg ade...but sbnrnya ade 2 termasuk sy..tp td dia baru resign 24 hour...can u think what happen wit this office!!...ok la...next time sy akn smbg lg cerita ni....this entry just only to inform u my mood....sgt sedih...da la den nak kawin....banyak duit nak guna...tp ape yg diharapkan...hancurrrr semuanya....huhuhu...SELAMAT MEMBACA 4 THE NEXT ENTRY...

klu la duit itu boleh dapat dr langit....alangkah bahagia nya hidup semua org di dunia ini... ♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥









♥Princess and Prince Story♥ * feel free to drop ur positive or negative comment, that is good for me to improve own my side*

I can't wait to tag my friends in the #MiloFuzeJamPack game & have the laugh of my life. Awesome prizes to be won!

I can't wait to tag my friends in the #MiloFuzeJamPack game & have the laugh of my life. Awesome prizes to be won!

Assalamualaikum♥Princess and Prince Story♥ * feel free to drop ur positive or negative comment, that is good for me to improve own my side*

26 January 2011

♥♥ I must be someone within the next 5 years ♥♥

Assalamualaikum...

Wow....bila tgk tajuk entry utk kali ni....dassssyatttt.....besor cita2 anak ibu sorang ni...tetiba je nuraf terfikirkan tentang tajuk entry di atas.bukannya ape tetiba rasa bosan sgt dgn rutin harian...asik bagi org kaya (company) je..tp diri sendiri bl lg???..rs letih pun ade..tp ape boleh buat org tua² cakap xbaik mengeluh kan...itu satu²nya punca sy mencari wang sekarang...tp xsalah kan utk memperbaiki  diri dan mempertingkatkan lagi taraf hidup akan dtg...yela xkan selamanya kita hidup nak makan gaji (jd balaci cina)...kurang² kita mesti nak jd sesuatu yg berguna pada ms akan dtg...paling² tidak pun sesuatu yg indah dan menjadi kebanggaan utk keluarga kita...sebenarnya sangat² la besor cita² saya ni...InsyaAllah jika di izinkan olehNya dlm ms 5thn dr sekarang, saya mahukan perniagaan saya sendiri...yg dikelolakan oleh saya sendiri...AMIN...nampak mcm mudah je kan...mmgla ckp mmg senang...tp sebelum melakukan sesuatu tu kita kena fikir baik buruknya dl......sekarang saya masih lg buat research perniagaan yg bagaimanakah yg ign sy jalankan...dengan adanya impian tu kita akan ade hala tuju ke mana kita akan pergi...mustahilkan...korang sendiri xkan xteringin nak hidup mewah, contohnya memiliki kereta idaman, rumah idaman, perniagaan sendiri...cuba korang semua fikirkan apa korang akan jd dlm masa 5-9 tahun sebelum menjelang WAWASAN 2020???....ape yg sy cakapkan ni ade betulnya...cuba dengan berniaga sahaja kita boleh berjaya...dalam islam pun menggalakkan kita mempunyai perniagaan sendiri..nuraf sekadar berkongsi untuk membuka minda korang supaya berfikir dgn lebih jauh...

Di bawah ni senarai² yg menjadi pilihan saya :

  • butik sendiri
  • kedai makan (nasi minang)
  • kedai hasil tangan
  • perniagaan maya
  • butik kecantikan
  • company sendiri (engineering or architecture)
  • atau sesuatu yg boleh buatkan sy jd lebih kreatif
  • atau sesuatu yg lain yg belum pernah korang terfikir.


CUBA ANDA RENUNG-RENUNGKAN BETUL X APE YANG " BILL GATES " CAKAP


You will not make US$60,000 (RM 219,000) a year right out of high school. You wont be a vice president a car phone until you earn both..



 ♥Princess and Prince Story♥ * feel free to drop ur positive or negative comment, that is good for me to improve own my side*

23 January 2011

♥♥ U can call me ♥♥

Assalammualaikum







tetiba nuraf  rs nak buat entry pasal nama panggilan ni, k la straight to the point k,
waktu nuraf kecik² dulu....semua org paggil nuraf ni

~ YET ~

(kelakarkan klu dlm bahasa melayu maksud nye LAGI..tp sebenarnya singkatan on my original name)
pastu bila umoq dlm lingkungan nak masuk tadika (6yrs), nama pun bertukar kepada 

~ ALONG ~

(yela da jd kakak kan adik pun time tu da ade 4 org...nampak skit la yg paling tua dlm keluarga, trus jd nama timangan utk dlm family only)...naik je darjah satu sampai standard 3...tp tak bape igt sgt time ni....klu xsilap kawan² n cikgu² semua panggil 

~ YATI ~

(maybe nama ni paling senang nak sebut kot, tp sebenarnya saya mmg xsuka org pggl saya yati...bg saya nama tu terlalu ayu..xsesuai dgn jiwa sy..)..pastu standard 4-5 sy bertukar sekolah..masukla sekolah baru...fuhh time ni mmg sy rasa mcm pisang goreng...laris sgt...hampir ke semua pertandinga saya ambil bahagian dan hampir ke semuanya saya dlm ranking TOP 3...Alhamdulillah...maybe time tu rezeki saya...smpai ade yg iri hati ngan sy...yela da la jd budak baru time tu...tp hmpir semua pertandingan sy balun smpikan sy menarik diri di saat pertandingan diadakan...sbb ade yg ckp blkg...irihati dgn sy ...tapi kawan² jgn salah kan sy tau....cikgu² kat situ patut disalahkan...sy cuma sahut cabaran dan kepercayaan yg diberikan oleh guru² tersayang...tp time ni saya Bersyukur sgt2 kerana diberikan peluang untuk rasa memori indah di sekolah rendah..bila saya masuk standard 6 nama sy pun bertukar lagi...kepada

~ AFRI ~

nama ni diberikan oleh kawan sy yg sgt² pandai time tu....boleh kata mcm idola sy dlm sekolah time tue...dia seorang yg sgt² pandai dan cantik...anugerah Allah padanya diberikan pakej yg lengkap,seorang yg sgt rendah diri..nama beliau AZWANI ZULKEFLY..maaf klu nama ayah salah...dan sampai la ke FORM 5 nama tu sebati dgn sy..tp dlm masa tue saya ade nama baru lg...yela bila da masuk sekolah campur ngan cina diorg ni lidah susah nak sebut nama lg klu nm  yg pelik2 skit....pastu dlm ms yg sm ade la kawan cina saya LAM LOONG  ni pggl sy

~ AIVI ~

time ni hampir semua kawan² cina pggl nama tu...mcm best plak bila diorg pggl macam tu...mcm artis plak...hehehhe...pastu nama saya bertukar lg...bila sy dapat future study after im finished my secondary school....saya terpaksa guna nama yg family sy pggl...sbb diorg ni susahla sgt nak sebut nama sy ni...awat susah sgt ke??? even lecture sendiri pun berbelit lidah nak menyebutnya...ai nasib badan....di anugerahkan nama yg unik....thanks u ayahanda yg saya sgt rindui...coz bg nama ni...semoga ayah ditempatkan antara golongan org2 yg beriman...Amin...(mood sedih plak bila teringatkan beliau )..tp dlm sy menyambung pelajaran dlm bidang Architecture (time ni pun saya femes jg...mcm2 kenangan manis yg sy ade...tggu ye entry utk ni) ...ade jg laa kawan sy yg sgt kreatif ni...nama nya SALHAH SUHOT ni blog beliau....dia plak create lg satu nama br saya...sebab dia ni...pernah cite kat saya...dia sgt suka org yg nama dia bermula dgn huruf N...smpi dia pasang cita² nak BF nama mula dgn huraf N...Alhamdulillah tercapai cita² beliau tu..dah pun menjadi tungangan org...xsilap saya nama tunang beliau NIZAM (maaf klu salah)..jd dia pun create nama saya


~NURAF ~


sedap jg nma yg dia bg ni, kreatif n different dr yg lain....smpi skrg  sy pakai even waktu sy keje part time pizza hut waktu study n bila sy rs nak suh diorg pggl nama  ni...sy akan guna nama ni...n now pun sy gunakan nama ni sbgai pengganti diri di dlm berblog,tp sampai skrg nama yg paling saya suka org pggil ialah AFRI (nm yg sgt unik hanya saya ja yg tau apa maksudnya)...kawan² klu nak tau maksud nama ni nnt sy ceritakan dlm entry seterusnya.....bila masuk dlm alam perkerjaan pun sy lebih suka mereka pggl nama afri tu...tp dlm masa yg sama ade juga yg pggl


~ NUR ~


ni bg company yg sy kerja sekarang...dia yg nak pggl nama tu...ok la...sy on je...asalkan xlari dr nama sy kan...waktu yg sm ni juga saya dpt lg nama br...pangkat adik²...nama dia NURUL AINA...dia pun create jg la nama br tuk sy...biasala budak graphic...mestila kreatif..dia dan kawan²nya pggl...


~ SIS IRFI ~


(ni pun sy suka jg..walaupun huruf `a' dah bertukar jd `i ' )


~ COMBI ~


(erk...macam mana la aku blh dpt nama ni...ish geram betul sape yg pggl aku nama ni...nama ni aku dpt masa 1st 1st dulu aku keje, budak satu ofis ngan aku...dia create nama tu sempena dia kata aku comel...klu xsilap aku la...sampai skrg pun dia pggl mcm tu jg..walaupun aku ni da jd bini org...sesuai ke??? ..comel ke??? )


ok.... da abis cerita pasal nama panggilan saya ni....terima kasih semua kawan² yg sgtla kreatif menyumbang nama panggilan sy...all that moment i will keep on my best memory..di harap semuanya enjoy di hari mggu bersama org tersayang...HAVE A NICE DAY







♥Princess and Prince Story♥ * feel free to drop ur positive or negative comment, that is good for me to improve own my side*

♥♥ Pasal kad undangan on my big day (prince n princess day)

Nuraf sebenarnya masih dalam delima mencari cari dan tercari cari design macam mn untuk special kad kami 4 our big day on my side   : -

ciri² yang harus ade untuk kad dalam kad nuraf nanti mestilah

  1. cantik of coz la kan
  2. different with other kad² yang dah berlambak dipasaran ni..
  3. murah on my budget
  4. sangatlah kreatif (itu yg paling sy suka)
  5. handmade lgla bagus or ready made janji cantik
  6. that very² impotant adalah simple but so sweet ♥
ni antara kad yang nuraf suka lihat tp xtau la brape agaknya harga dia...ade nuraf da minta qoutation still tggu mereka punya feedback n  ade yang belum just survey only dulu...

jom lihat gambar2 yang nuraf da grap 





klu nak tengok lebih banyak lg mai 


ni lg kad² yg sgtla kreatif yg terdapat kat kg ibu sy (made in indonesia)....cantik tau kad² yang mereka hasilkan ni..ni antara favorite yg saya suka....teruja bila tgk semua² ni...klu la sy dapat my dream cad mcm kad bawah ni...ya Allah seronoknya tuhan saja yang tau ape perasaan saya time tu...sy pun mcm kamu² semua jg ade impian dan citarasa sendiri untuk hari yg cukup bermakna dlm hidup sy ♥+♥








tak pun  u all semua pi la cek kat bawah ni




♥Princess and Prince Story♥  * feel free to drop ur positive or negative comment,that is good for me to improve own my side*

♥♥Bahagianya hidup dia hanya dengan berblog boleh buat duit $$...bertuah badan


ni nuraf just nak share ngan semua  yang ade bace my blog ni....ade ade singgah blogger 
...terbaca entry pasal ni...1st impression...ya Allah murahnya@mewahnya (my prince yg ajar nuraf guna perkataan ni) rezeki dia...senang nya dia jd kaya dengan berblog je...maybe dia ni dah lama dlm bidang ni,tp nuraf baru lg sejak 2009...tapi xaktif pun..smpi terpaksa create yg br....ni br rajin skit sejak2 tau pasal boleh buat duit walaupun kita xjual barang secara online..tapi ape2 nuraf tabik spring pada tuan empunya blog kat bawah ni...
 
di bawah ni nuraf just copy n paste je dari blog di atas, malas plak nak wat ayat untuk entry ni...so nuraf just sharing is caring je..



Fuhh-fuhh. Betul tak apa yang saya cakap. hehe. Lepas ni masing-masing mesti ada blog sendiri. Mana tahu boleh jadi macam redmummy.com ke. Walaweh, paling tinggi boleh cecah RM12OOO sebulan. Blog saya ni 12 hinggit pun x lepas untuk sebulan. kehkeh. Nak buat camne kan rezeki masing-masing.  Dapat cerita ni pun bila incik bf tanya tadi, siapa redmummy tu? haha. patut la, keluar kat akhbar Berita Harian untuk muka depan. 

Nak jadi blogger ni tak susah kan. Yang penting kena kreatif untuk hasilkan sesuatu yang menarik untuk dikongsikan dengan orang lain. Kadang-kadang dari berblog suka suka pun boleh tambah pendapatan di samping ramai kawan baru. 

Err, masuk cerita pasal tambah pendapatan ni plak baru perasan, sejak masuk tahun baru ni, earning untuk BE kat Nuffnang macam slow je. Terbaca post dari blogger lain pun sama. Adakah ini menunjukkan semakin ramai pengguna Nuffnang? teehee. Kalau tahun lepas, memang agak meriah la dapat BE, walaupun earningnya sedikit. Bila lah nak dapat lagi... hehe.








♥Princess and Prince Story♥

22 January 2011

♥♥Ayat ayat suci yang sesuai untuk kad undangan perkahwinan

01. Rasulullah SAW pernah mengingatkan sesiapa yang berkemampuan tetapi enggan untuk berkahwin melalui sabdanya, "Kamu berkata begitu, ingatlah demi Allah sesungguhnya aku adalah orang yang paling takut kepada Allah dan yang paling taqwa kepada-Nya, tetapi aku berpuasa dan kadangkala tidak berpuasa; aku sembahyang dan aku tidur; dan juga kahwin dengan perempuan. Barangsiapa tidak suka dengan sunnahku, dia bukanlah pengikutku".

02. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Kahwinilah wanita itu kerana empat perkara, kerana hartanya, kerana keturunannya, kerana kecantikan dan kerana agamanya. Pilihlah wanita yang beragama, engkau akan selamat".

03. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik wanita itu ialah apabila kamu memandangnya kamu akan senang hati (gembira), apabila kamu perintah, ia patuh kepadamu, apabila kamu pergi, ia akan menjaga dirinya dan menjaga hartamu."

04. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, Sejahat-jahat jamuan ialah jamuan walimah (perkahwinan) yang mengundang orang-orang kaya dan meninggalkan orang-orang yang fakir. (riwayat Bukhari & Muslim)

05. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Wanita yang paling banyak mendapat kurnia ialah wanita yang murah mas kahwinnya, yang senang nikahnya dan baik budi pekertinya. Dan wanita yang jahat ialah wanita yang mahal mas kahwinnya, payah nikahnya dan yang buruk budi pekertinya.

06. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Beritahulah kepada orang ramai akan nikah ini dengan pukulan gendang dan rebana". (riwayat Ibnu Majjah)

07. Diharamkan atas kamu mengahwini ibu-ibu kamu, anak-anak perempuan kamu, saudara-saudara perempuan kamu, saudara-saudara perempuan bapa kamu, saudara-saudara perempuan ibu kamu, anak-anak perempuan dari saudara-saudara lelaki kamu, anak-anak perempuan dari saudara-saudara perempuan kamu. (An-Nissa: 23)

08. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Hak suami atas isterinya (tanggungjawab isteri terhadap suaminya), bahawa isteri tidak boleh meninggalkan hamparan (tilam) suaminya, hendaklah menerima dengan baik pemberian suaminya, hendaklah taat pada perintah suaminya, tidak boleh keluar dari rumahnya kecuali dengan izin suaminya, dan tidak boleh membawa (membenarkan) orang yang dibenci oleh suaminya masuk ke dalam rumahnya." (riwayat Al-Tabrani)

09. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Bila isteri itu mengerjakan sembahyang lima waktu, berpuasa bulan Ramadan, memelihara kemaluannya dan mematuhi suruhan dan larangan suaminya, maka akan dimasukkan dia ke dalam syurga." (riwayat Abu Hurairah)

10. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Tiga perkara yang dilakukan dengan bersungguh-sungguh dianggap bersungguh-sungguh, dan yang dilakukan dengan gurauan (main-main) akan menjadi sungguh-sungguh iaitu nikah, talak dan rujuk.

11. "Maka kahwinilah perempuan-perempuan yang kamu sukai dua, tiga atau empat. Tetapi jika kamu tidak dapat berlaku adil diantara isteri-isteri kamu, maka hendaklah kamu berkahwin seorang sahaja." (An-Nisa: 3)

12. "Diantara tanda-tanda kekuasaan Allah ialah Dia menciptakan untukmu isteri-isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya di antara kamu rasa kasih dan sayang. (Ar-Rum 21)

13. "Wanita-wanita yang keji diperuntukkan untuk lelaki yang keji. Dan lelaki yang keji diperuntukkan untuk wanita yang keji pula, dan wanita yang baik diperuntukkan bagi lelaki yang baik, dan lelaki yang baik diperuntukkan bagi waita yang baik pula." (An Nur: 26)

14. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Sebaik-baik kamu adalah yang terbaik terhadap keluarganya dan aku adalah yang terbaik daripada kamu terhadap keluargaku. Orang yang memuliakan kaum wanita adalah orang yang mulia, dan orang yang menghina kaum wanita adalah orang yang tidak mempunyai budi pekerti." (riwayat Abu Asakir).

15. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Takutlah kepada Allah, di dalam memimpin isteri-isterimu, kerana sesungguhnya mereka adalah amanah yang ada disampingmu, barangsiapa tidak memerintahkan agar isterinya mengerjakan solat, dan mengerjakan agama kepadanya, maka ia telah berkianat kepada Allah dan Rasul-Nya.

16. Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Bukhari, Aisyah pernah ditanya apa yang dilakukan oleh Rasullulah SAW dalam rumahtangganya? Jawab Aisyah: Nabi SAW biasa membantu kepentingan keluarganya. Menyapu rumah, menjahit baju yang koyak, memperbaiki sepatu dan memerah susu kambing. Bila tiba waktu solat tiba baru baginda berhenti, kemudian menunaikan solat."

17. Terdapat beberapa cara untuk menggauli isteri secara baik antaranya tidak membuka rahsia isteri serta memperkatakannya di hadapan masyarakat umum. Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Muslim, Rasulullah SAW bersabda, "Seburuk-buruk manusia disisi Allah pada hari Kiamat adalah seorang lelaki yang menceritakan hubungan dengan isterinya dan isteri yang berhubungan dengan suaminya lalu menyebarluaskan rahsia mereka."

18. "Isteri-istei kamu adalah seperi kebun tempat kamu bercucuk tanam, maka datangilah kebun tempat kamu bercucuk tanam itu bagaimana sahaja yang kamu kehendaki." (Al Baqarah: 223)

19. Rasulullah SAW dalam hadisnya bermaksud, "Perbaikilah wanita, kerana sesungguhnya wanita itu diciptakan dari tulang rusuk. Paling bengkoknya tulang rusuk itu adalah di bahagian atasnya. Jika meluruskannya terlalu keras., maka ia akan pecah. Dan jika dibiarkan, maka ia akan tetap bengkok. Maka perbaikilah wanita itu dengan cara yang baik.

20. "Dan kami perintahkan kepada manusia (berbuat baik) kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungkannya dalam keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusukannya dalam masa dua tahun. Bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua ibu bapamu, hanya kepada -Ku-lah tempat kembalimu (Luqman:14)

21. "Hai sekelian manusia, bertaqwalah kepada Tuhanmu yang telah menciptakan kamu dari diri yang satu, daripadanya pula Allah menciptakan pasangannya, dan dari keduanya dikembangkan laki-laki dan wanita-wanita yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah dengan (menggunakan) nama-Nya kamu saling meminta satu sama lain; dan (peliharalah) hubungan silaturrahim. Sesungguhnya Allah sentiasa mengawasi kamu." (An-Nisa': 1)



♥Princess and Prince Story♥

♥♥Bicara Iman


 Nabi s.a.w pernah bersabda : Apabila seseorang hamba berkahwin, maka telah sempurnalah setengah agamanya. Kini hendaklah ia bertakwa kepada Allah pada setengah yang baki". 

Dan Ibnu Abbas r.a. telah berkata :
 " Tiada yang akan menghalang seseorang dari berkahwin, kecuali lemah syahwat ataupun sifat durjana ".




♥Princess and Prince Story♥

♥♥Puisi Indah yang sesuai dijadikan untuk kad undangan Perkahwinan

Aku menggapaimu,
dalam setiap mimpi tak terbatas
Aku menggenggammu,
dalam setiap rengkuhan tanganku
 
Aku mendekapmu,
dalam setiap butir kehangatan nafasku
 
Aku menghirup setiap tetes embun cintamu,
hingga kelabu mewarnai awan di penghujung hari.

Aku menghela setiap nafas rinduku,
agar aku berjalan selalu menuju cakrawala senja
Aku ada disetiap kerdipan matamu,
memberi kesejukan dalam setiap cahaya hatimu
 
Aku ada disetiap aliran darahmu,
melarutkan hampa kembali pada dekapan jiwa
 

Aku mencintaimu,
seperti angin yang membawa terbang dedaunan rindu

Aku mencintaimu,
seperti hujan yang merinai berpayung mendung.

Aku mencintaimu,
seperti salju mencair di lereng kalbu

Aku mencintaimu,
seperti larik pelangi melukis langit seusai badai berlalu


Saat ku tak lagi sanggup melangkah,
biarkan mimpi ini menggapaimu
 
Saat lantunan hasratku berhenti bermelodi,
biarkan raga ini menjemputmu
 
Hingga dikau kusanding kini.




♥Princess and Prince Story♥

♥♥ TIPS UNTUK MENEMPAH KAD JEMPUTAN PERKAHWINAN.



KAD SAYS ADALAH CIPTAAN SEPENUHNYA DARI SAYA
1. Mengutuskan Kad Jemputan adalah cara paling terbaik untuk memberitahu majlis perkahwinan anda. Membuat jemputan semakin mudah dengan adanya email, Facebook, SMS dan sebagainya. Namun kad jemputan masih menjadi pilihan utama kerana ia bersifat peribadi dan sebagai tanda hormat kita kepada tetamu yang dijemput.

2. Tempahlah kad perkahwinan yang terbaik mengikut kemampuan. Walaupun bajet tidak mengizinkan, namun berusahalah untuk menempah kad kerana perkahwinan mungkin berlaku hanya sekali di dalam kehidupan anda.

3. Kad jemputan adalah gambaran pertama tentang majlis perkahwinan anda. Kad jemputan yang bermutu akan membangkitkan keinginan tetamu untuk hadir ke majlis anda. Sebaliknya jika ia dibuat secara ala kadar, maka ia akan memberikan gambaran yang kurang elok kepada majlis perkahwinan anda.

4. Keluarkanlah sedikit perbelanjaan yang lebih untuk mendapatkan kad yang bermutu. Perlu dingatkan bahawa tetamu yang hadir bukan sahaja akan menyerikan majlis, malah ada yang datang dengan menghulurkankan sumbangan wang atau hadiah. Jadi adalah wajar bagi pihak pengantin menjemput mereka dengan cara yang paling baik iaitu dengan mengutuskan kad jemputan yang berkualiti.



5. Kad perkahwinan sangat penting sama seperti pentingnya tempahan dewan perkahwinan, tempahan catering, khidmat kecantikan dan andaman, pakaian pengantin, tempahan pelamin, hiasan kereta, khidmat jurugambar dan khidmat penggambaran video.

6. Kebanyakan pasangan yang hendak menempah kad jemputan mungkin tidak pernah mempunyai pengalaman berurusan dengan pereka atau pencetak kad perkahwinan. Kadangkala mereka terlalu naïf dan menyerahkan segala urusan kepada orang tua atau adik beradik mereka.

Citarasa pasangan tersebut mungkin berbeza dengan citarasa orang tua mereka. Ini akan menyebabkan pasangan tersebut tidak berpuas hati kerana tidak menepati citarasa mereka. Jika pasangan tersebut yang membayar kos pencetakan, maka sepatutnyalah mereka menentukan jenis kad yang mereka inginkan. Namun pandangan orang tua mereka patut juga diambil-kira.

7. Buatlah sedikit ‘homework’ sebelum anda menyerahkan bulat-bulat kepada pereka untuk mereka kad anda. Banyak laman-laman web yang menyediakan visual kad-kad jemputan yang menarik. Anda boleh mencetak contoh-contoh kad dari laman web tersebut dan bertanya kepada pereka kad samada idea-idea tersebut boleh digunakan selagi ia tidak menyalahi peraturan hakcipta. Antara laman-laman web yang menarik untuk dikunjungi adalah seperti berikut:

http://www.weddingthings.com/wedding_invitations.htm
http://www.invitationconsultants.com/index-wedding.aspx



dan juga kamu semua boleh klik di bawah
KAD JEMPUTAN KAHWIN YANG CANTIK CANTIK SEKALI




7. Anda juga boleh menentukan tema yang anda inginkan untuk keseluruhan majlis perkahwinan anda. Misalnya jika anda memilih tema warna perak (pakaian atau pelamin) sebagai warna tema perkahwinan, anda boleh memberitahu pereka kad untuk menyesuaikan tema tersebut di dalam kad perkahwinan anda.

8. Tanya, tanya dan tanya. Bertanyalah banyak soalan kepada pereka atau pencetak tentang kad yang anda inginkan. Mereka dengan rela hati akan menasihati anda apa yang boleh dilakukan dan begitulah juga sebaliknya. Seperti seorang arkitek, mereka tahu bagaimana hendak membina sebuah bangunan. Begitu juga dengan seorang pereka, mereka tahu apa yang patut dilakukan untuk mencipta kad yang cantik. Dengan bertanyakan banyak soalan, sebarang kekeliruan akan terjawab.

9. Ingatlah tidak semestinya kad yang dicetak dengan kos yang murah itu tidak cantik dan tidak semesti kad yang mahal itu juga akan cantik penampilannya. Kad yang baik dapat dilihat melalui faktor-faktor berikut:

A. Kertas yang bermutu.

B. Pemilihan layout yang unik.
C. Pemilihan warna yang menonjol samada cetakan offset atau cetakan emas (hot stamped).

D. Pemilihan font (huruf) yang cantik dan mudah dibaca.
E. Cara pengolahan kad yang kreatif samada dari segi layout, cetakan, lipatan atau ikatan riben.
F. Tiada sebarang kesalahan pada ejaan kad terutama pada nama, tarikh, tempat dan sebagainya.

G. Sampul kad yang bermutu.

H. Anda akan menyedari bahawa kad anda cantik jika rakan-rakan memuji tentang keunikan kad anda.

10. Mintalah contoh-contoh kad atau katalog dari pereka atau pencetak. Dari contoh-contoh itu, anda akan mendapat gambaran samada pereka itu berwibawa atau tidak. Tanyakan juga jenis-jenis kad dan harga kad-kad tersebut.
11. Selalunya pereka atau pencetak akan meminta 50% wang pendahuluan setelah anda bersetuju untuk menggunakan khidmat mereka. Pastikan pereka kad memberikan draf kad jemputan terakhir (tiada lagi sebarang kesalahan pada ejaan dan sebagainya) sebelum anda menjelaskan wang pendahuluan itu.

12. Tempahlah kad mengikut jumlah tetamu yang ingin anda jemput. Cetakan kad yang lebih adalah lebih baik daripada cetakan kad yang kurang. INGAT! Cetakan semula dalam kuantiti yang sedikit akan menyebabkan anda perlu membayar harga yang lebih. Malah ada pencetak yang tidak mahu mencetak dalam kuantiti yang sedikit kerana tiada keuntungan yang diperolehi.

BAYANGKAN SITUASI INI: Perbezaan mencetak 500 keping kad dengan 600 keping kad mungkin hanyalah 10 minit. Jika anda menempah 500 keping kad dan tiba-tiba anda menyedari bahawa anda memerlukan 100 kad lagi. Cetakan kali kedua sebanyak 100 keping kad akan menjadi mahal kerana pencetak perlukan masa untuk membuat set-up pada mesin pencetak seperti meletakkan plate, kertas, dakwat, memotong kertas dan sebagainya. Anda akan menjimatkan banyak masa dan wang jika anda menempah 600 kad pada permulaannya. Tentukan jumlah tetamu jemputan sebelum anda menempah kad.

13. Tempahlah kad perkahwinan secepat yang mungkin sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum majlis perkahwinan diadakan. Masa 2 bulan itu termasuklah:

A. 2 minggu untuk perbincangan konsep dan rekaan oleh pereka. 
B. 2 minggu untuk melakukan pembetulan seperti membetulkan kesalahan ejaan dan sebagainya.C. 1 minggu untuk menerima sebutharga cetakan dan proses cetakan dilakukan selepas itu.
D. Selepas itu anda masih punya masa lebih dari 1 bulan untuk mengedarkan kad-kad jemputan anda.


14. Simpanlah kad jemputan sebagai kenang-kenangan. Anda juga boleh meminta jurugambar perkahwinan untuk merakamkan gambar kad tersebut untuk dimuatkan di dalam album perkahwinan. Selitkan kad jemputan pada mukasurat pertama album perkahwinan anda untuk tatapan di masa akan datang.

15. Majlis perkahwinan pasti berlalu hanya 3 perkara yang boleh mengingatkan anda pada majlis tersebut iaitu Kad Jemputan, Album Perkahwinan dan Tayangan Video. Berilah perhatian kepada ketiga-tiga perkara tersebut.


♥Princess and Prince Story♥

20 January 2011

♥ Surah yang perlu di amalkan ketika hamil ♥




1. SURAH AL-FATIHAH


Terjemahan rumiArabSebutan
1. "Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani"
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
Bismi Llâhi r-rahmâni r-rahîm
2. "Pujian bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam"
ٱلْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ ٱلْعَـٰلَمِين
Al-hamdu liLlâhi rabbi l-`âlamîn
3. "Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani"
ٱلرَّحْمَـٰنِ ٱلرَّحِيم
Ar-rahmâni r-rahîm
4. "Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat)"
مَـٰلِكِ يَوْمِ ٱلدِّين
Mâliki yawmi d-dîn
5. "Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan"
إِيَّاكَ نَعْبُدُ وَإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
Iyyâka na`budu wa'iyyâka nasta`în
6. "Tunjukilah kami jalan yang lurus"
ٱهْدِنَا ٱلصِّرَ ٰط ٱلْمُسْتَقِيمَ
Ihdina s-sirâta l-mustaqîm
7. "Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang dimurkai ke atas mereka, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat"
صِرَ ٰطَ ٱلَّذِينَ أَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْ غَيْرِ ٱلْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلاَ ٱلضَّاۤلِّينَ
Sirâta llazîna an`amta `alayhim ghayri l-maghdhûbi `alayhim wala dh-dhâllîn




2. AYAT QURSI
Surah Al-Baqarah ayat 255


3. SURAH YASIN
Makkiyyah : 83 ayat


4. SURAH AT-TAUBAH
Madaniyyah : 129 ayat


5. SURAH YUSUF
Agar memperolehi anak yg soleh, sihat, cantik & sempurna. kalau kepingin anak lelaki pun perbanyakkan baca surah ni.


6. SURAH LUQMAN
Makkiyyah : 34 ayat
Agar memperolehi anak yang taan dan bijak.


7. SURAH MARYAM
Makkiyyah : 98 ayat
Memperolehi anak yg sabar dan taat. juga sebagai doa dipermudahkan bersalin. Kalau ingin anak perempuan, banyakkan baca surah ni.



1 .Kāf-Hā-Yā-`Ayn-Şād.

Kaaf, Haa, Yaa, Ain, Saad

2 .Dhikru Raĥmati Rabbika `Abdahu Zakarīyā.

(Ini ialah) perihal limpahan rahmat Tuhanmu (wahai Muhammad), kepada hambaNya Zakaria.

3 .'Idh Nādaá Rabbahu Nidā'an Khafīyāan.

(Ingatkanlah peristiwa) ketika Nabi Zakaria berdoa kepada tuhannya dengan doa permohonan secara perlahan.

4 .Qāla Rabbi 'Innī Wahana Al-`Ažmu Minnī Wa Ashta`ala Ar-Ra'su Shaybāan Wa Lam 'Akun Bidu`ā'ika Rabbi Shaqīyāan.

Ia merayu dengan berkata: Wahai Tuhanku! Sesungguhnya telah lemahlah tulang -tulangku, dan telah putih melepaklah uban kepalaku; dan aku - wahai Tuhanku - tidak pernah merasa hampa dengan doa permohonanku kepadaMu.

5 .Wa 'Innī Khiftu Al-Mawāliya Min Warā'ī Wa Kānat Amra'atī `Āqirāan Fahab Lī Min Ladunka Walīyāan.

Dan sesungguhnya aku merasa bimbang akan kecuaian kaum kerabatku menyempurnakan tugas-tugas ugama sepeninggalanku; dan isteriku pula adalah seorang yang mandul; oleh itu, kurniakanlah daku dari sisiMu seorang anak lelaki.

6 .Yarithunī Wa Yarithu Min 'Āli Ya`qūba Wa Aj`alhu Rabbi Rađīyāan.

Yang layak mewarisi daku, juga mewarisi keluarga Nabi Yaakub; dan jadikanlah dia - wahai Tuhanku seorang yang diredhai serta disukai".

7 .Yā Zakarīyā 'Innā Nubashshiruka Bighulāmin Asmuhu Yaĥyaá Lam Naj`al Lahu Min Qablu Samīyāan.

(Nabi Zakaria diseru setelah dikabulkan doanya):"Wahai Zakaria! Sesungguhnya Kami memberikan khabar yang mengembirakanmu dengan mengurniakan seorang anak lelaki bernama Yahya, yang kami tidak pernah jadikan sebelum itu, seorangpun yang senama dengannya".

8 .Qāla Rabbi 'Annaá Yakūnu Lī Ghulāmun Wa Kānat Amra'atī `Āqirāan Wa Qad Balaghtu Mina Al-Kibari `Itīyāan.

Nabi Zakaria bertanya: "Wahai Tuhanku! Bagaimanakah caranya aku akan beroleh seorang anak, sedang isteriku adalah seorang yang mandul dan aku sendiri pula telah sampai had umur yang setua-tuanya?"

9 .Qāla Kadhālika Qāla Rabbuka Huwa `Alayya Hayyinun Wa Qad Khalaqtuka Min Qablu Wa Lam Taku Shay'āan.

Penyeru itu menjawab: Demikian keadaannya - janganlah dihairankan; Tuhanmu berfirman; "Hal itu mudah bagiKu kerana sesungguhnya Aku telah menciptakanmu dahulu, sedang engkau pada masa itu belum ada sebarang apapun."

10 .Qāla Rabbi Aj`al Lī 'Āyatan Qāla 'Āyatuka 'Allā Tukallima An-Nāsa Thalātha Layālin Sawīyāan.

Nabi Zakaria merayu lagi: "Wahai Tuhanku! Jadikanlah satu tanda bagiku (yang menunjukkan isteriku mengandung)", Allah Taala berfirman: " Tandamu itu ialah engkau tidak akan dapat berkata-kata dengan orang ramai selama tiga malam, sedang engkau dalam keadaan sihat".

11 .Fakharaja `Alaá Qawmihi Mina Al-Miĥrābi Fa'awĥaá 'Ilayhim 'An Sabbiĥū Bukratan Wa `Ashīyāan.

Maka dia pun keluar mendapatkan kaumnya dari Mihrab (tempat sembahyangnya), lalu ia memberi isyarat kepada mereka: "Hendaklah kamu bertasbih (mengerjakan ibadat kepada Allah) pagi dan petang".

12 .Yā Yaĥyaá Khudh Al-Kitāba Biqūwatin Wa 'Ātaynāhu Al-Ĥukma Şabīyāan.

"Wahai Yahya, terimalah Kitab itu (serta amalkanlah) dengan bersungguh-sungguh! Dan Kami berikan kepadanya Hikmat kebijaksanaan semasa ia masih kanak-kanak.

13 .Wa Ĥanānāan Min Ladunnā Wa Zakāatan Wa Kāna Taqīyāan.

dan (Kami mengurniakannya) rahmat dari sisi Kami, serta kelebihan yang kembang manfaatnya; dan ia seorang yang bertaqwa.

14 .Wa Barrāan Biwālidayhi Wa Lam Yakun Jabbārāan `Aşīyāan.

Dan ia taat serta berbuat baik kepada ibu bapanya, dan ia pula tidak sombong angkuh atau derhaka.

15 .Wa Salāmun `Alayhi Yawma Wulida Wa Yawma Yamūtu Wa Yawma Yub`athu Ĥayyāan.

Dan (Kami limpahkan) kepadanya selamat sejahtera pada hari ia diperanakkan, dan pada hari ia mati, serta pada hari ia dibangkitkan hidup semula (pada hari kiamat).

16 .Wa Adhkur Fī Al-Kitābi Maryama 'Idh Antabadhat Min 'Ahlihā Makānāan Sharqīyāan.

Dan bacakanlah (wahai Muhammad) di dalam Kitab Al-Quran ini perihal Maryam, ketika dia memencilkan diri dari keluarganya di sebuah tempat sebelah timur.

17 .Fāttakhadhat Min Dūnihim Ĥijābāan Fa'arsalnā 'Ilayhā Rūĥanā Fatamaththala Lahā Basharāan Sawīyāan.

Kemudian Maryam membuat dinding untuk melindungi dirinya dari mereka maka Kami hantarkan kepadanya: Roh dari kami lalu ia menyamar diri kepadanya sebagai seorang lelaki yang sempurna bentuk kejadiannya.

18 .Qālat 'Innī 'A`ūdhu Bir-Raĥmani Minka 'In Kunta Taqīyāan.

Maryam berkata: Sesungguhnya aku berlindung kepada (Allah) Ar-Rahman daripada (gangguan) mu kalaulah engkau seorang yang bertaqwa.

19 .Qāla 'Innamā 'Anā Rasūlu Rabbiki Li'haba Laki Ghulāmāan Zakīyāan.

Ia berkata: "Sesungguhnya aku pesuruh Tuhanmu, untuk menyebabkanmu dikurniakan seorang anak yang suci".

20 .Qālat 'Annaá Yakūnu Lī Ghulāmun Wa Lam Yamsasnī Basharun Wa Lam 'Aku Baghīyāan.

Maryam bertanya (dengan cemas): Bagaimanakah aku akan beroleh seorang anak lelaki, padahal aku tidak pernah disentuh oleh seorang lelaki pun, dan aku pula bukan perempuan jahat?"

21 .Qāla Kadhāliki Qāla Rabbuki Huwa `Alayya Hayyinun Wa Linaj`alahu 'Āyatan Lilnnāsi Wa Raĥmatan Minnā Wa Kāna 'Amrāan Maqđīyāan.

Ia menjawab: "Demikianlah keadaannya tak usahlah dihairankan; Tuhanmu berfirman: Hal itu mudah bagiKu; dan Kami hendak menjadikan pemberian anak itu sebagai satu tanda (yang membuktikan kekuasaan Kami) untuk umat manusia dan sebagai satu rahmat dari Kami; dan hal itu adalah satu perkara yang telah ditetapkan berlakunya.

22 .Faĥamalat/hu Fāntabadhat Bihi Makānāan Qaşīyāan.

Maka Maryam hamilah mengandungnya, lalu ia memencilkan diri dengan kandungannya itu ke sebuah tempat yang jauh.

23 .Fa'ajā'ahā Al-Makhāđu 'Ilaá Jidh`i An-Nakhlati Qālat Yā Laytanī Mittu Qabla Hādhā Wa Kuntu Nasyāan Mansīyāan.

(Ketika ia hendak bersalin) maka sakit beranak itu memaksanya (pergi bersandar) ke pangkal sebatang pohon tamar (kurma); ia berkata alangkah baiknya kalau aku mati sebelum ini dan menjadilah aku sesuatu yang dilupakan orang dan tidak dikenang-kenang!

24 .Fanādāhā Min Taĥtihā 'Allā Taĥzanī Qad Ja`ala Rabbuki Taĥtaki Sarīyāan.

Lalu ia diseru dari sebelah bawahnya:" Janganlah engkau berdukacita (wahai Maryam), sesungguhnya Tuhanmu telah menjadikan di bawahmu sebatang anak sungai.

25 .Wa Huzzī 'Ilayki Bijidh`i An-Nakhlati Tusāqiţ `Alayki Ruţabāan Janīyāan.

Dan gegarlah ke arahmu batang pohon tamar itu, supaya gugur kepadamu buah tamar yang masak.

26 .Fakulī Wa Ashrabī Wa Qarrī `Aynāan Fa'immā Taraynna Mina Al-Bashari 'Aĥadāan Faqūlī 'Innī Nadhartu Lilrraĥmani Şawmāan Falan 'Ukallima Al-Yawma 'Insīyāan.

"Maka makanlah dan minumlah serta bertenanglah hati dari segala yang merunsingkan. Kemudian kalau engkau melihat seseorang manusia, maka katakanlah: Sesungguhnya aku bernazar diam membisu kerana (Allah) Ar-Rahman; (setelah aku menyatakan yang demikian) maka aku tidak akan berkata-kata kepada sesiapapun dari kalangan manusia pada hari ini".

27 .Fa'atat Bihi Qawmahā Taĥmiluhu Qālū Yā Maryamu Laqad Ji'ti Shay'āan Farīyāan.

Kemudian baliklah ia kepada kaumnya dengan mendokong anaknya mereka pun menempelaknya dengan berkata: Wahai Maryam! Sesungguhnya engkau telah melakukan suatu perkara yang besar salahnya!

28 .Yā 'Ukhta Hārūna Mā Kāna 'Abūki Amra'a Saw'in Wa Mā Kānat 'Ummuki Baghīyāan.

" Wahai saudara perempuan Harun, bapamu bukanlah seorang yang buruk akhlaknya, dan ibumu pula bukanlah seorang perempuan jahat!"

29 .Fa'ashārat 'Ilayhi Qālū Kayfa Nukallimu Man Kāna Fī Al-Mahdi Şabīyāan.

Maka Maryam segera menunjuk kepada anaknya. Mereka berkata (dengan hairannya): "Bagaimana kami boleh berkata-kata dengan seorang yang masih kanak-kanak dalam buaian?"

30 .Qāla 'Innī `Abdu Allāhi 'Ātāniya Al-Kitāba Wa Ja`alanī Nabīyāan.

Ia menjawab:" Sesungguhnya aku ini hamba Allah; Ia telah memberikan kepadaku Kitab (Injil), dan Ia telah menjadikan daku seorang Nabi.

31 .Wa Ja`alanī Mubārakāan 'Ayna Mā Kuntu Wa 'Awşānī Biş-Şalāati Wa Az-Zakāati Mā Dumtu Ĥayyāan.

Dan Ia menjadikan daku seorang yang berkat di mana sahaja aku berada, dan diperintahkan daku mengerjakan sembahyang dan memberi zakat selagi aku hidup.

32 .Wa Barrāan Biwālidatī Wa Lam Yaj`alnī Jabbārāan Shaqīyāan.

" Serta (diperintahkan daku) taat dan berbuat baik kepada ibuku, dan Ia tidak menjadikan daku seorang yang sombong takbur atau derhaka.

33 .Wa As-Salāmu `Alayya Yawma Wulidtu Wa Yawma 'Amūtu Wa Yawma 'Ub`athu Ĥayyāan.

Dan segala keselamatan serta kesejahteraan dilimpahkan kepadaku pada hari aku diperanakkan dan pada hari aku mati, serta pada hari aku dibangkitkan hidup semula (pada hari kiamat)".

34 .Dhālika `Īsaá Abnu Maryama Qawla Al-Ĥaqqi Al-Ladhī Fīhi Yamtarūna.

Yang demikian sifat-sifatnya itulah Isa Ibni Maryam. Keterangan yang tersebut ialah keterangan yang sebenar-benarnya, yang mereka ragu-ragu dan berselisihan padanya.

35 .Mā Kāna Lillāhi 'An Yattakhidha Min Waladin Subĥānahu 'Idhā Qađaá 'Amrāan Fa'innamā Yaqūlu Lahu Kun Fayakūnu.

Tiadalah layak bagi Allah mempunyai anak. Maha Sucilah Ia. Apabila menetapkan jadinya sesuatu perkara, maka hanyalah Ia berfirman kepadanya: "Jadilah engkau", lalu menjadilah ia.

36 .Wa 'Inna Allāha Rabbī Wa Rabbukum Fā`budūhu Hādhā Şirāţun Mustaqīmun.

Dan sesungguhnya Allah ialah Tuhanku dan Tuhan kamu maka sembahlah kamu akan Dia inilah jalan yang betul - lurus ".

37 .Fākhtalafa Al-'Aĥzābu Min Baynihim Fawaylun Lilladhīna Kafarū Min Mash/hadi Yawmin `Ažīmin.

Kemudian, golongan-golongan (dari kaumnya) itu berselisihan sesama sendiri. Maka kecelakaanlah bagi orang-orang kafir (yang berselisihan) itu, dari apa yang disaksikan pada hari yang besar huru-haranya.

38 .'Asmi` Bihim Wa 'Abşir Yawma Ya'tūnanā Lākin Až-Žālimūna Al-Yawma Fī Đalālin Mubīnin.

Sungguh jelas pendengaran dan penglihatan mereka yang kafir itu semasa mereka datang mengadap Kami pada hari akhirat. Tetapi orang-orang yang zalim (dengan perbuatan kufur dan maksiat) pada masa di dunia ini, berada dalam kesesatan yang nyata

39 .Wa 'Andhirhum Yawma Al-Ĥasrati 'Idh Quđiya Al-'Amru Wa Hum Fī Ghaflatin Wa Hum Lā Yu'uminūna.

Dan berilah amaran (wahai Muhammad) kepada umat manusia seluruhnya tentang hari penyesalan iaitu hari diselesaikan perbicaraan perkara masing-masing pada masa mereka (yang ingkar) di dunia ini berada dalam kelalaian serta mereka pula tidak mahu beriman.

40 .'Innā Naĥnu Narithu Al-'Arđa Wa Man `Alayhā Wa 'Ilaynā Yurja`ūna.

Sesungguhnya Kamilah yang mewarisi bumi dan segala makhluk yang ada di atasnya; dan kepada Kamilah mereka akan dikembalikan.

41 .Wa Adhkur Fī Al-Kitābi 'Ibrāhīma 'Innahu Kāna Şiddīqāan Nabīyāan.

Dan bacakanlah (wahai Muhammad) di dalam Kitab (Al-Quran) ini perihal Nabi Ibrahim; sesungguhnya adalah ia seorang yang amat benar, lagi menjadi Nabi.

42 .'Idh Qāla Li'abīhi Yā 'Abati Lima Ta`budu Mā Lā Yasma`u Wa Lā Yubşiru Wa Lā Yughnī `Anka Shay'āan.

Ketika ia berkata kepada bapanya:" Wahai ayahku, mengapa ayah menyembah benda yang tidak mendengar dan tidak melihat serta tidak dapat menolongmu sedikitpun?

43 .Yā 'Abati 'Innī Qad Jā'anī Mina Al-`Ilmi Mā Lam Ya'tika Fa Attabi`nī 'Ahdika Şirāţāan Sawīyāan.

" Wahai ayahku, sesungguhnya telah datang kepadaku dari ilmu pengetahuan yang tidak pernah datang kepadamu oleh itu ikutlah daku; aku akan memimpinmu ke jalan yang betul.

44 .Yā 'Abati Lā Ta`bud Ash-Shayţāna 'Inna Ash-Shayţāna Kāna Lilrraĥmani `Aşīyāan.

" Wahai ayahku, janganlah ayah menyembah Syaitan, sesungguhnya Syaitan itu adalah menderhaka kepada Allah yang melimpah-limpah rahmatNya.

45 .Yā 'Abati 'Innī 'Akhāfu 'An Yamassaka `Adhābun Mina Ar-Raĥmāni Fatakūna Lilshshayţāni Walīyāan.

" Wahai ayahku, sesungguhnya aku bimbang bahawa ayah akan kena azab dari (Allah) Ar-Rahman disebabkan ayah menyembah yang lainnya; maka dengan sebab itu akan menjadilah ayah rakan bagi Syaitan di dalam neraka".

46 .Qāla 'Arāghibun 'Anta `An 'Ālihatī Yā 'Ibrāhīmu La'in Lam Tantahi La'arjumannaka Wa Ahjurnī Malīyāan.

(Bapanya) menjawab: "Patutkah engkau bencikan tuhan-tuhanku, wahai Ibrahim? Demi sesungguhnya jika engkau tidak berhenti daripada menyeru dan menasihati daku sudah tentu aku akan meluntarmu dengan batu; dan (ingatlah lebih baik) engkau tinggalkan daku sepanjang masa".

47 .Qāla Salāmun `Alayka Sa'astaghfiru Laka Rabbī 'Innahu Kāna Bī Ĥafīyāan.

Nabi Ibrahim berkata: " Selamat tinggalah ayah; aku akan memohon kepada Tuhanku mengampuni dosamu; sesungguhnya Ia sentiasa melimpahkan kemurahan ihsanNya kepadaku.

48 .Wa 'A`tazilukum Wa Mā Tad`ūna Min Dūni Allāhi Wa 'Ad`ū Rabbī `Asaá 'Allā 'Akūna Bidu`ā'i Rabbī Shaqīyāan.

Dan aku akan membawa diri meninggalkan kamu semua serta apa yang kamu sembah yang lain dari Allah; dan aku akan beribadat kepada Tuhanku dengan ikhlas; mudah-mudahan aku dengan ibadatku kepada Tuhanku itu tidak menjadi hampa (dan derhaka seperti kamu)".

49 .Falammā A`tazalahum Wa Mā Ya`budūna Min Dūni Allāhi Wahabnā Lahu 'Isĥāqa Wa Ya`qūba Wa Kullā Ja`alnā Nabīyāan.

Maka apabila ia berhijrah meninggalkan mereka dan apa yang mereka sembah yang lain dari Allah kami kurniakan kepadanya: Ishak (anaknya), dan Yaakub (cucunya); dan kedua-duanya Kami jadikan berpangkat Nabi.

50 .Wa Wahabnā Lahum Min Raĥmatinā Wa Ja`alnā Lahum Lisāna Şidqin `Alīyāan.

Dan Kami kurniakan kepada mereka dari rahmat Kami, dan Kami jadikan bagi mereka sebutan dan pujian yang tinggi dalam kalangan umat manusia.

51 .Wa Adhkur Fī Al-Kitābi Mūsaá 'Innahu Kāna Mukhlaşāan Wa Kāna Rasūlāan Nabīyāan.

Dan bacakanlah (wahai Muhammad) di dalam Kitab (Al-Quran) ini perihal Nabi Musa; sesungguhnya ia adalah orang pilihan, dan adalah ia seorang Rasul, lagi Nabi.

52 .Wa Nādaynāhu Min Jānibi Aţ-Ţūri Al-'Aymani Wa Qarrabnāhu Najīyāan.

Dan Kami telah menyerunya dari arah sebelah kanan Gunung Tursina, dan Kami dampingkan dia dengan diberi penghormatan berkata dengan Kami.

53 .Wa Wahabnā Lahu Min Raĥmatinā 'Akhāhu Hārūna Nabīyāan.

Dan Kami kurniakan kepadanya dari rahmat Kami, saudaranya: Harun, yang juga berpangkat Nabi.

54 .Wa Adhkur Fī Al-Kitābi 'Ismā`īla 'Innahu Kāna Şādiqa Al-Wa`di Wa Kāna Rasūlāan Nabīyāan.

Dan bacakanlah (wahai Muhammad) di dalam Kitab (Al-Quran) ini perihal Nabi Ismail; sesungguhnya ia adalah benar menepati janji dan adalah ia seorang Rasul, lagi berpangkat Nabi.

55 .Wa Kāna Ya'muru 'Ahlahu Biş-Şalāati Wa Az-Zakāati Wa Kāna `Inda Rabbihi Marđīyāan.

Dan adalah ia menyuruh keluarganya mengerjakan sembahyang dan memberi zakat, dan ia pula adalah seorang yang diredhai di sisi Tuhannya!

56 .Wa Adhkur Fī Al-Kitābi 'Idrīsa 'Innahu Kāna Şiddīqāan Nabīyāan.

Dan bacakanlah (wahai Muhammad) di dalam Kitab (Al-Quran) ini perihal Nabi Idris; sesungguhnya adalah ia amat benar (tutur katanya dan imannya), serta ia seorang Nabi.

57 .Wa Rafa`nāhu Makānāan `Alīyāan.

Dan Kami telah mengangkatnya ke tempat yang tinggi darjatnya.

58 .'Ūlā'ika Al-Ladhīna 'An`ama Allāhu `Alayhim Mina An-Nabīyīna Min Dhurrīyati 'Ādama Wa Mimman Ĥamalnā Ma`a Nūĥin Wa Min Dhurrīyati 'Ibrāhīma Wa 'Isrā'īla Wa Mimman Hadaynā Wa Ajtabaynā 'Idhā Tutlaá `Alayhim 'Āyātu Ar-Raĥmāni Kharrū Sujjadāan Wa Bukīyāan.

Mereka itulah sebahagian dari Nabi-nabi yang telah dikurniakan Allah nikmat yang melimpah-limpah kepada mereka dari keturunan Nabi Adam, dan dari keturunan orang-orang yang Kami bawa (dalam bahtera) bersama-sama Nabi Nuh, dan dari keturunan Nabi Ibrahim, dan (dari keturunan) Israil- dan mereka itu adalah dari orang-orang yang Kami beri hidayah petunjuk dan Kami pilih. Apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat (Allah) Ar-Rahman, mereka segera sujud serta menangis.

59 .Fakhalafa Min Ba`dihim Khalfun 'Ađā`ū Aş-Şalāata Wa Attaba`ū Ash-Shahawāti Fasawfa Yalqawna Ghayyāan.

Kemudian mereka digantikan oleh keturunan-keturunan yang mencuaikan sembahyang serta menurut hawa nafsu (dengan melakukan maksiat); maka mereka akan menghadapi azab (dalam neraka),

60 .'Illā Man Tāba Wa 'Āmana Wa `Amila Şāliĥāan Fa'ūlā'ika Yadkhulūna Al-Jannata Wa Lā Yužlamūna Shay'āan.

Kecuali orang-orang yang bertaubat dan beriman serta beramal soleh, maka mereka itu akan masuk Syurga, dan mereka pula tidak dikurangkan pahala sedikitpun, -

61 .Jannāti `Adnin Allatī Wa`ada Ar-Raĥmānu `Ibādahu Bil-Ghaybi 'Innahu Kāna Wa`duhu Ma'tīyāan.

(Iaitu) Syurga " Adn " yang telah dijanjikan oleh (Allah) Ar-Rahman kepada hamba-hambaNya disebabkan kepercayaan mereka akan perkara-perkara yang ghaib; sesungguhnya Tuhan itu, janjiNya tetap berlaku.

62 .Lā Yasma`ūna Fīhā Laghwan 'Illā Salāmāan Wa Lahum Rizquhum Fīhā Bukratan Wa `Ashīyāan.

Mereka tidak akan mendengar di dalamnya perkataan yang sia-sia tetapi mereka sentiasa mendengar perkataan yang baik-baik; dan makan minum untuk mereka disediakan di dalamnya, pagi dan petang (sepanjang masa).

63 .Tilka Al-Jannatu Allatī Nūrithu Min `Ibādinā Man Kāna Taqīyāan.

Itulah taman Syurga yang Kami akan berikan sebagai warisan pusaka kepada orang-orang. yang bertaqwa dari hamba-hamba Kami.

64 .Wa Mā Natanazzalu 'Illā Bi'amri Rabbika Lahu Mā Bayna 'Aydīnā Wa Mā Khalfanā Wa Mā Bayna Dhālika Wa Mā Kāna Rabbuka Nasīyāan.

Dan (berkatalah malaikat): "Kami tidak turun dari semasa ke semasa melainkan dengan perintah Tuhanmu (wahai Muhammad); Dia lah jua yang menguasai serta mentadbirkan apa yang di hadapan kita dan apa yang di belakang kita serta apa yang di antara itu; dan tiadalah Tuhanmu itu lupa, -

65 .Rabbu As-Samāwāti Wa Al-'Arđi Wa Mā Baynahumā Fā`bud/hu Wa Aşţabir Li`ibādatihi Hal Ta`lamu Lahu Samīyāan.

"Tuhan yang mencipta dan mentadbirkan langit dan bumi serta segala yang ada di antara keduanya; oleh itu, sembahlah engkau akan Dia dan bersabarlah dengan tekun tetap dalam beribadat kepadaNya; adakah engkau mengetahui sesiapapun yang senama dan sebanding denganNya?"

66 .Wa Yaqūlu Al-'Insānu 'A'idhā Mā Mittu Lasawfa 'Ukhraju Ĥayyāan.

Dan manusia (yang kafir) berkata: "Apa! Apabila aku mati, adakah aku akan dibangkitkan hidup semula?"

67 .'Awalā Yadhkuru Al-'Insānu 'Annā Khalaqnāhu Min Qablu Wa Lam Yaku Shay'āan.

Patutkah manusia itu berkata demikian dan tidak memikirkan bahawa Kami telah menciptakan dia dahulu sedang ia pada masa itu belum ada sebarang apapun?

68 .Fawarabbika Lanaĥshurannahum Wa Ash-Shayāţīna Thumma Lanuĥđirannahum Ĥawla Jahannama Jithīyāan.

Oleh itu, demi Tuhanmu (wahai Muhammad)! Sesungguhnya Kami akan himpunkan mereka yang kafir itu beserta syaitan-syaitan di Padang Mahsyar, kemudian Kami akan bawa mereka duduk berlutut di keliling neraka Jahannam.

69 .Thumma Lananzi`anna Min Kulli Shī`atin 'Ayyuhum 'Ashaddu `Alaá Ar-Raĥmāni `Itīyāan.

Sesudah itu, sesungguhnya kami akan cabut dari tiap-tiap golongan, mana-mana orang yang sangat derhaka kepada (Allah) Ar-Rahman, di antara mereka.

70 .Thumma Lanaĥnu 'A`lamu Bial-Ladhīna Hum 'Awlaá Bihā Şilīyāan.

Kemudian, sesungguhnya Kami lebih mengetahui akan orang-orang yang lebih patut diseksa dan dibakar dangan api neraka itu.

71 .Wa 'In Minkum 'Illā Wa Ariduhā Kāna `Alaá Rabbika Ĥatmāan Maqđīyāan.

Dan tiada seorangpun di antara kamu melainkan akan sampai kepadanya; (yang demikian) adalah satu perkara yang mesti (berlaku) yang telah ditetapkan oleh Tuhanmu.

72 .Thumma Nunajjī Al-Ladhīna Attaqaw Wa Nadharu Až-Žālimīna Fīhā Jithīyāan.

Kemudian Kami akan selamatkan orang-orang yang bertaqwa, dan kami akan biarkan orang-orang yang zalim (dengan kekufurannya dan maksiatnya) tinggal berlutut di dalam neraka itu.

73 .Wa 'Idhā Tutlaá `Alayhim 'Āyātunā Bayyinātin Qāla Al-Ladhīna Kafarū Lilladhīna 'Āmanū 'Ayyu Al-Farīqayni Khayrun Maqāmāan Wa 'Aĥsanu Nadīyāan.

Dan apabila dibacakan kepada mereka ayat-ayat Kami yang jelas nyata, berkatalah orang-orang yang kafir kepada orang-orang yang beriman: "Puak yang manakah (dari kami dan kamu) yang lebih baik tempat tinggalnya dan lebih elok majlis perhimpunannya?

74 .Wa Kam 'Ahlaknā Qablahum Min Qarnin Hum 'Aĥsanu 'Athāthāan Wa Ri'yāan.

Dan berapa banyak kaum-kaum (yang ingkar) sebelum mereka, kami telah binasakan, sedang mereka lebih elok alat-alat kesenangannya dan lebih elok keadaannya pada pandangan mata.

75 .Qul Man Kāna Fī Ađ-Đalālati Falyamdud Lahu Ar-Raĥmānu Maddāan Ĥattaá 'Idhā Ra'aw Mā Yū`adūna 'Immā Al-`Adhāba Wa 'Immā As-Sā`ata Fasaya`lamūna Man Huwa Sharrun Makānāan Wa 'Ađ`afu Jundāan.

Katakanlah (wahai Muhammad): "Sesiapa yang berada di dalam kesesatan, maka biarlah (Allah) Ar-Rahman melanjutkan baginya satu tempoh yang tertentu, hingga apabila mereka melihat apa yang dijanjikan kepada mereka, - sama ada azab sengsara dunia ataupun azab kiamat, maka (pada saat itu) mereka akan mengetahui siapakah orangnya yang lebih buruk kedudukannya dan lebih lemah penyokong-penyokongnya."

76 .Wa Yazīdu Allāhu Al-Ladhīna Ahtadaw Hudan Wa Al-Bāqiyātu Aş-Şāliĥātu Khayrun `Inda Rabbika Thawābāan Wa Khayrun Maraddāan.

Dan Allah akan menambahi hidayah petunjuk bagi orang-orang yang menurut jalan petunjuk; dan amal-amal yang baik yang tetap kekal faedah-faedahnya itu, lebih baik balasan pahalanya di sisi Tuhanmu dan lebih baik kesudahannya.

77 .'Afara'ayta Al-Ladhī Kafara Bi'āyātinā Wa Qāla La'ūtayanna Mālāan Wa Waladāan.

Maka tidakkah engkau merasa hairan memikirkan (wahai Muhammad), akan orang yang kufur ingkar kepada ayat-ayat keterangan Kami serta ia berkata: "Demi sesungguhnya aku akan diberikan harta kekayaan dan anak-pinak pada hari akhirat?"

78 .'Āţţala`a Al-Ghayba 'Am Attakhadha `Inda Ar-Raĥmāni `Ahdāan.

Adakah ia telah mengetahui akan perkara yang ghaib, atau adakah ia telah membuat perjanjian dengan (Allah) Ar-Rahman mengenainya?

79 .Kallā Sanaktubu Mā Yaqūlu Wa Namuddu Lahu Mina Al-`Adhābi Maddāan.

Tidak sekali-kali! Kami akan menulis apa yang dikatakannya, dan Kami akan tambahi baginya dari azab seksa, berganda-ganda.

80 .Wa Narithuhu Mā Yaqūlu Wa Ya'tīnā Fardāan.

Dan Kami akan warisi (harta benda dan anak-pinak) yang dikatakannya itu, dan ia akan datang kepada kami dengan seorang diri.

81 .Wa Attakhadhū Min Dūni Allāhi 'Ālihatan Liyakūnū Lahum `Izzāan.

Dan mereka yang kafir menyembah benda-benda yang lain dari Allah sebagai tuhan-tuhan, supaya benda-benda yang mereka sembah itu menjadi penolong-penolong yang memberi kemuliaan dan pengaruh kepada mereka.

82 .Kallā Sayakfurūna Bi`ibādatihim Wa Yakūnūna `Alayhim Điddāan.

Tidak sekali-kali! Bahkan benda-benda yang mereka pertuhankan itu mengingkari perbuatan mereka menyembahnya, dan akan menjadi musuh yang membawa kehinaan kepada mereka.

83 .'Alam Taraá 'Annā 'Arsalnā Ash-Shayāţīna `Alaá Al-Kāfirīna Ta'uuzzuhum 'Azzāan.

Tidakkah engkau mengetahui (Wahai Muhammad) bahawa Kami telah menghantarkan Syaitan-syaitan kepada orang-orang kafir, untuk menggalakkan mereka mengerjakan perbuatan kufur dan maksiat dengan bersungguh-sungguh?

84 .Falā Ta`jal `Alayhim 'Innamā Na`uddu Lahum `Addāan.

Oleh itu, janganlah engkau segera marah terhadap mereka yang ingkar itu, kerana sesungguhnya kami hanya menghitung hari yang sedikit sahaja bilangannya untuk mereka.

85 .Yawma Naĥshuru Al-Muttaqīna 'Ilaá Ar-Raĥmāni Wafdāan.

(Ingatlah) hari Kami himpunkan orang-orang yang bertaqwa untuk mengadap (Allah) Ar-Rahman, dengan berpasuk-pasukan.

86 .Wa Nasūqu Al-Mujrimīna 'Ilaá Jahannama Wirdāan.

Dan Kami akan menghalau orang-orang yang bersalah ke neraka Jahannam, dalam keadaan dahaga.

87 .Lā Yamlikūna Ash-Shafā`ata 'Illā Man Attakhadha `Inda Ar-Raĥmāni `Ahdāan.

Mereka tidak berhak mendapat dan memberi syafaat, kecuali orang yang telah mengikat perjanjian (dengan iman dan amal yang soleh) di sisi Allah yang melimpah-limpah rahmatNya!.

88 .Wa Qālū Attakhadha Ar-Raĥmānu Waladāan.

Dan mereka yang kafir berkata: "(Allah) Ar-Rahman, mempunyai anak."

89 .Laqad Ji'tum Shay'āan 'Iddāan.

Demi sesungguhnya, kamu telah melakukan satu perkara yang besar salahnya!

90 .Takādu As-Samāwātu Yatafaţţarna Minhu Wa Tanshaqqu Al-'Arđu Wa Takhirru Al-Jibālu Haddāan.

Langit nyaris-nyaris pecah disebabkan (anggapan mereka) yang demikian, dan bumi pula nyaris-nyaris terbelah, serta gunung-ganang pun nyaris-nyaris runtuh ranap, -

91 .'An Da`aw Lilrraĥmani Waladāan.

Kerana mereka mendakwa mengatakan: (Allah) Ar-Rahman mempunyai anak.

92 .Wa Mā Yanbaghī Lilrraĥmani 'An Yattakhidha Waladāan.

Padahal tiadalah layak bagi (Allah) Ar-Rahman, bahawa Ia mempunyai anak.

93 .'In Kullu Man Fī As-Samāwāti Wa Al-'Arđi 'Illā 'Ātī Ar-Raĥmāni `Abdāan.

Tidak ada sesiapapun di langit dan di bumi melainkan ia akan datang kepada (Allah) Ar-Rahman, sebagai hamba.

94 .Laqad 'Aĥşāhum Wa `Addahum `Addāan.

Demi sesungguhnya! Allah telah mengira mereka (dengan pengetahuanNya) serta menghitung mereka satu persatu.

95 .Wa Kulluhum 'Ātīhi Yawma Al-Qiyāmati Fardāan.

Dan mereka masing-masing akan datang mengadapNya pada hari kiamat dengan seorang diri.

96 .'Inna Al-Ladhīna 'Āmanū Wa `Amilū Aş-Şāliĥāti Sayaj`alu Lahum Ar-Raĥmānu Wuddāan.

. Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh, Allah yang melimpah-limpah rahmatnya akan menanamkan bagi mereka dalam hati orang ramai perasaan kasih sayang.

97 .Fa'innamā Yassarnāhu Bilisānika Litubashshira Bihi Al-Muttaqīna Wa Tundhira Bihi Qawmāan Luddāan.

Maka sesungguhnya Kami memudahkan turunnya Al-Quran ini dengan bahasamu (wahai Muhammad), ialah supaya engkau memberi khabar gembira dengannya kepada orang-orang yang bertaqwa, dan supaya engkau memberi amaran dengannya kepada kaum yang degil dalam kekufurannya.

98 .Wa Kam 'Ahlaknā Qablahum Min Qarnin Hal Tuĥissu Minhum Min 'Aĥadin 'Aw Tasma`u Lahum Rikzāan.

Dan amatlah banyaknya kaum-kaum kafir yang Kami telah binasakan sebelum mereka; engkau tidak menyedari ataupun mendengar suara yang sayup bagi seseorangpun dari orang-orang yang telah dibinasakan itu.



♥Princess and Prince Story♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA