24 August 2012

♥ Raya 2012 ♥

Assalamualaikum

Tahun ni tahun kedua kami beraya suami isteri, dan yang paling best tahun ni kami sudah bertiga, kali ni giliran raya di kampung sebelah suami pula. Lepas habis kerja jumaat yang lepas kami terus gerak balik ke kota
.
 Ada la saya tolong kemas rumah sikit dan tolong apa yang patut. Raya pertama jatuh pada hari ahad, kami semua tak ke mana, pagi raya tu lepas salam raya dan bermaaf maafan kami terus sibuk menyediakan makanan untuk orang marhaban yang datang rumah ke rumah, marhaban dilakukan dua peringkat raya pertama marhaban dari pihak lelaki, raya kedua marhaban dari pihak perempuan. 

Dekat johor ni memang sudah menjadi tradisi tiap tiap tahun marhaban akan di lakukan. Memang meriah la, sebab kat kampung saya tak ada semua ni. Masuk hari kedua raya, kali ni giliran pihak perempuan bermarhaban rumah ke rumah, rumah ibu mertua saya adalah rumah nombor dua yang akan di marhabankan, tapi tak sesibuk macam raya pertama, kami hidangkan kuih muih dan buah buahan je untuk pihak perempuan, tak macam pihak lelaki makanan berat ada di sediakan. 

Lepas je marhaban pihak perempuan  datang ke rumah, kami pula akan mengikut bermarhaban ke rumah seterusnya...best memang best, letih pun memang letih...maklum la 1st time raya bermarhaban macam ni...yang letihnya bila da nak masuk tengah hari..huh..panas memang tak ingat dunia punya ...terasa terik sangat, dan akan bertambah terik kalau bermarhaban di rumah orang yang bumbungnya zink yang tidak ada siling..memang azab..sebab saya bawa anak sekali. Tapi yang bestnya pula boleh makan raya kuih muih orang dan makanan lain yang mereka sediakan...ada lagi yang paling best adalah saat dapat duit raya...hehehe..bukan saya ok, tapi anak saya, memang menjadi tradisi lepas marhaban je mereka akan bagi duit raya paling kurang seringgit kepada kanak kanak yang turut serta bermarhaban...Lepas habis bermarhaban lebih kurang lepas asar kami gerak ke kampung atok suami saya di mana saya lupa nama tempat nya, tapi dalam dua jam juga la nak sampai tempat tu. Kami bermalam semalam di sana. Keesokkan harinya lepas salam raya dan bermaaf maafan, kami beraya rumah sanak saudara yang ade dekat situ, habis beraya lebih kurang dalam pukul 3.30pm baru la kami anak beranak teruskan perjalanan ke taiping perak pula yaitu di kampung saya pula. Tapi tak best tahun ni, pelan tak menjadi untuk beraya ke cameron, kedah dan penang sebab adik saya terbabit dalam kemalangan kereta yang teruk, adik tak apa apa..ok je. So tunggu je la orang datang ke rumah beraya.

Kat bawah ni semua gambar raya di kota tinggi






































  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥
 

♥ Majlis IFTAR terakhir di Tanjung Puteri Golf & Country Club ♥

Assalamualaikum

Hai, maaf ler sebab da lama kite tak update blog kite...Sibuk sikit ler sebab buat preparation untuk raya..
Kali ini saya nak share mengenai iftar terakhir saya untuk tahun ini, dalam banyak banyak majlis berbuka puasa yang saya pergi untuk tahun ni ye, tempat ni adalah yang terbaik untuk setakat ni, sebab terdapat pelbagai pilihan makanan, memang best sampai ada yang tak sempat nak makan sebab sudah kekenyangan...hehehe..cuma satu je kekurangan masih tak ada juga seafood yang dimakan mentah mentah bersama lemon...huhu..tapi makanan lain semua ada (kambing bakar, ikan bakar, ayam bakar, daging salai, abc, cendol, satey, nasi ayam, murtabak, dessert, salad, bubur dan macam macam lagi la).
Tempat nya di pasir gudang, memandangkan adik saya yang belajar di unikl di pasir gudang, kami ajak ler skali dia makan...nasib tempat dia best dan banyak makanan, kalau tak siang siang lagi da kena kutuk dengan adik saya sorang ni, maklum la dia ni cerewet + terlalu jujur tak da tapis tapis punya orang..hahaha

bulat nya mata si kecil ni

ini sebahagian makanan yang ada

sedap betul salad ni, kalau boleh tapau lama da angkut bawa balik..hehe

elvina bergambar dengan tante dia

payah betul la nak suruh si kecil ni pandang camera

kami bergambar lagi...

bergambar dengan tangga antik pula

ini belum pandai jalan lagi, kalau da pandai jalan mau kurus saya

sephia style

hihi...ade bakat tak saya jadi model pampers

pandai pula elvina ni pandang camera

InsyaAllah tahun depan kita jumpa lagi, tapi kalau ade yang seponser lagi la..lalala

p/s = stock balas dendam ambil gambar banyak banyak, sebab adik ikut kalau nak harap suami yang ambil gambar jangan harap la dia nak layan. Dia lebih rela berbual kosong ngan member member dia..






  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket
♥ Kalau anda suka boleh ♥ 

09 August 2012

♥ Majlis IFTAR di IOI PALM VILLA GOLF & COUNTRY RESORT ♥

Assalamualaikum

Alhamdulillah, rezeki di bulan ramadhan lagi. Kali ni kami berbuka puasa di IOI PALM VILLA GOLF & COUNTRY RESORT pula.
Ini pun jemputan dari office suami saya lagi.
Dengar buka dekat golf & country resort pun tau macam best je kan, saya pun tak tahu la nak cakap best ke tak, sebab kami sampai sana cuaca da gelap, kami terus tuju tempat yang nak di tuju.
Makanan kat situ resort tu panggil catering luar yang masak, ingat resort ni ada chef sendiri ke, tapi tak..hampa...So pilihan makanan tu tak banyak la. Banyak yang tak de kat resort tu contoh desert yang sedap², masih sama macam hotel & resort yang saya review sebelum ni, masih lagi tak ada seafood..huhuhu..lagi la hampa rasa hati, da rasa macam kempunan pulak tak dapat makan seafood yang perah dengan lemon tu..Suggest please nak makan macam kat Shang Ri La Hotel tu (kat situ apa pun ada, sampai da kenyang pun masih lagi ada makanan yang belum di makan, da macam syurga makanan pula)

untuk tahu maklumat tempat tu lebih lanjut

Candid

bulatnye mata elvina ni

layan la korang semua tengok gelagat elvina ni bila nak ambil gambar dia, punya la susah sejak² akal dia dah banyak ni, ade je aksi dia (ni tengah menyemburkan air liur)




geram kat siapa pun tak tau ler

ini adalah satu hobby baru juga, suka sangat masukkan semua jari kat mulut

sebelah elvina tu sofy (seorang muka ketat, seorang lagi muka happy)

S.E.K.I.A.N


  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA