18 April 2013

♥ Counting days ♥

Assalamualaikum

Auto publish


Mood sedang menghitung hari

Wink...wink...wink

^_^

Hope All Is Well !!!

When it came to the anticipated date!!!

Family Vacation Bukittingi Indonesia
(tempat peranginan dan beriklim sejuk)

From 01/05/13 until 06/05/13

Jangan ada lagi penghalang untuk pulang lihat tempat asal ibu dan arwah ayah ku..
(sebab sebelum ni dah dua kali terpaksa batalkan flight..satu masa tempat keja lama dulu..bos nak anta ke somalia...idak la teman nak berpisah dengan en suami..masa tu baru kawin kot..kali kedua masa nak balik bukittinggi indonesia pon batal..sebab cuti tidak diluluskan oleh boss)

InsyaALLAH, semoga semuanya lancar..

This is 1st time our wedding honeymoon..

Pi honeymoon dah ada baby

yehaaa!!!!

Untong la el kecik kecik dah pi over the sea, jumpa oyang!!! (ayah yang cakap)

Checklist item yang belum ready

1) luggage belum beli lagi..hari tu groupon.my ada promosi luggage pvc yang warna warni tu..fesyen fesyen sekarang tu..yang waterproof tu la nak beli, tapi suami cakap nanti dulu..awal lagi kot..sebab beliau ada jumpa yang lagi murah tak sampai 300 dapat semua saiz S,M dan L...tak silap dekat perling beliau cakap...tunggu je la bila beliau nak ajak pi beli

2) power bank..utk change handphone...kalau dua tiga hari tak cas pon tak pe..kalau ada power bank ni..

3) camera DSLR (officemate ajar panggil di.se.lar)..yang ini pinjam adik je dulu..sebab tak terbeli beli lagi..padahal dari tahun lepas da tersenarai dalam saya punya wishlist..InsyaALLAH..cuba beli dalam tahun ni

4) universal adapter..ni pon sangat penting juga...kot la bateri kamera habis...kot la ade beli steamer iron utk travel ke..kan senang nanti..sebab tempat kita nak plug in kebanyakkan setiap negara tak sama..dengan adanya adapter tu kira membantu juga la.

5) roaming..pon belum active kan lagi..pada yang tak tahu binatang ape tu roaming sila baca sini..senang kalau ada roaming ni..boleh la live update dalam instagram, keek, wechat, whatsapp..(wahhh wahhh wahhh..macam retis pulak nak liveupdate bagaikan..)

6)money changer...pon belum tukar lagi....ibu pesan better tukar dekat malaysia je..sebab value dia tinggi skit berbanding tukar dekat sana..

7) pakaian..rasa tak bawa banyak kot...sebab kat sna murah gila gila..tapi takut poket je la..yang tak gila gila...yang penting barang elvina cukup...terutama pampers and susu..

Rasa tu je kot yang paling penting

Pesan ibu sebulan sebelum pi sana

1) Beli milo kat sini nanti bawa balik sana bagi nenek...sebab fav nenek memang suka milo

2) Beli buah anggur skit utk bawa balik sana...sebab itu pon fav nenek juga

3) Klu duk sana barang dapur tu beli la...jangan duk makan free je...awak tu seminggu kot kat sana

4) kalau nak jalan jalan tu...om win ada...kan dia pakai toyata yaris..ajak je yang penting bagi duit minyak

5) kate berniaga kan...kalau ada duit lebih tu beli la telekung utk bawa balik jual kat malaysia...sebab telekung kat sana memang cantik cantik dan murah murah, macam tu juga kain pasang kat sana pon lawa lawa..tapi kalau kain pasang nak beli kena buka tengok cukup tak 4meter..sebab kat sana ada yang tak cukup 4meter...sebab orang sana comel comel je..tak macam orang malaysia..besar besar.....lagipon dah nak puasa da ni...mesti orang cari

6) sediakan duit malaysia dalam rm100 utk 3org sebab nanti kat airport sana bila dia orang cek pasport..dia orang minta duit sekali

7) ibu pesan lagi, nanti nak balik malaysia balik..hulur duit sikit dekat nenek


p dot s : ibu cakap orang sana pon tengah mengira hari..sedang menunggu ketibaan kami...sabar ya dong...InsyaALLAH kami sampai la sana nanti (ish da kena practice cakap style sana dah ni...nanti senang kalau nak shoping boleh la dapat murah sikit...hehehe)

sila JANGAN layan pic di bawah, sebab tuan blog tengah melaram tu..

^_*




























  ♥ Princess and Prince Story ♥ 
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

6 comments:

AinNawwar said...

wahh. nanti boleh dah buat segmen bila balik nanti. bg hadiah dr sana :D

Mohd Sukri Bin Mat said...

Assalamualaikum,

Semoga percutian yg dirancang akan terlaksana. Saya pun ada plan nak ke Padang, Sumatera langsung ke Bukit Tinggi. Katanya, cuaca kat sana agak sejuk & nyaman.

Sedikit advice dr saya:

1. Adaptor boleh beli kat sana. Lagi murah drpd Malaysia. Dlm 10,000 - 20,000 rupiah.

2.Tak payah roaming. Beli sim kad kat sana. Lagi murah utk call M'sia & surf internet.

3.Milo mmg kena beli kat M'sia, lebih murah dan sedap. Milo kat sana mahal dan tak sesedap di M'sia.

4.Pasal sediakan wang kat passport, saya tak pernah lakukan dan tak pernah diminta oleh imigresen sana. Maybe duit RM100++ tu untuk bayar airport tax masa nak balik ke Malaysia. Jgn cuba2 buat mcm tu. Nanti kan dia org charge perkara lain pula. Terus mood bercuti rosak.

5. Selamat bercuti dan rajin2 mencari maklumat kat blog perlancongan. Contoh www.kakiberangan.blogspot.com dan seangkatan dgnnya. Banyak maklumat.

Nur Afridayati said...

@AinNawwar...hahaha...nak buat segmen apa tu...segmen bagi hadiah secara percuma ke?..boleh di dipertimbangkan dulu..

Nur Afridayati said...

@Mohd Sukri Bin Mat
Terima kasih...
Di atas advice dan info yang sangat berguna, boleh la rombak balik planning

Nana Liena said...

wah..untung El dapat merasa ke oversea..hehe.. nanti tangkap gmbr banyak2 ya..hehe.. :)

selamat mshopping n selamat terbang pergi balik.. :)

Nur Afridayati said...

@Nana Liena
InsyaALLAH dan terima kasih kerana mendoakan kami ...Sayang lebih la macam ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA