31 October 2013

♥ Family Vacation Bandung 4D3N (part 1) ♥

Assalamualaikum
PART 1 ( di Bandung )
Alhamdulillah 

Percutian sederhana kali ni dikira berjaya juga (24~27/10/13)
Rezeki kami berpeluang bercuti di tempat orang.
Walaupon tak semewah mana kami ke sana..
Shopping pon tak kaw2 punya shopping..sbb kerja ditempat sekarang basic kecik bergantung pada komisen, klu komisen besar maka besarla gaji untuk bulan tu.
Sebab percutian kali ni saya yang seponsor sepenuhnya ya (secara kasar)

Tiket flight Air Asia  pergi balik untuk 3orang termasuk infant RM350 (tiket ni beli bulan 12 tahun lepas)
Kami ke Bandung pakai Agensi Travel RM1300 untuk dua orang (baby free)
Pakej siap makan 3 kali sehari, Hotel, Transport dan Pak Supir (Wahyu namanya)

Saya akan cuba sebaik mungkin untuk berkongsi pengalaman saya sepanjang berada di sana ya.
Terutama kepada pembaca yang teringin nak bercuti ke sana.
Nak memulakan cerita ni pon nak kena ada mood yang baik untuk menaip dan idea yang mencurah curah.
Jadi hargai lah segala perkongsian saya nanti ya.
Punya la semangat nak kongsikan pengalaman ni dengan uollllls saya siap catit dalam memo semua isi2 penting sepanjang saya berada di sana tau.

Hangpa tau daq???

Day 1
Ok memandangkan saya dari Johor, kami gerak ke Kuala Lumpur Khamis pagi lebih kurang jam 3pagi.
Hubby saya memang suka gerak malam..katanya sejuk dan tayar akan lambat botaknya.

Sampai di KL kami terus ke Terminal Bersepadu Selatan (TBS) untuk park kereta di sana selama 4hari. Di sana park kereta lebih selamat, terjamin, berbumbung dan kereta tak kepanasan tersidai selama 4hari ..kan...lagipon parking change per entry RM3x4days RM12, berbanding park di LCCT lagi mahal dari itu. Macam percutian sebelum ni juga..ayah ummi xsempat mandi..cuma sempat siapkan anak manja kami ni je, siap mandi dan makeup kan dia.
Dari TBS tu kami terus ambil bas khas yang terus ke LCCT RM8/perway/person (baby free)

muka gumbira si kecik ni dapat naik bas..dia ingat ni bas sekolah..yang dia selalu tgk lalu depan rumah..siap cakap lagi klu bas sekolah lalu depan rumah je..nak naik bas solah...nak naik bas solah mimi..alahai

Sampai di LCCT dlm pukul 9pagi....kami terus breakfirst di MarryBrown LCCT, belanja makan secara kasar dalam RM30 (suami bayar).

Puteri Nur Elvina time manja manja dengan ayah

Lepas makan lepak lepak kejap sementara tunggu rakan dengan family dia sampai..Kami ke bandung 2 family bermaksud 6orang je. Lepas tu kami terus check in.

sempat bergambar di ruang lega menuggu flight
Pintu GATE kami T4

Puteri Nur Elvina dengan Abg Nawfal
Dah nak naik pesawat da..kami ni degil dia orang tak bagi kami snap picture masa kat sini...tapi kami buat donno je..haha




sempat lagi bergambar dengan pramugara ala ala shah ruh khan
Yeay da dalam perut pesawat da...muka berkilat akibat tak mandi seharian...hahaha
Terpengaruh nak try benda alah ni..gara gara bau harum dan perut serta merta jadi lapar giler sampai tahap senak oiiii..tengok semua orang pakat order menu masing2..kalau nak murah di sarankan beli siap2 masa beli tiket k..jangan tiru macam kami na. RM30 ( anggaran kos termasuk air )

Syukur sangat kami selamat sampai di destinasi yang di tuju, penerbangan mengambil masa lebih kurang 2 1/2 jam..kali ni lama skit..sampai boring pon ada
Alhamdulillah Our plane landed safely at Saekarno Hatta International Airport.

Turun je dari flight, kami di sambut dengan bas merah tu..kebetulan masa touch down ni hujan rintik rintik...hujan rahmat katanya...hujan menyambut kedatangan kami..hee
nampak tak apa yang kat tangan tu..Roti Boy IDR18000 = RM5.40..perasmian menggunakan note rupiah

Mak pandang camera..anak pandang pesawat lagi...maybe dia pelik kot...apesal benda tu besar giler (pesawat)..haha..siap tanya mimi tu ape? jenuh nak explain kat si kecik nih ha..

Tengah tunggu pak supir ambil kereta

menyempat kan diri bergambar di depan Airport

ok saya dah dalam kereta yang dipandu oleh pak supir kami untuk 4hari di sini, sekarang kami langsung ke Bandung. Perjalanan mengambil masa 3jam lebih kalau jalan ngak macet (terus bertukar bahasa..hahaha)
Sudah separuh jalan kami berhenti singgah makan tengah hari jam menunjukkan pukul 5 waktu di Indonesia, ikutkan makan tengah hari dah lambat sebenarnya (jam di sana lewat sejam dari Malaysia ya).
Kami makan Di Restoran Simpang Raya RNR daerah Pekan Rawang

Dekat sini memang tradisi makan macam ni..
Lepas makan kami meneruskan perjalanan lagi. Jam masa ni menunjukkan pukul 7 malam, kami sempat singgah Rumah Mode di Cipaganti..dah tak jauh dari hotel yang bakal kami bermalam nanti

permandangan malam

exceli nak cari seluar buat elvina sbb pampers da bocor sampai terkena seluar..nak amek dalam bagasi..macam susah sbb banyak bagasi lain yg bertindih...ingat nak beli dekat Rumah Mode ni, tapi pak supir dah pesan sini harga mahal sedikit berbanding di tempat lain. jadi sampai ke bilik hotel la elvina xberseluar...nasib da malam..orang tak hiraukan sangat..tidak dah macam apa dah..huhu



Selepas tu kami singgah makan malam di Sangkuriang 


Menu kami malam ni..
saya sempat beli beg tangan IDR 10000 = RM30 utk 13 pasang 

dan fridge magnet  30biji IDR 10000 = RM30 untuk sourvenier

Ok inilah bilik tidur kami untuk dua hari di Bandung, Andelir Hotel. Bilik no 331

Goodnight..nantikan update sepenuhnya esok ya..Klu saya rajin and ada mood..hehe..doa in aja saya rajin.



  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

23 October 2013

♥ My lovely husband ♥

Assalamualaikum

Alhamdulillah...jodoh kami...xsangka sebenarnya saya akan berkahwin dengan orang yang sy tgk dari jauh tiap kali solat maghrib masuk, saya selalu perhatikan siapakah gerangan mamat tu,  tiap kali nak masuk solat maghrib mesti dia akan berjalan berdua dengan rakan dia ke surau politeknik kami...tapi bila makin dekat dari pandangan mata saya, saya cepat2 turun dari tingkat atas bangunan hostel  saya duduk tu, takut dia perasan ada org usha dia dari jauh...hahaha..mau xcuak...nanti kantoi xpasal2 je tebal muka den ni ha...mana nak sorok kan...Dia la my 1st Impression saya...Jujur cakap, ya kami bercinta lepas tiga tahun abis blaja..hahaha...lama tak?...kami kenal sebenarnya masa di politeknik lagi...masa tu saya tengah makan di cafe dengan sorang kawan saya yang rapat masa study dulu..boleh kata kawan susah senang juga la..klu ke mana mesti berdua..sampai pi mana pon orang da chop kami ni kembar.....
sedang enak menikmati makanan, datang la seorang hamba Allah ni...tetiba dia datang bawa tisu...dan tulis sesuatu dalam tisu tu...lepas tu dia cakap..Awak...
ada kawan saya nak kenal ngan awak, ni no tipon dia (tertulis dalam tisu tu tadi)
...Ha??? saya terus mengajukan soalan SIAPA? MANA ORANGNYA? NAPE DIA JE YANG TAK DATANG? dia cakap la tuan punya badan ni pemalu sangat2...lagi pon xberani sbb awk nampak mcm GARANG?.. terselah ketidaksopanan saya di situ...nampak begitu gelojoh kan...hahaha...sebenarnya hati berlagak cool je masa tu...konon2 tya macam2 tu boleh la cover line dari muka ni berubah on the spot kan...budget sangat....hahaha

Sebenarnya saja buat entri ni...sebab sejak kebelakangan ni ada pulak lagi yang tanya saya dengan si dia ke? padahal dah kahwin n  ada anak sorang kot...tetiba issu ni jadi top ranking plak...hahaha.macam kami bertunang hari tu jaga la...sorang2 private msg saya dlm FB..hahaha
Macam mana kami boleh jumpa balik? Kawan yang sama juga la yang bg tisu dekat saya tu ha...jumpa saya dalam friendster, masa tu kan frienster ni tgh hot lagi..dia buat benda yang sama juga...bagi no phone lagi? Dia kata Aidil cari saya...call la no tu...(maka bermulalah episod cintan cintun tu lagi..ehhh masa bila plak kami bercinta..kami mmg xde declare apa2 pon masa study dulu)
Nak citer satu2 kan ada yang meluat plak baca nnt, so biarlah jadi beautiful memories kami na.
Sebenarnya sebelum nak meneruskan hubungan yang lebih serius...saya warning dulu kat dia...saya cakap kalau awak serius jumpa Ibu saya dulu..kalau nak main2 je saya xda masa untuk semua tu, dah penat dan buang duit, awak cari je yang lain...hahaha habaq hang..tegas tak? kalau dia lari betul2 tak ke kempunan saya nanti..org da nak jual mahai plak ye...hehehe

Tak sangka plak..rupanya dia nampak saya dulu lagi dari saya nampak dia...dia kata dia start suka masa kami g wat n print assigment kat cc dekat taman muhibbah tuh...tapi serius masa dia cite balik...memang saya xingat n xnampak langsung dia kat situ..dia kata dia ada tegur..tapi saya buat don no...hahaha..nasib ler...

Terima kasih banyak2 pada kawan kami tu...kitaorg pggl uda dan dara je hahaha...sbb temukan kitaorg lagi sekali...
And special thank to you hubby sebab sudi terima saya seadanya untuk jadi suri hati awak..rupanya bila da kawen..baru tau...dia lagi garang dari saya...takut wooooo...hahahaha

cuba baca yg sy highlight dengan warna merah tu je ye...



  ♥ Princess and Prince Story ♥ 
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

20 October 2013

♥ Make up class by MARY KAY ♥

Assalamualaikum

3 weeks ago
Saya pergi kelas belajar makeup by Mary Kay 
Woooooowwwwww 
( that's the word came out of my mouth )
saya share ye ilmu apa yang saya dapat kat sini ye
My 1st impression
Banyak sangat ilmu yang saya dapat..
Dan banyak sangat benda yang saya tak tahu rupanya mengenai penjagaan diri,skincare n makeup.
Patutla hati meronta ronta nak pi blaja class make up tempoh hari..bila nengok iklan dekat fb.
Rupanya sangat banyak yang saya tak tahu lagi..
Dalam kelas makeup tu ada 5peserta ja...so senang pada kami dan beauty consultant nak manage kami.
Rasa dalam ramai2 tu saya la paling banyak sebut perkataan

Ohhh baru saya tahu...
Ohhhh macam tu rupanya
Ohhhh begini
Ohhh begitu..

(ha...tu semua saya la)

Teknik pemakaian penjagaan muka yang betul

1. cuci muka

2. masker (sebolehnya seminggu 2x)

3. pelembab/toner (kulit berminyak pon kena ye, tapi dalam kuantit sedikit)

4. concelear (untuk bawah mata)

5. primer foundation (kelopak mata for long lasting)

6. foundation (kena lihat betul2 ye, klu foundation tu SPF15 bermakna foundation tu boleh bertahan selama 150minit dari matahari, klu dia SPF30 bermakna 300minit la..formulanya tambahkan 0 dibelakangnya untuk tahu berapa lama foundation tu boleh bertahan dibawah pancaran matahari)
7. mineral powder / loose powder (untuk kesan yang lebih cantik better pakai loose powder terutama kulit yang berminyak macam saya)

8. eye brown / eye liner / eye shadow

9. blusher 

10. moisturiser maskara (untuk maskara tu tahan lebih lama dan nampak lebih panjang)

11. maskara

12. finishing spray (untuk make up tahan lama, juga boleh digunakan utk muka nampak fresh)


Tahukah anda???

> setiap facial wash yang kita guna tu lagi banyak buih adalah sebenar lagi tak bagus untuk kulit?padahal hakikatnya selagi takda buih tu la kita duk sibuk cuci lagi muka ni..sebab rasa macam tak bersihkan?
> kebanyakkan produk tempatan sebenarnya banyak menghakis kulit? contoh bml,nv,sendayu tinggi dan etc
> baby oil, veseline, babywipe adalah tidak bagus digunakan sebagai makeup remover
> makeup remover biore dan produk  lain2 yang ada tulis makeup remover adalah adalah yang terbaik
> lelaki bila mengjangkau umo 35-40 akan mengeluarkan sejenis hormon yang menampakkan mereka nampak muda dan bertambah hensem??? hahaha ini kena jaga2 ye kaum hawa....bahaya
> sebenarnya wanita yang berkulit kering lebih cepat  nampak tua berbanding kulit normal dan berminyak?
> wanita yang mempunyai pipi tembab sebenarnya awet muda? what the fact kah ini...bila dengar beauty consultant cakap macam tu..wahhhh kembang semangkuk kejap..bukan apa sebab sibuk duk cari nak kuruhkan pipi ni skit..so lepas da xpayah cari...biarkan aja yang asli...kuikuikui

 inilah 1st time...seumo hidup den makeup sendiri dari A sampai Z yo, banyak lagi yang kurang dan kena belajar...terutama tang kening tuh..sebab kening tak cukur..dan nak pakai eyeliner punya la susah...siap ada getaran lagi..tak pa keep it to me...cuba lagi












p dot s = sesiapa yang tahu ada kelas macam ni lagi di johor bahru sila beritahu saya ye





  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

16 October 2013

♥ Hanger tudung termurah ♥

Assalamualaikum

Anda seorang collector tudung yg 'hardcore' sampai x cukup tmpt nk simpan n letak tudung anda yg cantik

 tu??? saya ada penyelesaianya.. Tudung2 anda akan tersusun rapi dan cantik mcm kt galeri and Butik tudung!!!!!


Hanger tudung 17 lubang paling laris!!! ramai customer yg berpuas hati kerana dapat menyelesaikan masalah xde tempat nk sangkut tudung!!! 

KUKUH..TIDAK BERKARAT DAN LONG LASTING !!!

MARKET PRICE RM35 YE


SAYA JUAL CUMA RM27 AJE



  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket
♥ Kalau anda suka boleh ♥

09 October 2013

♥ Tepian Tebrau, Danga Bay ♥

Assalamualaikum

Whatttttt???

Please..please...please
do not come in there again pleaseeeee!!!!
Ok nak tau apa benda yang i tengah meroyan nihhh

Last week i pi makan dekat TEPIAN TEBRAU yang menjadi kegilaan ramai orang nak makan dekat sana, termasuk iollllllls pon turut meroyan nak makan kat sana..(nampak tak permainan i di situ)
Dah bape kali datang lalu konon nak cuba mkn sana...
Tapi niat tu asik terbantut je dek kerana asal plan nak makan sana je, parking full...parking full...parking full...
i tgk pon blh migrain...xpenah2 migrain tau..hahaha
Exceli hubby i pon malas klu bab nak bersesak-sesak ni..dia mmg cukup xbeselera klu bab2 nak laga2 bontot...konon2 padat macam sardin la kan
Tapi aritu parking ok2 je...boleh la park kete juga...tapi menapak juga nak makan sana..

Ok mula2 kena berebut tempat dulu..nak dok tang mana kan...sini kena berebut...siapa cepat dia dapat la...kebetulan kami pi weekend kan...so mmg terbaikkkk ramai yg datang...nak mentekedarah...laporrrr sgt la tuh...
Duk je, teruihhhhh order

cikong suam 2, cikong sejuk 1, abc 1 TOTAL RM19 ( bagi note rm20, tapi sampai kesudah dia tak pulangkan baki rm1 tuh...konon tak daq duit kecik la kan)

ok next order

ikan bakar 1 ekor  TOTAL RM38
tauhu bakar TOTAL RM15
baby crab TOTAL RM15
nasi goreng USA & nasi goreng cendawan TOTAL RM15

GRAND TOTAL RM103 ???

WTF !!! 
(WHAT THE FOOD)


jadi apa pendapat kamu semua???
bagi saya MAHALNYEEEEEEEEE
Agak agak la kan...
tau la situ port orang SINGAPORE makan..
jangan la sampai kami pon kena tempiasnya kan

1st and last la saya makan situ...niat asal sebenarnya..teringin sangat nak makan anak ketam goreng (baby crab)..
dengar situ femes dengan anak ketam goreng..tu yang nak try tu...sekali dengan kami2 kena goreng dengan peniaga di situ.
klu pi pon nak bungkusssss je la anak ketam goreng tu...makanan yang lain xde la sedap tara mana ponnnn
rasa iollllls masak pon lagi sedap ...walaupon xpandai masak masakan jawa....kuikuikui..

p dot s : pada yang banyak duit, rasa terlebih duit tak tau nak buang kat mana...meh la cuba makan kat sana...kot nasib hangpa dapat murah ke kan???

 ini la baby crab...yang meleleh air liur sgt tuhhhh

ni plak ikan bakar....rm38








  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA