13 June 2014

♥ Salah siapa ? ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Gambar ni di ambil pagi td, padahal isnin yang lalu saya disuntik. Untuk pengetahuan uolss dua2 belah tangan saya jadi lebam mcm ni. Mana xnya 4kali cucuk baru dapat darah. Kesian kan.

Jangan salah faham.
Bukan nak cari siapa salah atau siapa yang betul antara yang disuntik dengan yang menyuntik.
Cuma kaget seketika?
Dah dua kali jadi macam ni.
Mesti akan lebam kebiruan mcm ni tiap kali MGTT .
MGTT ni stand for Modified Glucose Tolerance Test.
Senang cite orang kita panggil minum air gula.

Ujian ini dibuat untuk memastikan darah tidak mengandungi gula yang berlebihan. Maknanya, ujian ni dibuat untuk mengenal pasti sama ada ibu mengandung menghidap kencing manis atau diabetis.

Ok berbalik pada tajuk. Yang menghairankan saya kenapa tiap kali ambil darah je mesti akan lebam mcm ni.

Adakah sebab 
misi yang buat tu tak pandai cari urat? 
@
saya yang terlalu gemuk sehingga misi xdapat kesan mn urat dgn daging?
@
darah takut nak keluar sbb saya mmg alergic dengan jarum. Tengok jarum je jantung da berdegup kencang sehingga berpeluh2 aircond yang sejuk tu pon xmampu menyerap peluh saya.
@
saya je yang spesis lain dari orang lain?


Di harap ada yang pakar dalam hal ni yang boleh merungkai kemuskilan saya.

Dan untuk pengetahuan uollls juga sekarang ibu yg mengandung umo 25thn ke atas harus lakukan MGTT ni. No excuse ok.

Pesan saya, tak bagus sebenarnya bagi ibu2 yang mengandung mengelak@degil sangat untuk minum air gula ni. Bukan apa benda ni sebenarnya untuk keselamatan dua pihak antara ibu dan anak sekiranya terdapat apa2 yang meragukan kesihatan dan mungkin juga boleh mengancam nyawa kalian.

Tak gemar benar saya, bila dengar ade org ngelat dari minum air gula ni. Rasa nak tampar je. Nyawa kot kalau terjadi apa2 nnt.


Dari ummi yang kebingungan.

  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

12 June 2014

♥ Teman ayah main futsal ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
 Assalamualaikum

Dah lama sebenarnya xikut teman ayah main futsal, sebab malas nak ikut lgpon bukan buat apa pon dok temenung n tgk gelagat dia main ja. 
Comel sgttttt.
Hahaha..
Lagipon nnt sure letih punya.
Semalam ayah ajak lagi.
Layankan jela,  boring plak dok umah je.
Kesian plak dekat si comel asik dok kata boring duk umah. 
Sibuk dia ajak kita jalan tgh sarat2 ni.
Sampai je kat gelanggang nasib ada geng.
Ada la juga tempat borak2 buat peneman.
Kebetulan elvina pon dapat kawan.
Mak2 dok borak topik mengandung.
Pak2 plak sibuk keluarkan peluh.
Anak2 plak sibuk dgn mainan depa.
Nak dijadikan cerita.
Geramnye dgn elvina ni.
Dah main mainan org, dia dok buat mcm rete dia sendiri.
Dia plak yg over conquer.
Bkn tu je dia, apa si kawan tu mkn n minum dia pon nk share juga.
Kebetulan Mcdonald mmg lagi jd la dia.
Lasak dia mmg xyah ckp, letih dok tegas n warning.
Jalan sat ja, pastu buat balik.
Siap berebut mainan, nasib anak sikawan tu tak terhantuk.
Nak pukul xsampai hati dkt depan org ramai lgpon xsmpi tgn ni nak puk tapak kaki dia. Maklumla perut dah ke depan.
Lgpon paham sbb dia jarang jumpa kawan se jantina dgn dia.
Ada sepupu pon majoriti lain jantina.
Mmg lasak la jadinya.Lagila sejak2 da dekat nk dapat adik ni bukan main manja n sensitif yg amat sgt. Sikit2 nak touching n merajuk ngan kami.
Pengajaran utk kami ibubapa ni, lepas ni kena bawa bekalan skit bila ada aktiviti mcm ni lg.
Kena standby skit kudap2 utk dia susu n pamper rupanya xcukup dlm beg barney dia tu.
Kena jg bw mainan skit bg dia pegang satu supaya nnt xbergaduh n berebut dgn org.
Sbb sebenarnya kami mmg xajar dia klu keluar o pegi mn2 bw brg mainan atau bear ni, sbb tkt nnt da terbiasa plak.
Tapi lepas ni kena tgk dulu keadaan tmpt yg nk pi., klu terpaksa kenala bawa drpd tgk depa ni kejap gaduh nangis n baik semula.
Takut yang letihnya sy nnt bila nk control keadaan tu kalau berlaku lg.
Fuhhhhhh penat oitttt.
Baru sorang, mcm mn la nnt klu elvina da ada adik harap dia behave.


Lenjun dibuatnya. Habis satu badan basah dgn rambut mcm br lepas mandi, penat kejar ball ke hulur ke hilir la tu. 
Hambikkk nak main sgt kan.
Tapi posing tetap sempat walaupon da penat. Hahaha.
Lepas abis ayah futsal kami pekena nasik lemak ayam. Teringinnnn oittt.
Sampai umah mandikan kejap n bagi susu teruihhh tdo smpi la skrg dah pkl 10 pon xbgn lg.


Nasib uolsss la. Lepas ni ada gmbr baru je mmg akan terus update la dlm blog.
Maklum la nset da canggih.
Tunggu apa lg kan.
Harap jgn cemuihhh na. 😉





  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

10 June 2014

♥ Birthday present from my hubby ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Syukur Alhamdulillah dari sebelum tunang sampai la sekarang dah 4tahun, dah xpenah merasa beli handphone sendiri lagi.
Tengkiuuuu sangat sangat.
Tak sangka sebenarnya dapat hadiah birthday awal seminggu plak tu.
Sebabnya saya kena balik taiping seminggu sebelum birthday sbb ibu sakit.
So tahun ni x ada celebrate birthday ataupon anniversary kami yang ke 3 tahun. Cukup sekadar wishes dari husband, adik2 n kawan2.

Macam xpercaya dah tua dah saya. Dah 30tahun da pon. Rasa mcm semalam jerk sweet 17th lagi.
Okay tu jela update short entry jerk


Yang tab pioneer tu sebenarnya elok lagi, cuma screen dia je yang pecah. Nanti kalau de rezeki nak tukar screen baru tab tu dah byk sgt berjasa pada tuan dia


  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

♥ Simpton simpton semasa mengandungkan anak no 2 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Trimester 1

✔tahu preggy masa da 2bulan, tu pon cek sendiri dulu minta abi beli UPT dekat farmasi..dah confirm baru pi klinik buat buku pink.
✔Morning Sickness yang sgt teruk.
✔tak boleh basuh pinggan, masak, siang ikan semua yang berkaitan dengan dapur. Nasib suami ringan tulang dan memang pandai masak..jadi dia la take over.. klu tengah hari biasa dia tapau je, malam baru dia tolong masak.
✔asal cuci "yak" elvina mesti muntah sekali sebab tak tahan dengan bau busuk dia..nak tak nak kena cuci juga, kesian kalau tak cuci n biar lama2 nanti melecet plak 
✔asal makan mesti muntah, makan la sedap mcm mn pon..mesti buang balik..membazir je kan. huhu
✔tak blh bau semua benda yang busuk.
✔nafsu makan memang menjadi jadi. ada sekali tu seminggu tu makan kfc, mcd, secret recepi and domino pizza.giler dasyat teringin masa tu..mmg xdapat nak kawal..hari2 macam ni mmg bankrup den
✔Elvina pon tumpang gemok sekali macam ummi dia, dia pon kuat makan  kejap kejap lapar, macam dia plak yang preggy.
✔suka makan jajan n minum air gas, tak macam masa elvina langsung tak teringin walaupun letak la depan mata.
✔suka sgt makan pelam muda, masa elvina pon langsung xteringin 
✔suka nak make up n melawa, kadang2 kat rumah pon nak pakai eye shadow bagai..mmg tak sama masa elvina dulu...paling benci nak make up n berhias..klu boleh biar la selekeh je..nasib abi tak tegur...dah kenapa dalam rumah pon nak make up..hahaha
✔betul lah orang cakap mmg tak sama simpton2 mengandung ni.
✔hati pon xberapa sensitif sgt lebih kental, tidak dulu skit je nak touching kalau ada yang abi ckp menghiris hati..pastu nangis sorok2..hahaha
✔dah scan tapi tak nampak gender lagi..sebab kecik sgt lagi masa ni


Trimester 2

✔Alhamdulillah..dah tak muntah lagi...tak macam masa mengandungkan Elvina dulu sampai kesudah muntahnya
✔selera makan menjadi jadi dari biasa, masa Elvina dulu tak berapa teringin nak makan
✔berat pon naik dengan mendadak sampai kena buat GM di klinik..mana taknya dalam sebulan berat naik 5kilo.
✔doctor nasihat kurangkan makanan yang berunsurkan karbohidrat terutama nasi, mee, bihun n roti. Lebihkan makan sayur sayuran dan buah buahan. Doc kata kalau tak control berat boleh cecah sampai 80kg..mak aihhh ngeri plak dengar klu naik 20kg
✔masa kandungan 4bulan dah boleh rasa baby bergerak aktif dalam perot...berbeza masa 1st dulu..trimester ke 3 baru dapat rasa..

Trimester 3
▪ baby makin aktif
▪ perut selalu mengeras
▪ cepat semput & mengah
▪ semalam pi scan doc ckp baby kepala da ke bawah, harap kali ni hajat nak bersalin normal tercapai
▪ klu bersalin normal ingat nak pantang sendiri je kat umah sendiri
▪ jantina xtau lg, sebab semalam scan baby ni silang kaki xmo tunjuk, klu elvina dulu dia kapit xmo tunjuk, ummi xkesah boy ke girl as long u sihat fizikal n mental nak.
▪ brg baby xshopping lg, ayah busy sgt.Tapi masa elvina dulu elok lg. Lagipon masa elvina dulu kami beli unisex boy ke girl blh pakai. Igt nak beli jg la selai dua yg baru. Yg mcm pampers, wet tissue mmg kena beli.
▪ nama pon blum standby lagi survey2 je baru. Igt kali ni ummi lak nak bg nama if boy

Yang penting pangkal nama tu dah ada

Putera Muhammad El ______ (kalau boy)
Puteri Nur El ______ (kalau girl)
 ~my EL's kids~

" harapan tu doa nenek2, atuk2, kakak2 n adik2, kawan2 masin la ye klu baby boy. Dah sepasang klu boy " Aminn


Masa ni da 5bulan

p/ s = 1st time update blog pakai nset, sbb da lm sgt dalam draft. Xsabar nak update blog yg da bersawang ni. Nnt saya update lg ye sbb cite ni xabis laie.  Bubbye

  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA