29 August 2014

♥ Talipusat / Umbilical cord ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
 Assalamualaikum

Saje nak buat entri pasal tali pusat ni.
Kot nnt anak2 dah besar depa tya. Depa boleh buka blog ni and cari pasal talipusat diorg ni. Tu pon kalau blogspot.com ni wujud lagi. Tidak sia2 ja la bebelan and kenangan yg diceritakan dlm blog ni.
Opsss
Pada yang xtahu tu. Saya dah pon ada dua anak, dua2 anak dara diknon. Adik beradik ipaq semua ckp untung la anak2 perempuan dua2. Org kata anak perempuan ni cepat matang berbanding lelaki. Ye Alhamdulillah itu kan doa ye dak. Rezeki setiap org itu kan xsama.Diorg ckp klu pompuan ni senang nak jg. Bagi saya plak pompuan la kena jaga betul2, salah didik dan xcukup ajaran agama yang dibekalkan. Nauzubillah min zalik minta di jauhkan.. yang penting ibubapa tu sendiri kena main peranan masing2 dlm nak didik mereka ni. Doakan kami sabar dan kuat dlm mendidik mereka ni.
Macam xpercaya pon ada lagi. Tak penah terpikir akan ada anak sendiri.Dah mak2 sangat dah. Perangai ja baget muda lg. Uwekkk :p

Puteri sulong kami

Puteri Nur Elvina ~ tanggal pusat pada hari ke-9 21/03/12 Rabu.

Puteri tengah kami

Puteri Elzandra Ailani ~ tanggal pusat pada hari ke-7 02/08/14 Sabtu

Puteri bongsu kami

Puteri Elysia Zerina ~ tanggal pusat pada hari ke-5 07/02/16 (latest update)

Orang kata kalau boleh tali pusat diorg ni simpan setempat biar dalam satu karung. In shaa Allah sampai besar diorg adik beradik kalau gadoh camne pon xkan terpisah bagai air klu dicincang takkan terputus.

See igt tu siap tarikh dan hari apa lagi. Hahaha

Cuma sy nak cite skit pasal tali pusat ni. Hari tu akak ipaq ada tanya adik (elzandra) da tanggal pusat ke?
Saya jawab la dah ngam2 seminggu.
Dengan spontannya mulut akak ipaq cakap adik ni tak cermat ni???

Errrr.
Blur n sentap kejap.
Maksud dia xcermat jaga barang2 dia nnt bila besar. Mean macam barang yang ada kat tangan tak tahan lama @ rosak.
Think Positive je la. Dan doa yang baik2 untuk anak2.
Harap bukan seperti yang diorg ckp kan..
 Sebab tu semua bukan kerja kita. Tu semua kerja yang di atas. Sapa kita nak tilik o buat andaian tentang nasib seseorang pada masa akan datang. Ye dak

Ok
That All.
Nunite semua.
Xoxo

Notakecik: ramai yg tya apa maksud nama anak2 kitaorang sebab nama sedap sgt siap tergeliat lidah nak menyebutnye. Hehe. In shaa Allah ada rezeki nanti saya share maksud nama mereka ni.Siap adik ckp membe dia suh carikan nama tuk anak dia klu dia ada anak nnt. Harusla maksud nama anak2 mesti yg baik2 mn ada ibubapa nakkan yg xelok untuk anak mereka kan. Ikutkan hati nak je letak panjang2 asal maksud elok je nak letak. Maklum ler cheq xblh beranak ramai. Kouta ada 1 lg. Boleh 3 org ja. Alhamdulillah.



Alhamdulillah. Amanah Allah. Harta dunia bekalan Akhirat.
Subhanallah




  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

25 August 2014

♥ Wedding Firdaus & Najah ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Pengantin yang diraikan : Muhammad Firdaus 💜 Sairatun Najah
Tema Majlis : Moden & Kontemporari
Warna : Emerald Green (pengantin), Purple ( adik beradik pengantin lelaki) & suka hati untuk tetamu
Tempat : Dewan Bunga Raya Changkat Jering Taiping Perak
Tarikh : 23/08/14 bersamaan 27 syawal 1435

Ucapan untuk pengantin : "Mabruk kepada dua mempelai yang diraikan. Moga Allah melimpahi kalian dengan perkara kebaikan.
Moga kalian menjadi suami isteri yang kekal menurut syariat dan kekal berpimpinan tangan bersama menuju ke Jannah. In shaa Allah."

notakecil: ada tujuh laie yang belum kawin. Harap sempat la tgk semua kawin. AMIN. Yela skrg i da 30series yang paling bongsu baru sekolah rendah.

Bawah ni semua pic dari nset memasing. Tunggu pro photografer siap then minta pengantin share nnt semua pic yang ado.









We are siblings







 Ohh lama sungguh xbergambar dedua mcm ni
Nampak gemokkk lagi. Yela dalam pantang lagi kott. Baru hari ke 28 berpantang kot masa ni. Pakai baju ibu je. Exceli ada bj sm mcm adik beradik pompuan siap lace tu. Tapi tailor jahit hampeh.


Subhanallah. Comel sungguh anak ummi.

Bukan main melentik melentok elvina posing ngan aunty ein dia 

Daddy little girl


See perut terlebih tu pon still ada lg. Operate la katekan. Ngeriii






 Pandai adik ipaq bergambar. Suami dia macam kaku skit. Hahaha

 Semua pic dlm frame macam ni semua lawa2. Nasib iolls xbrapa sihat lagi. So melepas la nak menggedik mcm uolls semua. Haha
Xpa next wedding kita pulun betul2.











  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

10 August 2014

♥ Diari bersalin Elzandra secara normal pada awalnya (kronologi anugerah terindah) ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Due date 18/7/14 jumaat tapi still xde tanda nk melahirkan. Xde rasa sakit, xde rasa construction. Sampai kengkawan opis ckp agaknye ko jenis yg memang xde rasa sakit kot. Jenis terus beranak je nanti. Sbb my 1st baby pon tak de rasa sakit sbb tggu due date utk operate je sbb baby breech.

19/7/14   
Sengaja pergi hsi (hospital sultan ismail) nk cek sbb da overdue 1 hari.
Doc cek xbuka jln lg. Then dia bg tarikh 28/7/14  jth pd 1syawal utk induce klu xde sakit jg. Hsi (Hospital Sultan Ismail)  klu overdue dr tarikh duedate kena dtg 9hari lps tu 28/7/14. Hsa  (hospital sultanah aminah) plak 6hari lps duedate 24/7/14 bersamaan 28 ramadhan 1435 Hijrah

Then Bincang2
  Suami tukar fikiran nk bersalin kat hsa sbb bln ramadhan bln baik.
24/7 pergi la hsa . Alhamdulillah dpt ward 1st class katil no 9. Merasa la kejap masuk wad biasa  sblm tkr wad
Kena thn wad
25/7 pukul 8.30pg doc masuk ubat supaya bk jalan (induce) . Ms nk masuk ubat tu doc cek still xbk lg.
Lps masuk ubat tu dlm 1jam xblh jalan2. ada la tanda darah n lendir kluar  lps tu.
 6.30 ptg da stat sakit 10mnt skali smpi la ke pagi esoknye.
26/7 dlm pukul 7lbh misi dtg bgtahu nnt dtg ke bilik rawatan doc nak cek jln da buka ke blum.
Dlm pkl 7.30 pg mcm tu sy dtg blk rawatan then doc pon dtg cek then bgth da buka 4cm.
Mmg dkt sini asik kena seluk je la keje doc. Bila da buka 4cm doc terus pecahkan air ketuban.
Masa dia pecahkan tu xrasa sakit pon.
Tetiba je rasa basah air mengalir. Bila bangun dari katil tu tgk banyaknya darah bercampur dgn air. Doc sempat tya awak nak mandi dulu ke before ke labour room. Sy pon selamba jwb. Ye sy nak mandi dulu. Masih selamba berjalan sampai ke bilik n terus ambil pakaian n mandi. Mula2 nurse nak suh naik wheelchair tp doc kata dia boleh jalan, bg cepat jalan buka skit. Walaupon darah memang asik keluar je lepas pecah air ketuban tu.
Lepas mandi n breakfast baru turun ke labour room dlm pkl 8.30pg masa ni mmg da pakai wheelchair dah.
Sampai ke labour room terus masuk bilik no 7. Masa ni berdebar da sgt2. Mula doc masuk ubat tahan sakit, lepas tu dia cek jalan lg. Still 4cm then dia decide masuk ubat sakit supaya jalan buka. Sampai la dlm pukul 4ptg mcm tu doc dtg cek br buka 5cm. Dari pagi masuk labour room punyala mengerang kesakitan bercampur sakit semula jadi dgn masuk ubat bagi sakit still 5cm je. Menangis dah. Perut tu rasa macam nak pecah. Nak diteran tak diberi izin lagi. Sebab jalan belum buka sepenuhnya. Darah tetiba naik la sbb takut sgt macam2 la masa ni emosi jd xtenteram dgn sakit yang amat sgt tak tahu nak gambarkan mcm mn. Last doc decide terus emergency ke bilik bedah. Terpaksa di bedah sbb da lama sgt and takut anything happen baby kat dlm perut.
Sepanjang perjalanan nak ke bilik bedah tu ya allah memang sakit teramat sangat rasa mcm sy da xlama da. Saya berserah je lepas tu semoga baby selamat.
Sampai je doc terus bius separuh badan dan mula sesi koyakkan perut saya untuk kali kedua. Lama dalam bilik bedah ni. Rupanya bila nak dischange doc bagi tahu masa di bilik bedah ada komplikasi doc tak sengaja tertoreh rahim saya 3cm n kehilangan darah sebanyak 600lb nasib xmasuk darah org lain. Sbb tertoreh tu kepala baby da mendongak  masuk di laluan jadi agak sukar nak keluarkan. Kesian baby, nasib baby sihat xde apa2. Patut saya rasa lama sgt dari beranak yang 1st. Patutla kejap2 diaorg tgk peti nyawa sy masa dlm bilik bedah tu. Lillah beranak kali ni mmg sgt mencabar dan merasa sakit beranak normal n operate. Bila teringat balik mmg rasa serik da nak beranak lagi. Doc pon da bagi nasihat sila jarakkan 3-4thn ke atas lepas ni. Peluang saya ada 1kali lagi untuk dapat anak itu pon doc kata risiko.
Ok sampai sini dulu yo. Lain kali sambung laie.

Ni la baby nye 3.7kg , kakaknye 3.71kg. Besaq2 anak ummi ni keluaq xpe org kate senang skit jaga xde la kekok sgt. Mmg kuat sgt dia ni. Da la terlebih 8hari. At last selamat semuanye. Gegurl rupanya dia. Sampai nak lahir pon banyak sangat surprise nye. Ni la penangan mulut nenek ckp xpayah scan siang2. Mmg smpi nak melahirkan macam2 surprise dia bg kat ummi n ayah dia. Alhamdulillah selamat semuanya. Harap no 3 nnt boboi la plak. MIL ckp saya ikut belah family sy sbb no 1 sy, no 2 adik pompuan sy no 3 baru adik laki sy. Doa2 mcm tu la nnt. Amboiiii pantang pon lom abis verangan nak no 3 plak. Adoiiiii sakitnyaaaa Allah je yg tahu. Mak belah suami mmg suka la bertambah cucu perempuan dia, ini yg no 3 baru dari 15org semuanya. Lain semua boy. Bayangkan la 12org boy 3org girl. Mmg yg gegurl jenis ganas2 la nnt sbb ramai sgt abunk2. Harap abunk2 dia jaga la 3org girl yg ada ni. Jangan dibuli sudah ler. Huhuhu.

Tiptop service

Selesa lena n sejuk sgt.

In shaa Allah, klu diberikan rezeki utk no 3, cheq teringin nak beranak kek private plak satu kali.Teringin oittt nak duk bilik macam Queen.

p dot s : asalnya saya boleh beranak secara normal...mmg kepala baby dah kat laluan..tp itu semua kerja Allah..mmg xde rezeki nak melahirkan secara normal. Exceli kalau ikut planning suami nak Elvina 5tahun dulu..baru tambah lagi..tp tu semua kerja Allah kita cuma merancang je..Maka dapat la baby make from Bandung masa honeymoon kat sana hari tu. Kurang kurang Elvina dah ada kawan main make up make up :)


Diari Bersalin Elvina
  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA