18 September 2014

♥ Eh!!! Wah!!! ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Semalam ni hari pertama masuk work balik setelah hampir dua bulan dipaksa mencutikan diri.

1st impression orang ramai.

Macam biasa sebelum2 ni park kete kat luar tepi jalan raya (propa je tu...1st day kot bawa kete sebelum ni hubby yg anto yela perot masa tu tgh boyot kan, perot yg pegang stering mmg xleh nak fokus la). memandangkan nak park dlm ofis da fullhouse walhal jam belum pukul 8 pagi lagi. Padahal ofis hour 8.30pagi-5.30ptg.
Hah bayangkan la belum pukul 8pagi parking dah full. Nampak tak semua berebut parking kat dalam. 
Ecehhhhh melenggang la mak anak dua ni berjalan menuju ke guardhouse.
Ade la dlm 15langkah  nampak la ofismate ni. Kengkonon bagi la senyuman paling manis masa ni. Yela hari pertama masuk work semangat pon berkobar kobar la. Macam masuk school jg la feeling nya dpt jumpa kawan2. Hahaha nawaitu lari dah tu. Pi work nak cari rejeki ye bukan jumpa kawan2 berpoya2 k.

Ehhhhh dah kurus.

Wahhhhh da kurus.

Ehhhh da kurus.

Wahhhhh da kurus.

Ehhhh da kurus.

Wahhhhhhhh dah slim.

Wahhhhhh dah kurus, xnampak perot pon czer kan.

Itu je la teguran yg di ulang2 rakan2 sebaya sepanjang berjalan  ke tempat workstation saya. (designer deparment)

Saya balas balik.
Ala kak baru hilang 11kg je.
Ada lagi 10kg nak kikis ni.

Dalam hati cakap nampak kurus terokkkk ke. Semua dok tegur. Ke diorg ni mmg imagine saya mmg gemokkk walau xpregnant.
Hampeh tol.
(tapi senyum jg la org kata kurus tp jgn terpedaya ye dengan pujian mereka nnt merana sbb perasan).

Sebelum ni sebelum pregnant saya ada cerita dekat diorg saya ada buat diet atkins.
Kebetulan diorg ni tau apa itu diet atkins n ada jg yang buat tapi separuh jalan.
So saya pernah cakap sebelum beranak, saya nak buat diet tu balik bila da lahirkan baby nnt. Ada yang bersahut n minat nak join.

Tadi saya tya balik akak nak join x diet atkins nnt. Selamber je akak tu cakap. 
Tak nak la ko da kurus. Hahaha.
Kecik hati den xdaq geng nak buat diet tu blk.
Eleh nnt mesti akak tu terpengaruh jg la sbb hari tu akak tu yg beriya ajak buat sesama.

La nih tak tau la berat turun lagi o naik balik.
Ingat nanti nak beli penimbang sng nak observe.

K itu je.

notakecik: ekceli ingat nak stat diet tu balik masa elzandra umo 6month kesian plak kat anak takut nnt xkenyang plak bila breastfeed.
Pil perancang pon iollls stop dulu biar elzandra umo 6bulan jg. Sbb iolls waswas walaupon xpernah jumpa lagi artikel kata makan pil perancang norriday akan menjejaskan penghasilan susu o tumbesaran anak. Ni iollls ikut hati padahal takut gemokkk pon ado jg...effect dua hari amik norriday hari tu pon takut juga... semua pon takot la senang cite. Ingat nanti nak amik pil  perancang yasmin. Baca testimoni ramai yang puji pil tu bagus. Jom la try jg nnt.

Tenyeh jerawat sambil layan jalan jem


Sila boh caption uolls sendiri.

  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

09 September 2014

♥ Yahoo!!! Hari berpantang is over ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Merdeka!!!
Merdeka!!!
Merdeka!!!
Selamat sudah dari tempoh berkurung.

Jom melantak makanan kegemaran balik.
Dah cukup 44 hari berpantang semalam.
Macam macam yang di pantangkan semasa berpantang.
Sekarang semua pon da blh share.
Terutamanya
Dah boleh share pic latest baby kepada umum jg. (dah share pon sebenarnya kat fb n ig)
Hihihi

Berat baby ngam sebulan tempoh hari 4.6 kg dari 3.7 masa lahir. Makin meningkat dan terus meningkat.
Berat mak plak dari 81kg ke 71kg cukup baby sebulan hari tu 26/8/14.
Dan turun lagi 1kg jadi 70kg masa timbang 7/9/14 dua hari lepas kat klinik.
Makin menurun dan menurun dgn jayanya.
Harap mencapai ke berat idea 55kg-60kg.

Tapi tak tahu la boleh turun ke x.
Sebab da disuruh amik pil perancang norriday yang boleh susukan baby. Salah satu keburukan yang ditakuti terhadap pil ni berat badan akan naik mencanak canak dengan jayanya.
Tapi lagi, its depend pada kebolehan badan masing2 dan yg paling penting kena kawal nafsu makan. Takut ta kuad nak kawal. Dan mungkin akan ada tinda balas dan kesan sampingan yang lain.
In shaa Allah.
Kite cuba dulu, klu xngam 6bulan lepas tu rujuk balik dgn doc n  kita tukar kepada pil yasmin ke, diane 35 ke, mercilon ke, marvilon ke? X kesah la yang mana asal yg boleh turunkan berat ni.
Huihui

Eh
Kelaut da ni.
Masa berpantang saya berpantang macam  biasa macam org lain, mungkin ada lebih tang situ o terkurang kat lain. 1weeks di umah mak mertua.
1weeks di rumah sendiri (suami jaga)
Dan weeks seterusnya sendiri di rumah sendiri.
Problem tang luka czer tu lambat nak kering mungkin sebab kali kedua czer skin jadi xcantik n ambil masa nak recover balik. Buruk da perut den.
Huhuhu.
Sedih tengok. :-(
Kalau bab makan lebihkan makan sayur, buah oren, lada hitam, pati haruan, dan ikan2 yang dah di cop utk org berpantang.

Ok la tu je dulu.
Bye anak dah nangis. Yang no 2 ni manja lebih lagi dari kakak dia. Asal bangun angkat bontot je, xkesah la nak ke mana memasak ke membasuh ke, memandi ke sedar je dia terus merengek.


Nama di beri Puteri Elzandra Ailani.
Anugerah pinjaman amanah Allah
Masa ni umo baru 2hari.
Xda gambar dia yang nmpk rambut penuh sbb masa ada rambut  semua yang dtg lawat kata lebatnyeee rambut baby.


Semoga mereka berdua menjadi anak yang solehah. Dan titipkanlah selalu doa buat ayah dan ummi sewaktu hidup dan sesudah ketiadaan kami nanti





  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA