30 November 2014

♥ Toilet training for my baby ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
Assalamualaikum

Alhamdulillah 'ala kullihal wa fi kulli hal.
Masuk hari ni dah 5hari (25/11/14 Selasa) Elvina tak pakai pampers even tido malam pon dah tak pakai.
Cuma 1st days tu je dia terbabas sekali. 
Ter shishi dalam seluar.
Susu pon dia minum 2kali sehari je.
Bangun pagi sekali.
Nak tido malam sekali

Terima kasih sangat sangat pada mak mertua dan adik ipar yang banyak membantu.
Elvina belajar tak pakai pampers dekat kg mak mertua.
Mak mertua bawa dia balik semata mata nak ajar shihi and poopoo kat toilet.
Kebetulan pulak sekarang tengah cuti sekolah kan.
Memang timing cantik dan rasa macam tak membebankan mak.
Lagipon mak yang offer tau nak train dia.
Serba salah pulak kalau tak bagi mak mertua bawa cucu balik kg buat teman.
Sebelum ni saya ada juga train dia kat umah sendiri waktu saya ngandungkan Elzandra hari tu.
Tapi separuh jalan je la sebab dah xlarat n sarat bawa perot.(faham2 jela mak buyung masa tu kan...mmg emosi tak stabil..hihi)

Nampak gayanya saya kena tunaikan hasrat saya nak sekolah Elvina next year.
In shaa Allah 

Sebab saya pernah cakap kat Elvina.

"Elvina kalau nak school next year, tak boleh pakai pampers tau.
Nanti teachers n friends tak mau kawan sebab ucukkk.. "

Semalam Elvina balik kejap, kebetulan mak ada kenduri kat jb.
Dapat la peluk n kiss dia banyak banyak buat pengubat rindu..
Tak pernah pisah kot sejak baby kalau tido malam.melainkan masa pantang hari tu.

Sebenarnya dia pon da pandai tdo sendiri. Sejak 7bulan ngandung adik dia ritu.
Memang independent sgt da dia ni.
Serba serbi da boleh buat sendiri.

Kebetulan pulak semalam saya bawa toilet training balik umah.
Semangat dia dok try benda alah tu.
Hahaha 
Kiut je tgk dia duduk atas toilet training tuh.

Sekarang dia dah faham n dah keep perkataan 'keramat" yang nenek dia ajar tu.
Asik ulang je ayat ayat tuh

"Kalau nak shishi dalam toilet
Kalau nak poopoo dalam tandas
Nak kentut je dalam seluar "
(cakap sambil buat reaction n mimik muka skali..tak tahan tgk gelagat dia, drama queen sgt dia ni)

Tengkiu kak kecik coz sudi bagi hadiah ni

Buah hati intan payung lemak manis berlian permata emas bunda



 Footnote: shishi tu kencing, poopoo tu yak. Adoiii nenek postpond lagi nak pulang dia aritu kate sabtu .. dah jadi selasa depan plak.
   
♥ King and Queen Story ♥
 Photobucket

25 November 2014

♥ Nama dalam tulisan JAWI ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

PUTERI NUR ELVINA =  ڤوتري نور ايلۏين


PUTERI ELZANDRA AILANI = ڤوتري ايلزندرا ايلاني 

PUTERI ELYSIA ZERINA = 
ڤوتري ايليسيا زيرينا

 MOHD `AIDIL BIN KAMALI  = محمد `عيدالبن كمالي
 
NUR AFRIDAYATI BINTI ISMAIL = نور افريدياتي بنت اسماعيل


uolls boleh la cuba juga ye 
klik link bawah ni
so lepas ni tak payah nak risau sangat dan pertikaikan nama anak2 iolls...
still kita boleh eja dalam jawi k

TRANSLATE JAWI 

Cap ibu dan anak


lumrah dunia...manusia yg tak boleh tgk org lain lebih dari dia. Ni mmg sengaja saya update status berbaur sentap.

♥ King and Queen Story ♥
 Photobucket

22 November 2014

♥ Love each others ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum 

Alhamdulillah.
Elvina sayang sungguh ngan adik nya.
Cuma kadang tu terover expose nak tunjukkan sayang pada adik. 
Kadang sampai menyakitkan adik  tanpa  sedar.
Contoh bila adik nangis dia tlg bgkan susu smpi ditekannya perot n dada adik.
Tapi bukan niat dia. Ya mungkin dia pon xtahu klu tekan perut tu akan menyakitkan adiknya. Kalau dia da lebih bijak berfikir mungkin dia xakan menyakiti adik dia.
Ye dak
Kita plak yang geram.
Kadang terlepas jg saya.
Padahal saya yang minta dia tlg tgkkan adik atau bg adik susu jap.
Sementara saya tgh berperang di dapur.
Benda benda yang nampak simple ni la yang akan merosakkan jiwa anak2 kita.
Takut nnt dia fikir kita xsayangkan dia plak,  sejak dah ade adik ni ummi asyik marah elvina jerk.

 Ummi faham perasaan anak sulung. Don't worry ummi syg dedua sama rata!

 Ummi promise!

Camnalaaa org yg ramai2 anak tu bahagi kasih syg. Saya yg baru masuk dua ni pun dah touching rasa tak fair. Huhu..

 Kesian kan? Rasa mcm susah nak being 'fair'. And dont want them to think i favor sesiapa lebih because i love both equally! Hopefully time can improve our supermom ability! Hehehe

Cuma ummi nak pesan kat korang, klu ade rezeki n panjang umo ummi dapat la seorang lagi korang adik. Kouta ummi 3 ja. Bila beradik tak ramai ni jgn la gado2 selalu sesama sendiri. Hope u guys loving each others. Sbb korang xramai klu merajuk ke kecik hati ke susah la nak share n mengadu dgn yg lain. Pimai pimai tang tu jg nnt. Susah senang biaq sama2 nnt.
Paling penting respect each others!!!



p dot s : aikkk baru perasan follower da kurang 2, sapa la agaknya tu. Sori la guys i kekangan masa nak lawat blog uolss memasing. I taip ni pon buat kenangan depa adik beradik nnt.




  ♥ King and Queen Story ♥

  Photobucket

20 November 2014

♥ Majlis Makan Malam 2014 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Tempat : Galeri Gulam Johor Bahru (MTIB)
Tarikh : 31 0ktober 2014 
Hari : Jumaat
Jam : 8 Malam
Tema : Purple

Ok la.
Ada lucky draw.
Ada single dress yang plg nice.
Ada family potrait yang cunss.
Ada family dress sedondon yang ayuu

Tapi kami 4beranak tak bertuah pon malam tu.
Orang utara cakap takdaq rezeki.
I pon xharap pon sbb i xtau ada pertandingan. Klu i tau ada pertandingan mungkin berharap jg la dlm hati,  kot lucky la kami sekeluarga malam tu. Hihihi
Yang hubby i cakap cuma ada makan2 n tema on that day colour purple. Tu jerk yg i tau.
Apa yang menarik perhatian sekarang tgh in kan dgn PHOTOBOOTH bagai ni. Apa event pon sekarang mesti ada photobooth...hewhew.
Ohhh lupa plak makanan masa tu pon sedap jg. Especially part dessert dia. Mmg terbaik ada strawberi celop ceklat, marshmallow cicah ceklat. Homemade coklat, puding caramel, biskut2 yg trend skrg, dadih. Semua yg sweet2 semua sedap.


 hat ni pic dari profesional photografer. Ni je yg plg elok. Cuci n framekan besaq2 lawa jg nih. Hihi





 Bini bini JAS


Anak2 JAS. Sempoi n santai je yg freehair tu. Siap tanggal kasut tuh. Dia igt rumah kot. Hahaha. Geram ngan kawan baya sebelah dia tu. Mau pakai tudung. Melting aunty tau ngan awak.

p dot s : 20/12 ni office i plak buat dinner. Tema agogo. Dalam byk2 tema yg tuh yg diorg berkenan. Adoiiii buntu pk nak pakai apa ni. Xkan nk pakai kebaya kontot kot. Kot la uols penah buat tema ni. Tolong la share skit nk berfesyen lagu mana. Pengsan dok pk lah

♥ King and Queen Story ♥

Photobucket

10 November 2014

♥ Elak Jaundis ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
 Assalamualaikum

Nak share skit pasal jaundis ni.
Alhamdulillah dua2 puteri saya xkena jaundis. Xde tahan2 wad. Walaupon kedua2 nya dilahirkan secara operation. Alhamdulillah jg saya boleh terus dapat baby n breastfeedkan selepas beberapa jam dilahirkan.  Yg 1st operation sebab songsang kepala atas kaki bawah. Second plak mmg boleh normal tapi poor progress walaupon dah induce. Wallahualam ade yg kate sy salah bg tarikh last period sbb tu baby xmo keluar lg. Tapi sekeras keras nye saya xsalah bagi tarikh last period sbb every month saya akan rekod dlm software yg saya install dalam handphone.



Apa yg saya amalkan semasa mengandung

1) Buah delima @pati gulsan dari turki
2) Kurma
3) Kismis
4) Ade jg try minum susu kambing asli. Tapi tekak xboleh terima sebab bau hanyir dia sgt la kuat. Separuh botol je abis. Mahal plak tu sebotol kecik cinonet Rm5
5) Makan Anggur hijau.
6) Air Zamzam
7) ada lg sebenarnya tapi tu je yg igt dulu.hihi


Mungkin ada yang xboleh ikut saya cara boleh jg ikut cara dibawah ni.

UNTUK MENGELAKKAN, IBU SEMASA MENGANDUNG DIGALAKKAN :
 
1) Menelan madu (tanpa air) 3sudu atau meminum air madu 5 sudu (Tiada masalah bagi mereka yang mengalami masalah kencing manis, malahan itu adalah terapi bagi masalah kencing manis) 
  
2) Mengamalkan minum susu kambing 2 cawan sehari, pagi semasa sarapan, malam sebelum tidur. (Sebaiknya dicampur dengan sedikit zaafaran) 

3) Mengamalkan meminum pati delima paling kurang 500ml sehari. 

4) Banyakkan memakan kurma sebagai sarapan. 

5) Mengamalkan memakan buah tin setiap 3 hari. 

6) Menelan minyak zaitun apabila umur janin sudah mencapai 5 bulan ke atas. 

7) Suami digalakkan menggosok lembut perut isteri yang sedang hamil sambil berselawat sebanyak mungkin


Ohhh akhirnya jumpa jg pic adik elzandra yg nmpk rambut. Mmg lebat la rambutnye dari kakak elvina


Sini saya share software ni la yg saya install dlm phone. Boleh mark every month period kita 1st day n last day.

  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA