14 November 2015

♥ Terpilih untuk menghadiri temuduga tertutup ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Pertama kali menghadiri interview goverment untuk jawatan Penolong Pegawai Senibina di MBJB hari selasa bersamaan 27/10/2015. Calon seramai 37 tapi 7 org tak hadir tinggal 30org calon.

Kalau ikut kiraan saya ada lebih 10thn kot dah tak hadiri mana2 temuduga kerajaan. Mohon tu ada la 2 3 kali pastu malas da nak mohon sebab tak pernah dipanggil untuk interview.
Kali ni ada pulak rezeki temuduga terperanjat juga sebenarnya. Siap boleh tanya balik dekat puan yg call tu. Biasa temuduga tanya apa ye. Hahaha. Bila igt balik rasa kelakar plak. Nasib puan tu melayan siap suh baca pasal MBJB senang kata buka je website dia.

Terima panggilan tu pada hari jumaat sebelum tu. Jadi saya ada 4hari je utk ulangkaji serba sedikit apa yg patut. Banyak juga la input yang saya dapat dan hafal. Sampai isu semasa johor pon saya tau. Kebetulan sabtu  minggu tu ada perlawanan akhir piala AFC JDT vs ISTIKLOL. Siap hafal tau dia org final kat mn n stadium mn. Cerita balik kat budak2 opis dia org pon gelak tau. Dasyat kau aku yg laki ni pon xtau stadium n negara mn dia org akan bertanding.
Hahaha.
Paling best n sadis satu pon tak di tanya. Baik dari latar belakang Sultan Johor termasuk kerabat2 n anak beranak tunku. Akta2 Arkitek. Organisasi MPJB sekoq pon x keluar soklan tu. Banyak lg la yg saya study tp.....Rasa kecewa jg la. Penat tau study pasal semua benda2 tu. Igt senang ke nak hafal semua2 tu dgn umo yg da lanjut ni.

Giliran saya lepas lunch tengah hari. Memang da lemau la calon memasing. Memandangkan giliran ikut abjad nama jd kami yang pompuan2 semua lps lunch.

Apa yg ahli panel tanya.
1) ceritakan latar belakang anda
2) apa visi MPJB
3)  pastu dia bg satu key plan dia suruh kira meter square kawasan satu bilik yg ada dlm tu.
4) pastu dia suh terangkan apa yang anda faham tentang green building.
5) pastu soklan saiko kenapa nak kerja kerajaan sedangkan gaji awk besar dari jawatan yg awk mohon.
5) suami awk kan dah keje goverment kenapa awk nk keje goverment jg.

Rasa tak sampai 15minit sy dah kuar mcm tu jg la calon gegurl yg lain ada yg xsampai 10minit da siap. Kejap giler nmpk sgt beza nya sesi pagi n petang. Klu pagi tadi yg lelaki semua hampir setengah jam ditemuduga.
Kami yg gegurl semua redho je la. Mungkin dia org dah jumpa calon. Kami yg petang ni sebagai cukupkan korum n syarat je kot.

Wassap husband cakap da siap. Hahaha.
Dia pon pelik aik kejapnye kata setengah jam sorang. Saya selamber je jawap. Ade rezeki ada la. Husband wasap lagi. Macam kecewa ja bunyi nya.

Hahaha.



Bilik menunggu



Notakaki: feeling2 jadi pemaisuri plak sbb pemaisuri sultan johor pon anak sultan perak tau. Macam sama je iols ngan habibi iols
JB vs PERAK

♥ King and Queen Story ♥
 Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

06 October 2015

❤ Resepi Dendeng Balado ❤

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Senang je kawan2. Tapi leceh skit. 

Daging dipotong nipis2 masa dia tgh keras tu elok kuar dari peti sejuk tu kita potong.

Untuk bumbu (ditumbuk)

Kunyit hidup 
Bawang putih
Sedikit garam

Lepas tu gaulkan bersama daging yg dipotong nipis tu. Biar diperap seketika 

Lepas tu goreng daging yg da digaul bersama bumbu tadi separuh masak. Kendian keluarkan tapis minyak nya. Lepas tu ditumbuk satu2 dlm lesung batu untuk bagi daging lembut senang dimakan xliat. Lepas tu goreng balik sampai agak garing. 

Untuk sambal 

Cili merah
Cili api
Bawang merah
Bawang putih
Garam

Diblend kesemua bahan di atas. Kemudian digoreng separuh masak kendian masukkan daging yg da digoreng td bersama cili td biar sehingga masak. 

Pehtu da boleh dihidang. Nk sedap lg masuk skali kentang goreng.

Note: Bahan2 mcm bawang kat atas ikut citarasa sendiri nk letak byk mana.

Selamat mencuba.😊

♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

17 September 2015

♥ Ubat Hatimu ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Sharing is jariah

Cara terbaik menenangkan hati yang sedang resah gelisah kecewa dan tidak tenteram.

In shaa Allah.
Berhasil.
Mari kita sama2 topup pahala akhirat.


 ♥ King and Queen Story ♥
 Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

12 August 2015

♥ Admin tengah Mabuk Terok nak update Blog Kesayangan ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Krik
Krik
Krik
Berhabuk dah tempat ni..gara gara admin mabuk terok.

Padahal banyak je entri yang nak dipublishkan dalam DRAFT. 
Tapi MOOD masih ke laut lagi..

Sabar je la ye.

Terpaksa CANCEL trip ke Vietnam masa CNY tahun depan..
Huhuhu....
Sedeynyaaaa

 takpe lah..ade rezeki yg lagi besar daripada ni Allah nak bagi.

 
 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

27 July 2015

♥ Raya 2015 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Selamat Hari Raya Aidilfitri.
Minal 'Aidin Wal Faizin
Mohon Maaf Lahir dan Batin
  ya semua.
Hari ni dah 11syawal kita. Sekejap je masa berlalu
Tahun ni tahun pertama beraya sebagai yatim piatu.
Memang terasa sangat2.
No words can describe my feelings right now.
Sebab tak dapat lagi rasa air tangan seorang ibu di pagi raya.
Pagi pagi raya lagi lepas sembahyang raya kami adik beradik ke pusara ayahanda dan bunda tercinta.
Kalau orang lain mesti tengah sibuk bermaaf maafan dan menjamu juadah yang ibu masakkan.
Al Fatihah untuk kedua orang tua saya.
Pada yang masih mempunyai mereka hargailah mereka selagi masih ada.
Bahagiakanlah mereka.
Tiada yang lebih istimewa selain mereka.

 





 
 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

26 July 2015

♥ Puteri Elzandra Ailani Turns 1♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Lupa nak update birthday for my second princess mucuk sorang ni.
Kebetulan birthday nya jatuh pada hari raya tahun ni.
Makanya jalan sekali.
Majlis potong kek buat kat Taiping je.
 Smile zandra

 Aaaaaaa

 kek aunty ana yang buat.Last minit punya. Ok la dari xde langsung kan dik.

 Kemain suka zandra dapat potong kek




Kakak Elvina pon nak potong kek adik jugak.

 Abaikan tudung ummi dia yang serabut alam tu

Berempat tahun depan ber5 da kite.

Ucapan untuk Puteri ummi yang manja ni.

Selamat ulang tahun buah hatiku, semoga dengan bertambah usiamu semakin bertambah rezeki dan semoga keluarga kita menjadi keluarga yang bahagia. 
Hanya inilah seutas doa yang dapat kami berikan sebagai orang tuamu.
Ya tuhanku, jadikanlah anakku menjadi insan yang berguna bagi bangsa dan mendapat ridho-Mu. 
Selamat Ulang Tahun Anakku.

 
 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

24 June 2015

♥ Resepi Udang Goreng Tepung bersama Ikan Udang Stim Tomyam ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Sekejap je dah 1weeks ramadhan kan.
Selamat menjalani ibadah puasa uols.
Iols baru hari kedua puasa. Faham faham je la.
Ok kita straight share resepi juadah berbuka hari ni ye.

Bahan bahan Udang Goreng Tepung is

Udang
Tepung Jagung sedikit
Tepung Gandum
Serbuk perasa Pasti Sedap Knorr
Garam

Bahan bahan Ikan Udang Stim Tomyam is

Ikan
Udang
Pes Tomyam
Timun
Bendi
Daun limau purut
Limau nipis

Exceli sebenarnya bukan nak cerita pasal resepi pon. Resepi hari ni  saya share ape sy tau je selebihnya serah pada Master Chef kittew arini., sebab kita tolong masak nasi n masak air je arini. Sebenarnya nak cerita pasal husband mmg ringan tulang suka ke dapuq kittew.
Alhamdulillah.
Dah dua hari berturut turut husband masak sempena bulan puasa ni. Selalunya kami bergilir gilir berjoget di dapur walaupon bukan bulan puasa...semalam husband masak Asam pedas ikan bersama Nenas.
Kadang tu resepi dia memang pelik2 tak pernah di buat orang. Kadang tu tak boleh diterima tekak. Tapi rasa juga la sedikt tak nak bagi husband kecik hati kononnya.

Macam hari ni. Dalam sejarah seumur hidup tak pernah makan kulit udang even kalau makan dikedai pon. Tapi kali ni termakan juga sebab memang sedap dan rangup sangat. Tak tau la apa resepi tambahan dia.

Tomyam pelik dia pon sedap sangat sampai habis la saya bantai sayur bendi dalam tu. Peliknya dia boleh sekalikan ikan dengan udang tu, pehtu dia boleh pulak letak timun.
Memang tak pernah saya jumpa resepi ganjil cenggini tapi enak.
Hahaha.
Ke suami korang pon biasa buat benda2 ganjil ni.

Sebenarnya bukan nak bangga bangga kan sangat suami iols pandai masak rasa suami uols pon mesti lagi pandai memasak kan. Cuma saja nak share moment sweet2 dia dan ini cara saya berterima kasih pada husband. Malu nak cakap depan2 noks, malu ke ego???
Hahaha.. So iols buat la karangan pepanjang cenggini. Tapi uols jangan nak banding bandingkan pulak suami uols dengan suami orang lain. Setiap orang kan ade kelebihan masing masing. Dan setiap kelebihan diri tu kan tak sama. Maybe suami uols tak pandai masak tapi maybe pandai buat kapal terbang ke kan?.

Wah menjadi jadi plak iols update masa bulan puasa ni ye. Tapi update resepi je la dok ulang. Tengah tunggu husband ajak berbuka puasa di Hotel ni. Entah ada entah tidak tahun ni macam tahun tahun sebelum ni.

Resepi kat atas tu mungkin tak lengkap yela iols tak sempat nak curi curi masok dapur tengok husband masak. Kot ada terkurang pandai pandai uols la nak men modified kan nye ye. Mungkin boleh jadikan sebagai idea apa nak masak untuk hari hari seterusnya ke?

Sekian ~



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

23 June 2015

♥ Resepi Soto Nasi bersama Begedil Udang ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Sesuai dijadikan juadah berbuka puasa juga siap buat sahur lagi. Kihkih

1st time buat begedil udang. Thanks kak ema utk idea yg bernas. Hihi

Bahan bahan untuk sup ayam

Tumis dahulu semua bahan bahan seperti di bawah sehingga naik bau

bawang merah (yang diblend)
bawang putih (yang dihiris nipis)
bawang merah (yang dipotong nipis)
tomato 1biji
kayu manis
bunga lawang
buah pala
1 ketul kiub ayam
rempah sup cap adabi

kemudian masukkan

air
carrot
ayam (ikut la nk buat byk mn) sehingga masak

Bahan bahan untuk begedil udang

kentang ( potong macam wedges ) kemudian di goreng. Saya memilih untuk menggoreng sbb tak perlu nak tos bagai, jadi dah jimat masa kat situ kan. Elok keluar dari kuali dah boleh terus lenyek pakai buntut cawan ye. Tapi make sure cawan tu bersih k.

Kemudian masukkan semua bahan seperti dibawah, gaul sehingga sekata bersama kentang yg da dilenyek tadi

daun bawang (dipotong halus)
bawang goreng
udang kering (versi gemok ye bukan yang kurus kering tu)
garam
serbuk lada sulah (tapi saya letak serbuk lada hitam)
garam

Lepas tu bentukkan bulat bulat

Kemudian pecahkan telur ayam sebiji, celupkan begedil yg da dibentuk tadi ke dalam telur dan terus goreng. Pakai garpu ye masa nk amik bergedil yg da celup telur tadi, supaya lebihan telur tak terikut sekali.



Bahan bahan untuk sambal kicap

cili api
bawang putih
kicap manis

blend ke semuanya

Bahan bahan lain

nasi impit rebus siap siap ye (cap adabi yg ade 30paket kecik tu)
tetiba teringat kat arwah ibu, klu arwah dulu nasi impit ni pon buat sendiri.
toge sebagai sayur. Xnk letak pon xpe

notakaki: siapa kata suri rumah yang bekerja xsempat nk masak untuk berbuka. Boleh je sebenarnya asalkan kena gaya dan pandai set time kan lebih jimat dan lebih sedap dan lebih banyak berbanding kat luar.  Setakat semalam masih berjaya tidak membeli juadah berbuka puasa diluar. Mmg niat dihati xmo beli juadah buka puasa untuk tahun ni. Semoga istiqomah. Husband iols ada juga beli tapi kuih je la dlm singgit dua buat pemanis mulut.



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

19 June 2015

♥ Resipi Ayam Berempah ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Topik pelajaran hari ini

Resepi ayam berempah

Bahan bahan untuk diperap adalah

1) 1 ekor ayam
2) serai 5btg lg byk lagi sedap ( lagi best serai muda ye kengkawan)
3) halia
4) bawang putih
5) jintan manis
6) jintan putih
7) sos tiram cap nona
8) seasonning lea & perrins
9) garam secukupnya

Semua bahan diatas hendaklah di blend terlebih dahulu kemudian gaulkan bersama ayam. Then simpan didalam peti, lagi lama perap lagi sedap.
notakaki: Terpulang kepada selera masing2 klu nak add on gula ke pak aji ke ye.

Sekian~

 


 ♥ King and Queen Story ♥ 
Photobucket

♥ Bits & Bites at Johor Bahru ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Hi
Update pasai makang2 lagi. Entry ni before puasa tau.
Masa ni makang2 sempena farewell untuk daq fakrul ni. Selalu nya kami pi makang2 ni after working hour.Farewell ni sempena fakrul terima tawaran menjadi abam polis, skrg nih dia tgh training 6bulan kat Sabah.
Nasib kau lah dik xdapat jumpa bini dlm 6bulan tu. Kesiann.
Hahaha

Ok iols memang rekemen uols datanglah makan kat sini ye, sbb apa sebab mmg best makan kat sni.
Harga pon reosonable and worth it.
Layanan pon puas hati n mesra pelanggan.
I rasa semua menu kat sni sedap.
Kat mana tempat makan ni?
Dekat Bandar Baru Uda belakang Jakel sederet dengan Aidijuma,Kaleerful dan berhadapan dengan Rumpun Cafe



Fakrul yg baju hitam tu, sebelah dia tu abam sado Azim, sebelah lagi tu tentu la wife dia tgk muka sama kan cam adik beradik gittew.


Bila bergambar cenggini baru perasan seluar tak iron.


Kedai ni baru lagi buka. Sebab tu kosong kat belakang iols







Ha yang ni iols punya. Diorang punya xsempat nak snap sebab sedap  sgt.

Oh lupa nak ucap Selamat Menyambut Ramadhan ye kengkawan sekalian. Tahun ni turn iols raya kat Tepeng.



 


 ♥ King and Queen Story ♥
Photobucket

16 June 2015

♥ Hutan Bandar MBJBT ♥


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum
Second time datang ke sini. Sebelum ni masa anak satu. Kali ni tiga beranak je. Hubby outstation aje je ye.

Tak plan sebenaqnya nak mai sni.
Malam tu saje je ckp dkt anak sulung Elvina. Elvina esok kita pi taman nak tak bawa adik skali.
Terus dia cakap jom miiii. Dah lama ina xpi taman dgn jalan jalan. Dan2 dia ckp mcm tu. Cett

Tgklah ye klu umi bgn pkl 5.30 ke 6pagi ke kita pi ye. Kena pi awal2, Klu pi tgh hari nnt da xbest panas, nnt gelap. Saje bagi dia takut. Apa punya formula la ummi dia pakai.
Hahaha

Terus ummi guna "ayat power". Nak pi taman esok kan. So ina kena sleep awal2 nnt kita xdpt pi.

Biasa klu hari xkerja agak lmbt juga bgn. Tapi keesokkan paginya blh plak saya terbangun awal. Selesaikan apa yg wajib n kemas apa yg patut dulu biasa hari cuti la hari mengemas sedunia, menyapu, mencuci, membasuh bagai. Baru jagakan anak bangun dari tidur. Mandikan n siap siap kan diorg semua barula saya bersiap.
Dalam 8.30 pagi juga keluar rumah. Pergi singgah MCD DRIVETHRU dulu tapaukan bubur n pancakes. Standby kot lapa memasing nnt.

Wahhhh ramainyaaaa umat.
Nasib dapat parking.
Happy tgk ank2 happy.
Elvina agak agresif skit semua dia nk try, semua dia nk naik. Elzandra tgk aje la. Silap hari bulan da jalan nnt nmpk gaya lagi agresif. Sekarang ni pon suka memanjat tak padan baru 10bulan kot.

Harap2 kekal la sampai ke besaq depa dua beradik lagu ni
Penghibur hati hamba. Kawan gaduh pon ye jg




Aloololo comeynye zandra ketap bibir masa ni



Suka sgt perati gelagat orang

Paling happy elzandra masa ni. Xmau kluar dr buaian



Hihi. Gambar Elvina blum ready





 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA