21 January 2015

♥ Group Khatam Al Quran ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Ilmu itu bukan yang di hafal, tetapi yang memberi manfaat~imam as syafie

Menuntut ilmu adalah taqwa, menyampaikan ilmu adalah ibadah, mengulang ulang ilmu adalah zikir, mencari ilmu adalah jihad~al ghazali

Kadang kadang Allah hantar orang yang baik dekat kita, sebab kita tak cukup baik.
Dan kadang kadang Allah tarik balik mereka semua, sebab Allah nak tengok kita jadi baik sebab Allah atau sebab manusia

Barang siapa yang menempuh satu jalan untuk mendalami ilmu , 
Maka Allah akan permudahkan baginya satu jalan ke syurga~riwayatmuslim

Dalam zaman yang serba berteknologi ini, marilah kita sama sama memanfaatkan segala kemudahan yang disediakan

Ilmu yang bermanfaat adalah investasi dunia dan akhirat.
In shaa Allah


Sedikit perkongsian untuk semua.

Example : Pengguna Laman Sosial Whatapps

Create satu Group Khatam Al-Quran untuk bantu orang orang yang kita sayang yang telah tiada untuk sedekahkan mereka senaskah Alquran.
In shaa Allah segala pahala yang kita baca akan sampai pada mereka.

Caranya:

1) Setiap orang hendaklah install terlebih dahulu software Alquran yang sama ye, supaya senang nak refer muka surat yang mana yang uolss perlu baca untuk setiap juzuk

2) Tetapkan 1juzuk tu bila boleh abis baca, macam group yang saya create 2juzuk 1week (2J1W). Terpulang pada group masing2 nak 1juzuk 1day pon boleh..yang penting istiqamah

3) Tetapkan tarikh dan masa bila perlu abis supaya senang untuk teruskan juzuk yg seterusnya contoh 19/01/15~26/01/15 | Isnin~Isnin | 6 pagi~11malam

4) Buat target contoh Menuju Khatam Kali = 1

5) Senaraikan semua nama beserta muka surat yang perlu dibaca,agih agihkan. Admin kena main peranan penting dan perlu update setiap muka surat yg uolls perlu baca. Lagi ramai yang baca lagi cepatlah la kita abiskan khatam alquran tu. Ajak semua adik adik termasuk ipar duai kalau yang dah berkahwin

6) Senaraikan semua nama nama arwah untuk disedekahkan pahala bacaan kita tu.

Insan teristimewa

Ismail bin Abdullah (ayahanda)
Nelwati binti Bakar (ibunda)
Bakar bin Unus (mother side)
Ajisah binti Manan (mother side)
Nenek n Atok (father side)
Haji Kamali bin Suradi ( FIL)
Hajah Sapiah binti Asnan (MIL side)
Hajah Kamsinah bt Haji Yasin (FIL side)
Haji Suradi bin Abd Sama (FIL side)
Haji Ahmad (SIL side)
Hajah Umi Kalsom (SIL side)
Haji Md Saad (SIL side)

7) Lastly

Selepas selesai baca doa di bawah

 صدق الله
 ﺑﺴﻢ ﺍلله الرحمن الرحيم

ﺍﻟﻠﻬﻢ ﺍﺭﺣﻤﻨﺎ ﺑﺎﻟﻘﺮءاﻥ ﻭﺍﺟﻌﻠﻪ ﻟﻨﺎ اماما ونورا ﻭﻫﺪﻯ ﻭﺭﺣﻤvﺔ, ﺍﻟﻠﻬﻢ ﺫﻛﺮﻧﺎ ﻣﻨﻪ ﻣﺎﻧﺴﻴﻨﺎ ﻭﻋﻠﻤﻨﺎ ﻣﻨﻪ ﻣﺎﺟﻬﻠﻨﺎ, ﻭﺍﺭﺯﻗﻨﺎ ﺗﻠﺎﻭﺗﻪ ﺍﻧﺎء ﺍﻟﻴﻞ ﻭﺃﻃﺮﺍﻑ ﺍﻟﻨﻬﺎﺭ,

 ﻭﺍﺟﻌﻠﻪ ﻟﻨﺎ ﺣﺠﺔ  يارب العلمين

Ya Allah kasih sayangilah kami
Dengan sebab Al-qur'an ini
Dan jadikanlah Al-Qur'an ini
Sebagai pemimpin
Sebagai cahaya
Sebagai petunjuk
Dan sebagai rahmat bagi kami
Ya Allah ingatkanlah kami
Apa-apa yang kami lupa dalam AlQur'an
Dan ajarilah apa-apa yang kami belum mengetahui
Dan karuniakanlah kami
Selalu sempat membaca AlQur'an
Pada malam dan siang hari
Dan jadikanlah Al-Qur'an ini
Sebagai hujjah bagi kami
Ya Allah Tuhan Semesta alam.
Aamiin, ya Rabbal aalamiin.


Diharap dengan perkongsian ini, dapat memberikan manfaat pada yang membacanya.
Wallahualam 

Saya sarankan install yang ini. Sebab senang ada muka surat/juzuk/surah

Siapa yang dah baca tu akan update yg bertanda pangkah menjadi tanda right macam gambar dibawah

Paling penting kena seia sekata sehati sejiwa. Kena ada sifat tolenransi dan bekerjasama. Misalnya perempuan kan ada penyakit uzur tiap2 bulan, yg lain boleh sama sama tolong bacakan.






 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA