07 February 2015

♥ Baby dessert ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ
 Assalamualaikum


Before this pernah share konsep dia lebih kurang je. Yang penting uolls harus kreatif ye.

Bubur pertama elzandra


Baby dessert for my second princess #puterielzandraailani #puri #babydessert #takpernahsharelagi #sharingiscaring #inicarasaya #dapurummiafrina #6monthabove

Bahan bahannya ialah:

Beras+baby carrot+ayam

Cara caranya:

1) beras tu di cuci terlebih dahulu sebelum dikeringkan.
2) bila da betul2 kering barulah kita blend kan beras tu dengan menggunakan blender kering ye sampai betul betul hancur.
3) potong baby carrot dan ayam saiz sedang sedang supaya mudah nak blend nanti
4) kemudian masukkan beras yang da di blend bersama baby carrot+ayam ke dalam blender besar, tambahkan sedikit air, then blend sehingga hancur.
5) kemudian  masak di atas dapur semua bahan bahan yang da di blender kan tadi tu.
6) jangan lupa letak sedikit minyak zaiton dan biarkan dia betul betul masak sehingga rasa sawi dan ayamnye sebati dengan bubur tu. Dia akan ada rasa lemak lemak gittew bila betul betul masak. 

* korang boleh tukar apa2 sayur yang korang suka. Ayam tu jg boleh tukar pada ikan. Tgk sama ada baby kita ada elergic ke tak. Macam elzandra kulit jadi gatal2 bila saya bagi ikan. Maybe kena tgk ikan jg kot.

p dot s >>letak la skit baby carrot yg dipotong kasar dan bayam sebagai penyeri bubur tu supaya baby selera nak makan...hahaha padahal nk bagi ummi dia semangat nk masak je.
Año. Gracias 
♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA