22 April 2015

♥ Bonding Time ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum 

Enjoy the moment..


 share childhood memories and grown up dreams

 brought together by blood, kept together by LOVE

 sibling LOVE

 im born lucky, because i have one in a million sibling like you

 i smile because you re my sister

 sibling born
 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

17 April 2015

♥ Musim demam anak beranak ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Dari Anas ra, Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam telah bersabda: Maksudnya: “Jika Allah menghendaki kebaikan bagi seorang hamba-Nya, disegerakan baginya kesusahan (balasan) sewaktu di dunia lagi. Sebaliknya jika Allah menghendaki kejahatan bagi seorang hamba-Nya, ditangguhkan pembalasan ke atasnya sehingga hari Kiamat.” [Hadis riwayat At-Tirmizi: 2395, “Hadis Hasan”, Sahih Al-Jami’ As-Saghir: 308]

Rasulullah shallaAllahu `alaihi wa sallam bersabda, "Tidaklah seorang muslim menderita sakit kerana suatu penyakit melainkan Allah menggugurkan kesalahan-kesalahannya dengan penyakit itu, sebagaimana pohon yang menggugurkan daun-daunnya". (HR Bukhari, Muslim)

Dari Ummu Al-Ala', dia berkata : "Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam menjengukku pada masa aku sedang sakit, lalu baginda berkata. 'Gembirakanlah wahai Ummu Al-Ala'. Sesungguhnya sakitnya orang muslim itu membuatkan Allah mengampunkan dosa-dosanya, sebagaimana api yang menghilangkan kotoran pada emas dan perak". (HR Abu Daud)

demam anak beranak namanya...mak dah baik...anak pulak.

2 3 hari lepas saya baru je baik dari demam...tinggal tekak perit dan kering skit..lepas tu berjangkit ke adik elzandra, elzandra dah baik..sekarang kakaknya plak elvina...Haishhh time2 ayah dia pi kursus la diaorg nak demam..memang tak tido nyenyak la seminggu ni...antara diorg berdua...kakak lebih independent...badan panas2 macam tu...boleh lagi bermain..kalau adik manja sesangat sangat...nak berkepit je ngan ummi dia..


p dot s : nset tak baik lagi...dalam delima either nak repair o beli aje yang baru...dah tanya, harga kena repair RM450!!! what the fish mahal yang amat lcd crack je pon (samsung S4)..ada survey jg macam best je OPPO OPPO ni.ermmmmm

k bubye
XOXO 





 
Sebagai renungan untuk semua termasuk diri ini...
ececehhh..diri ini bagai plak.ahaks



 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

11 April 2015

♥ Diet Atkins untuk Ibu menyusu ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Alhamdulillah da 4weeks i diet ni 21/11/14. Tu pon byk sgt sgt cheat.
Dugaan kuat skit kali ni. Sbb i diet masa umo elzandra 3months and still bf kan lagi. Tp waktu malam ja. 
Mula mula nak diet tu risau jaga sbb susukan anak waktu malam.
1st 1weeks tu saya try n arrow dulu tgk tindak balas anak. Sama ada ok ke x klu saya diet atkins ni.
Maklumla diet aktins ni kan kita cut terus sumber dari karbohidrat.
Saya tgk anak rileksss je saya teruskan la sampai la ni. Tapi belum dpt lagi berat idaman kalbu tu. Untuk 3weeks pertama saya lost 4kg.
Not bad jg la kan. Walaupon byk cheat berat still turun jg walau xbyk.

Kronologi DIET ATKINS KU

SASARAN 60KG DULU
jangan tamak, mula target kecik dulu

30/06/14 masa mengandung last berat badan cecah 80.5kg

26/07/14 lepas bersalin  70kg

02/11/14 cukup 1weeks diet atkins 69kg

09/11/14 2weeks diet atkins 67kg

16/11/14 3weeks diet atkins 66kg

23/11/14 (1bulan) 4weeks diet atkins 66kg berat statik (minggu ganti puasa yang tertinggal masa mengandung 10hari + 4hari ganti puasa untuk arwah ibu sepanjang arwah sakit bahagi dengan 9beradik)

30/11/14 5weeks diet atkins 65kg (masih berpuasa lagi tp masa ni tak ikut diet atkins belasah je semua cuma nasi je yang tak makan)


PART 1 ATKINS

PART 2 ATKINS

Antara menu semasa berdiet. Ingatt anda harus kreatif dlm memenarikkan makanan anda supaya berselera untuk dimakan.

Sila jangan ikut saya. Seminggu sebelum berdiet saya bantai je semua cikedis cakedis ni.hewhew

1day before start, cuci hati dulu. Shoping2 dulu

 Kengkonon xnak tunjuk muka yang tgh maju ke hadapan tgh naik


Cukup 5weeks da keciksss skit.
Alhamdulillah. Besar dugaan at least kecut jg skit. Masih belum boleh pakai lagi ye seluar jeans.


Step step bagi orang baru yang nak mula diet atkins seperti kek bawah ni ha






Ok. Sepatutnya uolss yg bf kan anak sepenuhnya boleh terus follow fasa 4 ni. Jangan ikut saya ye. Sebab saya campur, malam je bf. Klu nak jg n gelojoh mcm saya, Awas!!! harus try n arrow dulu. Lihat feedback anak okay.
Alhamdulillah puteri saya ok.

p dot s : OLD POST LUPA NAK UP...SEKARANG NI START BALIK. TAPI TU LA SERBA SEDIKIT DIET UTK IBU MENYUSU..RAYA DAH DEKAT OITTT..BAJU DAH BUAT..TAKUT NANTI TAK MUAT PULAKSS

  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

10 April 2015

♥ Silent Mood ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Huwaaa 
Sedihnye
Tak keruan dibuatnya.
Rasa hidup macam dah tak bermakna lagi.
Dah takde penyeri lagi.

Dugaan datang lagi.
Kenapa aku yang kau pilih.
Why
Why
Why me



~



~





~




~





~








~











~









~




~

Dah dua hari kau tinggalkan aku.
Hidupku jadi huru hara tanpa 
suara kau,
wajah kau,
teguran kau,

Belum cukup 1 tahun lagi kita bersahabat
tapi kau pergi dulu tinggalkan aku.

13.05.15 cukup setahun kita berkenalan.
Seminggu sebelum birthday aku.

Ya
Aku akan cuba sedaya upaya 
merawat kau.
Akan ku cari pengganti ic kau

Terima kasih S4 sepanjang perkhidmatan kau.
Minta maaf pada semua sahabat2 yang cuba hubungi tapi tak dapat.
Terutamanya pada pelanggan setia HERBYELVINA.

In sya Allah
Kalau dapat dipulihkan saya akan update dengan kadar segera.

p dot s : sorry b, tak sengaja jatuhkan nset hadiah besday dari u.









~
 
 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

06 April 2015

♥ Belanja GST ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Konfius sebenarnya sbb mereka kata barangan asasi tak dikenakan gst termasuklah susu.

Pada yang tak tahu meh kita blaja skit. Klu pandang pada resit tu yg sebelah harga tu ade huruf Z @ S

Z means zero rated
S means standard rated yg dikenakan 6% gst.

Nampak tak yang saya highlight tu perbandingan harga yang yg ber gst n zero gst.

Resit2 cengini uols kena alert sikit ye. Lepas shopping barang2 basah ke kering ke.
Make sure uols kena cek dulu sebelum balik. Sebab kadang2 diorang ni ngelat skit. Dekat tanda harga barang de diskaun. Bila tibe time nak bayar xde diskaun plak. Tak ke pelik tu. Bila tanya harga barang blum sempat update dlm sistem ler n macam2 la. Ermmm

Lagi satu saya tak tahu la klu kite pakai cad samada debit o kredit ade cas gst jg ke.
Macam yg sebelah resit barang tu, saya swap pakai debit cad. Xde gst cas. Tak tahu la klu pakai kredit cad.

Ok tu je


Anda lihat anda yang nilai

 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA