24 June 2015

♥ Resepi Udang Goreng Tepung bersama Ikan Udang Stim Tomyam ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Sekejap je dah 1weeks ramadhan kan.
Selamat menjalani ibadah puasa uols.
Iols baru hari kedua puasa. Faham faham je la.
Ok kita straight share resepi juadah berbuka hari ni ye.

Bahan bahan Udang Goreng Tepung is

Udang
Tepung Jagung sedikit
Tepung Gandum
Serbuk perasa Pasti Sedap Knorr
Garam

Bahan bahan Ikan Udang Stim Tomyam is

Ikan
Udang
Pes Tomyam
Timun
Bendi
Daun limau purut
Limau nipis

Exceli sebenarnya bukan nak cerita pasal resepi pon. Resepi hari ni  saya share ape sy tau je selebihnya serah pada Master Chef kittew arini., sebab kita tolong masak nasi n masak air je arini. Sebenarnya nak cerita pasal husband mmg ringan tulang suka ke dapuq kittew.
Alhamdulillah.
Dah dua hari berturut turut husband masak sempena bulan puasa ni. Selalunya kami bergilir gilir berjoget di dapur walaupon bukan bulan puasa...semalam husband masak Asam pedas ikan bersama Nenas.
Kadang tu resepi dia memang pelik2 tak pernah di buat orang. Kadang tu tak boleh diterima tekak. Tapi rasa juga la sedikt tak nak bagi husband kecik hati kononnya.

Macam hari ni. Dalam sejarah seumur hidup tak pernah makan kulit udang even kalau makan dikedai pon. Tapi kali ni termakan juga sebab memang sedap dan rangup sangat. Tak tau la apa resepi tambahan dia.

Tomyam pelik dia pon sedap sangat sampai habis la saya bantai sayur bendi dalam tu. Peliknya dia boleh sekalikan ikan dengan udang tu, pehtu dia boleh pulak letak timun.
Memang tak pernah saya jumpa resepi ganjil cenggini tapi enak.
Hahaha.
Ke suami korang pon biasa buat benda2 ganjil ni.

Sebenarnya bukan nak bangga bangga kan sangat suami iols pandai masak rasa suami uols pon mesti lagi pandai memasak kan. Cuma saja nak share moment sweet2 dia dan ini cara saya berterima kasih pada husband. Malu nak cakap depan2 noks, malu ke ego???
Hahaha.. So iols buat la karangan pepanjang cenggini. Tapi uols jangan nak banding bandingkan pulak suami uols dengan suami orang lain. Setiap orang kan ade kelebihan masing masing. Dan setiap kelebihan diri tu kan tak sama. Maybe suami uols tak pandai masak tapi maybe pandai buat kapal terbang ke kan?.

Wah menjadi jadi plak iols update masa bulan puasa ni ye. Tapi update resepi je la dok ulang. Tengah tunggu husband ajak berbuka puasa di Hotel ni. Entah ada entah tidak tahun ni macam tahun tahun sebelum ni.

Resepi kat atas tu mungkin tak lengkap yela iols tak sempat nak curi curi masok dapur tengok husband masak. Kot ada terkurang pandai pandai uols la nak men modified kan nye ye. Mungkin boleh jadikan sebagai idea apa nak masak untuk hari hari seterusnya ke?

Sekian ~



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

23 June 2015

♥ Resepi Soto Nasi bersama Begedil Udang ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Sesuai dijadikan juadah berbuka puasa juga siap buat sahur lagi. Kihkih

1st time buat begedil udang. Thanks kak ema utk idea yg bernas. Hihi

Bahan bahan untuk sup ayam

Tumis dahulu semua bahan bahan seperti di bawah sehingga naik bau

bawang merah (yang diblend)
bawang putih (yang dihiris nipis)
bawang merah (yang dipotong nipis)
tomato 1biji
kayu manis
bunga lawang
buah pala
1 ketul kiub ayam
rempah sup cap adabi

kemudian masukkan

air
carrot
ayam (ikut la nk buat byk mn) sehingga masak

Bahan bahan untuk begedil udang

kentang ( potong macam wedges ) kemudian di goreng. Saya memilih untuk menggoreng sbb tak perlu nak tos bagai, jadi dah jimat masa kat situ kan. Elok keluar dari kuali dah boleh terus lenyek pakai buntut cawan ye. Tapi make sure cawan tu bersih k.

Kemudian masukkan semua bahan seperti dibawah, gaul sehingga sekata bersama kentang yg da dilenyek tadi

daun bawang (dipotong halus)
bawang goreng
udang kering (versi gemok ye bukan yang kurus kering tu)
garam
serbuk lada sulah (tapi saya letak serbuk lada hitam)
garam

Lepas tu bentukkan bulat bulat

Kemudian pecahkan telur ayam sebiji, celupkan begedil yg da dibentuk tadi ke dalam telur dan terus goreng. Pakai garpu ye masa nk amik bergedil yg da celup telur tadi, supaya lebihan telur tak terikut sekali.



Bahan bahan untuk sambal kicap

cili api
bawang putih
kicap manis

blend ke semuanya

Bahan bahan lain

nasi impit rebus siap siap ye (cap adabi yg ade 30paket kecik tu)
tetiba teringat kat arwah ibu, klu arwah dulu nasi impit ni pon buat sendiri.
toge sebagai sayur. Xnk letak pon xpe

notakaki: siapa kata suri rumah yang bekerja xsempat nk masak untuk berbuka. Boleh je sebenarnya asalkan kena gaya dan pandai set time kan lebih jimat dan lebih sedap dan lebih banyak berbanding kat luar.  Setakat semalam masih berjaya tidak membeli juadah berbuka puasa diluar. Mmg niat dihati xmo beli juadah buka puasa untuk tahun ni. Semoga istiqomah. Husband iols ada juga beli tapi kuih je la dlm singgit dua buat pemanis mulut.



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

19 June 2015

♥ Resipi Ayam Berempah ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Topik pelajaran hari ini

Resepi ayam berempah

Bahan bahan untuk diperap adalah

1) 1 ekor ayam
2) serai 5btg lg byk lagi sedap ( lagi best serai muda ye kengkawan)
3) halia
4) bawang putih
5) jintan manis
6) jintan putih
7) sos tiram cap nona
8) seasonning lea & perrins
9) garam secukupnya

Semua bahan diatas hendaklah di blend terlebih dahulu kemudian gaulkan bersama ayam. Then simpan didalam peti, lagi lama perap lagi sedap.
notakaki: Terpulang kepada selera masing2 klu nak add on gula ke pak aji ke ye.

Sekian~

 


 ♥ King and Queen Story ♥ 
Photobucket

♥ Bits & Bites at Johor Bahru ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Hi
Update pasai makang2 lagi. Entry ni before puasa tau.
Masa ni makang2 sempena farewell untuk daq fakrul ni. Selalu nya kami pi makang2 ni after working hour.Farewell ni sempena fakrul terima tawaran menjadi abam polis, skrg nih dia tgh training 6bulan kat Sabah.
Nasib kau lah dik xdapat jumpa bini dlm 6bulan tu. Kesiann.
Hahaha

Ok iols memang rekemen uols datanglah makan kat sini ye, sbb apa sebab mmg best makan kat sni.
Harga pon reosonable and worth it.
Layanan pon puas hati n mesra pelanggan.
I rasa semua menu kat sni sedap.
Kat mana tempat makan ni?
Dekat Bandar Baru Uda belakang Jakel sederet dengan Aidijuma,Kaleerful dan berhadapan dengan Rumpun Cafe



Fakrul yg baju hitam tu, sebelah dia tu abam sado Azim, sebelah lagi tu tentu la wife dia tgk muka sama kan cam adik beradik gittew.


Bila bergambar cenggini baru perasan seluar tak iron.


Kedai ni baru lagi buka. Sebab tu kosong kat belakang iols







Ha yang ni iols punya. Diorang punya xsempat nak snap sebab sedap  sgt.

Oh lupa nak ucap Selamat Menyambut Ramadhan ye kengkawan sekalian. Tahun ni turn iols raya kat Tepeng.



 


 ♥ King and Queen Story ♥
Photobucket

16 June 2015

♥ Hutan Bandar MBJBT ♥


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum
Second time datang ke sini. Sebelum ni masa anak satu. Kali ni tiga beranak je. Hubby outstation aje je ye.

Tak plan sebenaqnya nak mai sni.
Malam tu saje je ckp dkt anak sulung Elvina. Elvina esok kita pi taman nak tak bawa adik skali.
Terus dia cakap jom miiii. Dah lama ina xpi taman dgn jalan jalan. Dan2 dia ckp mcm tu. Cett

Tgklah ye klu umi bgn pkl 5.30 ke 6pagi ke kita pi ye. Kena pi awal2, Klu pi tgh hari nnt da xbest panas, nnt gelap. Saje bagi dia takut. Apa punya formula la ummi dia pakai.
Hahaha

Terus ummi guna "ayat power". Nak pi taman esok kan. So ina kena sleep awal2 nnt kita xdpt pi.

Biasa klu hari xkerja agak lmbt juga bgn. Tapi keesokkan paginya blh plak saya terbangun awal. Selesaikan apa yg wajib n kemas apa yg patut dulu biasa hari cuti la hari mengemas sedunia, menyapu, mencuci, membasuh bagai. Baru jagakan anak bangun dari tidur. Mandikan n siap siap kan diorg semua barula saya bersiap.
Dalam 8.30 pagi juga keluar rumah. Pergi singgah MCD DRIVETHRU dulu tapaukan bubur n pancakes. Standby kot lapa memasing nnt.

Wahhhh ramainyaaaa umat.
Nasib dapat parking.
Happy tgk ank2 happy.
Elvina agak agresif skit semua dia nk try, semua dia nk naik. Elzandra tgk aje la. Silap hari bulan da jalan nnt nmpk gaya lagi agresif. Sekarang ni pon suka memanjat tak padan baru 10bulan kot.

Harap2 kekal la sampai ke besaq depa dua beradik lagu ni
Penghibur hati hamba. Kawan gaduh pon ye jg




Aloololo comeynye zandra ketap bibir masa ni



Suka sgt perati gelagat orang

Paling happy elzandra masa ni. Xmau kluar dr buaian



Hihi. Gambar Elvina blum ready





 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

14 June 2015

♥ My baby Elzandra Admitted ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

For the 1st time merasa anak amitted. 
Before this tgk anak orang keluar masuk Hospital.
Nauzubillah..
Mohon anak anakku dijauhkan dari segala penyakit.

Khamis pagi tu Elzandra da stat demam. Macam biasa pagi tu pukul 7.30 keluar rumah n hanta anak2 ke babysitter before pergi kerja.
Balik dari kerja pukul 6ptg ambil anak2.

Sebelum ni ada juga dia demam tapi xde la pelik sgt mcm hari tu. Dia tak seaktif dan riang seperti selalu bila saya dtg jemput balik. Biasanya bila saya panggil nama dia atau nama manja dia terus toleh atau merangkak mengejar saya ke muka pintu, tapi hari tu tak seperti selalu.
Saya dukung dia, tgk air muka dia takde senyuman dan nampak lemah. Pegang badan dia memang panas sgt. Rasa tak sedap hati, terus minta husband hantarkan kami terus ke Hospital.

En Husband tolong drop je kami kat hospital, sbb dia ade hal yg perlu diuruskan.
Maka tinggal la kami dua beranak. Kebetulan kakaknya Elvina di kampung yoyot teman nenek kemas rumah yoyot sebab tak lama lagi kan nak raya.

Lepas register tunggu la giliran sampai dipanggil. Faham2 la kalau goverment proses agak perlahan dan kucar kacir. Lepas settle register, jumpa doktor, xray n ambil darah. Baru la dapat masuk wad. Dalam pukul 12mlm jg masa tu. Masa xray tu la doc ckp kena tahan wad. Sebab dekat lung dia ada kahak, kemungkinan doc akan masuk air and antibiotik. Bab paling sedih bila doc nak cari urat dia. Kesiannya tgk dia tahan sakit meraung raung. Tiga kali cucuk baru jumpa uratnya faham faham la baby lagi pastu kategori semangat jg badan mmg payah la nak cari urat yg comel tu.

Semalaman kami di sna. Biasa la klu anak sakit kita nk tdo pon xberapa nk lena walaupon badan ni penat sebenarnya, balik dari kerja terus pi hospital dengan xmandi nya lagi.ermmm

Keesokkan paginya tgk doc takde buat apa2 pon lagi xde pon tanda2 nk masuk air o antibiotik. Dia cuma pantau baby mcm mn dari semalam adakah lebih baik. Itu je. Tgk demamnye da kebah tggl batuk n selsema je lagi. Saya cuba minta dischange sbb tak selesa. Lagipon masuk sna anak pon bukan boleh rehat o tidor sbb bising bunyi baby lain nangis siap bersahut sahut sorang da diam sorang lagi sambung....lepas tu panas sampai berpeluh peluh my baby dan tempat yg agak sempit (katil baby mmg xselesa skit la klu nak baring susukan anak). Saya fikir dari macam ni baiklah saya bawa dia balik rumah kurang2 dia boleh tidur nyenyak skit.

Exceli husband ade tanya pada nurse situ nak tukar wad, yela laki keje goverment boleh minta tukar klas satu. Paling2 pon 1bilik kongsi 4org ok la kan. Tapi utk baby xde yg mcm tu, nurse cakap utk kanak2 je yg ade. Ermm kecewa skit kat situ.

K itu je dah lama xbebel panjang mcm ni.

Pada yg berkemampuan saya lebih sarankan pergi ke Private Hospital je, klu ada insurans lagi bagus xde la rasa beban sgt sbb insurans cover semua dari admit sampai la dischange siap ubat ubatan. Hari tu ada survey2 pasal insurans utk anak2 ni, rm110 (before gst)  tak silap paling rendah bsn prudential tapi belum ada rezeki lagi sbb hutang maknye lebih besar dari gajinya. Maka niat tu diketepikan la dahulu. In shaa Allah tahun depan clear la segala hutang piutang maknye.
Amin.

Nak bagi anak ceria maka maknye kena la pura2 ceria dulu.

Tapi xjalan lagi nangis ada la :(



Kesian tgk berpeluh peluh jadi saya tanggalkan je baju dia

 Nampak x rambut basah tido dlm keadaan berpeluh peluh

Erm.

 
 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

04 June 2015

♥ Pembayaran balik PTPTN melalui KWSP ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Alhamdulillah settle lagi satu hutang besar dalam hidup.In shaa Allah satu satu saya cuba leraikan dan selesaikan selagi bernyawa.
Macam yang saya cakap masa awal tahun hari tu. Salah satu azam tahun 2015 ni nak settle segala hutang piutang yang membebankan serta senak di fikiran.
Amboiii
Kemainnn waktu belajar hari tu tak ingat doniaaa shopping kemain dengan duit ptptn tu. Hahaha.
Bila da kerja punya la liat nak membayar. Walhal kalau di ikutkan xde la besar mana klu bayar tiap tiap bulan plus minus dlm 180/month. Macam saya on off bayar nye. Kadang bayar online, kadang pergi ke kaunter, kadang bayar xcukup syarat means byr dlm rm50-100 senang cite janji bayar je. Pernah juga buat pembayaran melalui potongan gaji. Tapi separuh jalan sebab berpindah ke tempat kerja baru.
Bayar sekadar tak mo nama di senarai hitamkan takut tak leh pi oversea uols. Malu siut kalau dah kat boarding pass alih2 tak leh masuk sebab blacklist ptptn jerk.
Bergaya semua dah, last nak check in xleh masuk. Tapi pakai branded from top to toe. Tak ke tebal muka jadinya.
Choiii. Semoga dijauhkan.
Setelah ditimbang tara dan berbincang dgn suami, maka saya decide untuk bayar lumpsum melalui potongan account 2 kwsp.

Syarat syaratnya

1) pergi dahulu kaunter ptptn untuk semak baki dan pegawai PTPTN akan buat satu surat rasmi kepada KWSP untuk bayar melalui potongan kwsp

2) jangan lupa ya bawa sekali surat aku janji dgn ptptn tu masa mula mula uols mohon waktu belajar dulu. Klu dah x ada atau hilang ptptn akan reprint kan surat perjanjian tu dengan bayaran sebanyak rm90..rugikan xpasal2 je. Nasib iols jenis suka simpan. Sentimental value la kata kan. Hahaha

3) Selingan bagi sesiapa yang dah ada anak eloklah bukakan mereka akaun simpanan SSPN sebanyak rm10 utk masa depan diorg. Sebab tak silap saya masa akan dtg sape ank2 yg xde akaun SSPN tak boleh nk apply loan PTPTN. Wallahualm betulkan saya jika saya salah. Kalau yg jenis parents kaya raya xbuat pon xde hal kot.

4) Dah settle segala urusan, tggu la selama 14hari waktu bekerja untuk datang balik ke PTPTN. Datang ambil surat yang PTPTN buat untuk pembayaran melalui kwsp tu. Tunggu sampai pegawai ptptn tu CALL ye baru datang ambil surat tu. Selagi dia tak call jangan dok gatai nak datang.

5) Dah dapat surat dari PTPTN tu, uols da boleh pergi ke pejabat KWSP bawa surat tu skali  bersama 
a) 1salinan photostat aku janji & 
b) 1salinan photostat diploma atau ijazah anda.
Jangan lupa bawa bersama yg ORIGINAL untuk kedua dua salinan tu sebagai bukti.

6) Borang anda akan diproses dan seminggu selepas tu anda akan dapat surat/email/msg bagitahu tentang permohonan anda berjaya. 

7) lepas tu anda da boleh la check online baki terkini akaun 2 anda dan belajar terima hakikat yg account 2 kwsp anda da berkurang. Sob...sob...sob

8) Bermimpilah anda siapa tahu account 2 tu boleh beranak pinak dan lebih byk nilainya dari sebelum dikeluarkan.

Take note!!!
Anda juga boleh buat pilihan berapa jumlah yg ingin anda keluarkan. Contoh hutang ptptn 15k, tapi nak byr 5k je dulu melalui potongan kwsp pon boleh ye. No Offence!!!

Lagi satu, urusan dengan PTPTN juga boleh di buat di bangunan UTC ye untuk yg bekerja macam saya yang xde masa nk pergi di siang hari. UTC tutup pukul 10malam.

Sekian

 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket

03 June 2015

♥ Penama WARIS KWSP ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Step step yg perlu dilakukan

1) download dulu borang penamaan,
@ kalau rajin atau office sebelah bangunan kwsp pi la amek kat kaunter.
Klik Borang penamaan KWSP

2) Isi yang mana berkenan dalam borang tu ikut seperti contoh yg disediakan, kalau salah isi jangan blanko atau liquid, print lagi dan isi semula.

3) WAJIB ada saksi. Minta saksi sign pada borang tu siap siap.

4) submit borang tadi ke pejabat kwsp, paling PENTING saksi yang turun tanda tangan pada borang penamaan tu mesti ikut sekali.

Take note !!!
 a) In case mana tau masa akan datang uols nak tambah nama waris dalam borang tu contoh tambah anak mesti nak letak nama anak yang baru lahir tu kan atau nak letak nama en suami ke, uols kena buat perkara yang sama seperti di atas. That means kena ada SAKSI BARU atau saksi yang sama.

b) Klu dalam borang penamaan tu ada nama suami, si suami TIDAK BOLEH jadi saksi k. So uols kena ajak kawan untuk jadi saksi.


*Penting sangat sebenarnya waris kwsp dibuat, sebab kita tak tahu bila masa kita akan pergi mengadap Sang Pencipta. Bila da standby awal2, xde la org2 yang kita sayang terkontang kanting walau pon xbyk simpanan kita tu, at least membantu juga untuk kegunaan harian mereka. Daripada wang kwsp kita  Amanah Raya yang ambil, nanti  akan jadi lagi rumit utk mereka yang kita tinggalkan uruskan pengeluaran wang tu.
Semoga bermanfaat pada kalian semua.

dalam masa 1weeks kita akan terima surat ni. Please keep good utk kegunaan mereka masa akan datang

 ♥ King and Queen Story ♥ 
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA