28 November 2016

♥ Result Elvina 4tahun ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Alhamdulillah...result puteri sulong untuk semester 1...ustazah pesan jangan tengok Number ye ummi (setahu ummi zaman ummi blaja dulu je ade semester2 ni...skrg preschool pon da ade) 

Masa sesi ambil report card dia.

Ustazah cakap
1) Elvina terang hati cepat dapat dan faham apa yang di ajar
2) Matang dari usia semua cikgu igt dia  dah 6 tahun
3) Berani...asal ade soalan je dia yang jawap dulu.
4) Aktif
5) Senang menghafal
6) Pandai cakap..yang ni dekat rumah pon sama juga ustazah.





 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

26 July 2016

♥ Elzandra turns 2 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum
Alhamdulillah. 

Hari ni birthday anak kite. Sanah Helwah ya Puteri Elzandra Ailani (baby ramadhan 2014). Semoga jadi anak yang cantik, bijak, kaya dan berjaya dunia akhirat. Aamiin #beU


Birthday girl.
Masa ni kakak Elvina and ayah dia tengah sing a birthday song untuk Elzandra, bukan main dia tersimpul malu siap senyum senyum kambing. Dengan reaksi macam tak sabar nak blow up the candle

Birthday girl cut the cake

 ♥ King and Queen Story ♥

Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

23 June 2016

♥ Alhamdulillah, rezeki merasa duduk rumah sendiri setelah menyewa 5tahun ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Alhamdulillah
Syukur ke hadrat Allah SWT

Dah 5 tahun merasa menyewa
Dah 5 tahun juga usia perkahwinan kami
Sempena Anniversary 28 Mei tempoh hari...En suami ajak saya bersama anak anak...
tengok rumah beserta tolong mengemas apa yang patut
Ambil masa seminggu juga untuk pindah randah...berangkut ke hulur ke hilir...panjat tangga turun tangga.
Stat duduk rumah baru tu Jumaat 03.06.2016...malam tu juga buat kenduri doa selamat kecil kecilan..yang datang cuma,  IMAM masjid bersama rakan masjid yang lain, ibu mertua ku, kawan satu tempat kerja suami, babysitter sekeluarga, adik beradik belah suami bersama keluarga masing masing.
Mereka datang beserta makanan...terima kasih banyak ibu mertua dan kakak ipar ku sekalian...yang sudi masak untuk kenduri...sendiri masak sendiri makan..hihi..semalaman mereka semua tidur di rumah baru...maklum la nak teman..sebab kami keluarga 1st yang pindah situ....konon suami nak jadi orang pertama duduk situ...kengkonon boleh jadi abang kawasan la sangat.

Kami pindah tak sewa lori...
Kami pindah pakai strom abg ipar je.
Ada la 5 ke 6 kali ulang alik angkat barang pakai strom tu.
Barang besaq besaq banyak kami tak bawa...macam peti sejuk, mesin basuh, sofa, meja makan kaca yang berat yang amat tu, semua tu kami sedekah kepada mereka yang lebih memerlukan je...cuma set katil dengan tilam, almari baju dan tv je yang bawa selain dari pakaian...tu pon puas mengangkut turun naik tangga...
letih wei..tapi berat badan still tak turun turun juga...haha
Tak pe la kat rumah baru tu kosong je dulu...pelan pelan beli barang..Baru beli peti sejuk baru dengan mesin basuh second tapi 11kg...
Planning en suami 5 tahun akan datang...kalau ada rezeki lebih dia nak beli rumah yang landed pula..In shaa Allah..izinkan Ya Allah..
Aamiin

Rumah yang baru duduk ni, dia akan sewakan with fully furnished


Ok
En suami dah pesan siang siang...tahun ni no shopping raya...sebab dia da banyak keluar duit untuk rumah tu...lampu dan kipas je da 1k+++, belum masuk wiring...tambah plug...nak install aircond lagi...n etc..
Ok kite tengok je la..tak pe yang penting ummi dah standby 2pasang seorang baju raya untuk 3orang anak dara ummi











 

puteri bongsu ditinggalkan di rumah babysitter, masa lawat rumah dan kerja pembersihan rumah..lagi pon habuk dan kotor kan





 ♥ King and Queen Story ♥ 
Thank you for reading this entry !  
Photobucket

27 May 2016

♥ Potluck Sebelum Ramadhan ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


 Sponsor by kak ema...but done by My Habibi (untung dapat suami pandai masak..haha)

sedap sangat dia orang cakap...siap cakap next friday nak order carbonara...
meriah dengan seefood dia orang cakap

Ha pohpia tu i yang buat k..
sebenarnya jemput jemput nama dia..tapi jadi bahan gurau kawan2 opis...sebab asal nak buat popia goreng...tapi tak jadi...maka terhasil la poHpia goreng...versi perak (nampak je macam tak senonoh rupa dia..try rasa tengok abis satu tupperware besar nak oi)
Hahaha

Resepi dia senang je

JEMPUT JEMPUT POHPIA

Semua di bawah ikut banyak mana korang nak buat.
No rules.

- tepung gandum
- baking powder 1sudu
- tepung jagung sikit 1sudu
- kubis bunga
- carrot
- tauge
- kentang
- cili api
- ikan bilis
- udang
- bawang besar
- bawang putih








 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

25 May 2016

♥ Elvina vs Anak Cheta ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Scroll2 fb sambil baring dgn anak kiri kanan...anak no 2 zandra...nmpk pic anak che ta kat newfeed fb... 

Zandra: mi...kakak!
Ummi: scroll lg
Zandra: ummi kakakkkk! dia plak tlg scroll up gambar tu blk. .
Vina: bukan kakak la...yang tu tembam...
Ummi : SAMA ke 😞...(tak sama la, ank artis oi...dia ank org kaya...kite ni biasa2 je)
#mytripleEL #PuteriNurElvina #4y2m #newskill #perfectpreciousprincess #heartbreaker #babymilestones #babyexpressions #anugerahpinjaman #bidadariku #beautifulmemories #facialexpressions #babyface #smile #princessdiaries #vvipinmylife #littleprecious #ootd #candid #alhamdulillah #syukurselalu

♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

20 May 2016

♥ Afrina Ismail turns 32 today ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Ya Allah
Panjangkanlah usia ku
Agar lebih lama dapat ku mentaati Mu
Jadikanlah kehidupan ini sebagai ladang
Moga di akhirat kelak ku mengutip hasilnya

Ya Allah
Tambahkanlah amalanku di saat bertambah usiaku
Jadikanlah cahayaMu yang bersinar menyinari jalan ku
Rehatku adalah rantaian zikir
Rantai yang ku kalungkan pada leherku
Sebagai tanda cinta ku pada Mu

Ya Allah
Engkau tidak mensia siakan segala usaha ku
Mencari haruman syurga ciptaanMu
Tempat rehat dan nikmat abadi
Ameen


Ok...admin belanja pic yo!
 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

08 May 2016

♥ Doa ummi ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

"Jadikan anak anak ku

PUTERI NUR ELVINA,

PUTERI ELZANDRA AILANI

 &

 PUTERI ELYSIA ZERINA

Orang yang jaga solat.
Berakhlak mulia.
Bercakap benar.
Hormat orang tua.
Tidak meninggikan suara pada orang tua.
Disenangi ramai.
Dijauhkan dari segala malapetaka.
Dengar nasihat. 
Rajin baca Quran. 
Ikut tarbiyah usrah. 
Jadi orang yang sihat dan kuat. 
Kurang meminta-minta. 
Mudah diurus. 
Tidur lena. 
Makan dengan sopan. 
Main dengan tertib. 
Berkasih sayang sesama adik beradik. 
Kaya harta.
Berkongsi haknya dengan orang lain (rezeki dikongsi).
Bijak ilmu dunia akhirat.
Bahagia dunia akhirat.
Jadi hafizah Al quran.
Hebat sirah Islam.
Ameen.
Ini adalah contoh. Anda sebutkan saja dalam doa apa sahaja yang anda nak untuk anak anak anda. Lagi uphmm bila dipanjatkan ketika waktu mustajab doa. Anda tahu bila yang paling syahdu dan sayu?
Ketika hujan turun.

"Allahumma sayyiban nafii'a"
Kemudian sebutlah apa sahaja yang anda impikan untuk anda. Kalau tak percaya, buat dulu. Dengan bersungguh sungguh. Kalau tengah drive masa tu, tutup radio, fokus pada doa. Pasti anda dapat membayangkan anak anda dengan karakter yang anda mahukan itu.

"doa ibu itu sangat dekat dengan Allah. Kerana doa seorang ibu adalah doa yang ikhlas dan tulus.
Khas utk anak-anaknya.
Tanpa mengharapkan balasan.

In shaa Allah, cuba praktikkan!

My triple EL's

 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

♥ Happy Mothers Day 2016 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Selamat hari ibu kepada semua yang bergelar ibu. 
And

Alfatihah for my beloved ibu



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

07 May 2016

♥ Nasihat dan tips yang hantar anak pada pengasuh ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Terbaca status kawan kawan di fb yang sedang dilema sebab tak lama lagi da stat keje balik kan...samada nak hantar anak mereka di bawah jagaan taska mahupon pengasuh.
Saya pon pernah mengalami dan merasai pengalaman yang sama macam kawan kawan yang baru bergelar ibu...ramai pula kenalan saya yang dapat baby tahun ni...saing saing saya...hehehe

Alhamdulillah...itu rezeki...

Tahniah korang :)

Macam saya dulu ...pon rasa berbelah bahagi samada nak bagi orang jaga ke, hantar taska ke atau berhenti kerja jaga anak. Tambah tambah lagi masa saya tu tengah banyak kes pasal bayi itu la...bayi ini la...nauzubillah...minta di jauhkan anak anak kita dari segala macam perkara yang tidak baik...

Untuk jaga sendiri tu...dengan keadaan zaman yang serba serbi memerlukan wang...dan suami pon keje biasa biasa je...memang menuntut saya perlu bekerja...at least boleh langsaikan hutang sendiri, atau beli keperluan diri sendiri...arwah ibu pon pernah pesan kerja la selagi terdaya...incase kalau terjadi apa2..da ada backup plan...

Saya tak nak komen pasal ada yang bagi anak pada taska, pada ibu sendiri malah ibu mertua pon ada...itu terpulang masing masing...hanya mereka sahaja yang tahu mengapa atau mungkin ade sebab tersendiri seperti anak menghidapi penyakit G6PD (Glokosa - 6 - Fosfat Dehidrogenase) memang memerlukan penjagaan yang rapi  ...kalau boleh elakkan la...let them himpun pahala akhirat dengan menghadiri kelas2 agama ke...ok la itu pendapat peribadi saya je ye...

Don't take it serious ya...


Meh sini saya kongsikan tips dan nasihat kepada yang bagi anak pada pengasuh...kurang kurang mengurangkan beban mereka...

Macam saya sediakan 1bakul susu dan 1beg baju bagi pada pengasuh. Tiap2 hari saya akan update dan refill barang barang yang ada dalam bakul dan beg tu.


Beg

1) pakaian 2set setiap seorang untuk tukar tiap kali mandi di rumah pengasuh.
2) 4@5 keping pampers setiap seorang,
3) sepasang tuala kongsi je adik beradik,
4) alat solek (losyen, bedak, sikat, wet tissue, cotton bites,  minyak angin , minyak rambut, getah rambut, aksesori n etc)
5) mittens, booties atau bedung yg masih 3bulan ke bwh.

Bakul

1) susu anak anak
2) air masak
3) air panas dalam thermos
4) botol susu
5) nestum
jarang tengok orang sediakan macam tu, biasa dia orang bekalkan susu dengan botol je.

Perkara lain

1) tiap tiap pagi juga saya akan mandikan ke semua anak anak anak saya termasuk yang masih baby...kalau dah tak sempat sangat @ terbangun lewat...tu saya akan cakap pada babysitter...

2) kenyangkan anak anak, bancuh susu mereka siap siap setiap pagi...means kita hantar anak tu dah kenyang minum susu...so anak anak boleh la sambung tidur balik.

3) kalau dengan babysitter ni...jangan terlalu cerewet sangat sangat...contoh...nampak baju anak kotor je dah marah bising-bising...kalau pon tak suka...kita tegur cara elok...tak pon bila kite ambil anak nampak kotor...kite cakap la...Eh adik nape kotor sangat ni...mamam ape tadi...dah mandi ke belum...jadi secara tak langsung babysitter yang dengar tadi akan terkesan pada jiwa dia sikit...

4) jangan terlalu berkira sangat...kadang kadang kite bukan selalu pon ambil anak ontime kan..selain overtime...saya minggu pertama gaji tu saya agak sibuk sedikit...saya akan balik sedikit lambat...sebab saya akan uruskan segala kewajipan yang patut di bayar...atau beli barang keperluan harian..jadi saya akan lebihkan beli sesuatu...beli la apa pon bawa balik...bagi babysitter...kalau saya suka belikan makanan untuk dia...so dia pon akan happy sikitkan


5) bertolak ansur...yang ini pon penting sangat sangat...contoh macam baru baru ni...babysitter minta cuti 1weeks sebab nak kawin...takkan la saya kata tak boleh...gaji dia tetap saya bayar full...walaupon dia cuti seminggu...

6) raikan mereka... tak semestinya raikan mereka bila birthday je...kalau pi bercuti keluar negara ke...bawalah sedikit ole ole dari sana atleast mereka tahu mereka dihargai dan diingati...kadang kalau shopping tudung ke baju ke...belanja la sehelai untuk dia...kan buat dia happy

7) cari yang sayang@suka dengan budak budak... Alhamdulillah sangat sebab dapat yang memang terlebih sayang dengan mereka 3 beradik...kadang tu time saya cuti pon babysitter datang rumah ambil anak anak nak bawa jalan...jadi tinggal la kami laki bini berdua di rumah..macam mood honeymoon plak masa tu...hahaha 

8) dekat dengan tempat kerja @ rumah penting sangat incase terjadi apa apa senang dan dekat nak balik...tak de la terburu buru kan...macam susu habis terlupa beli @ terlupa refill dalam bekas...anak demam ke, tertinggal keperluan mereka ke...jadi masa lunch saya akan balik sekejap...kalau saya ada hal urusan lain tak sempat balik...saya akan minta tolong suami...sebab masing masing pon dekat tempat kerja dengan rumah.

Impact yang kita dapat bila kita buat semua seperti di atas...babysitter akan jadi terlalu sayang dan tak berkira pada anak anak...kalau ambil anak lambat pon tak jadi masalah...senang cakap give and take...kadang tu sampai bertukar pakaian anak anak dari baju sampai la ke kasut...

Semoga bermanfaat 


Perfect!







 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

♥ Lebih matang ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Konon nk minta perhatian si anak...tolong urut

Ummi : Adoiii sakit la kaki ummi...

Elvina : Eleh yeke sakit...???

Ummi : Adoiii sakit la kaki ummi...tangan sambil menggaru kaki yang sakit tu (nada lg serious sedih + muka berkerut kesakitan )

Elvina : (spontan je dia jawab sambil tgk kaki) tu bukan sakit...tu gatal namanyaaa...

Ummi : HA HA HA😂😂😂 potong betul la...

p/s : Hahaha...dia pon tau gatal...kalau kat school lg la...ade budak nangis2...ari2 nangis tiap pagi tu dia kata gedik...nyampah sgt kot dia tgk...nk lepuk anak org plak..so balik rumah dia luah la perasaan...siap pesan kat adik dia...klu elzandra gedik mcm tu bila school nnt...nnt kakak tampar tau...tanjat ummi dia 😂

kawan gadoh paling no 1

 ♥ King and Queen Story ♥ 

Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

05 May 2016

♥ Selain dari ATTITUDE = 100% ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

ATTITUDE = 1+20+20+9+20+21+4+5=100%

Ada yang lagi penting!!!

Jika: 
A = 1
B = 2
C = 3
D = 4
E = 5
F = 6
G = 7
H = 8
I  = 9
J  = 10
K = 11
L = 12
M = 13
N  = 14
O  = 15
P = 16
Q = 17
R = 18
S =  19
T =  20
U = 21
V = 22
W = 23
X = 24
Y = 25
Z = 26

Maka : 

H+A+R+D+W+O+R+K (Kerja Keras) : 8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

K+N+O+W+L+E+D+G+E (Pengetahuan) :
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

L+O+V+E (Cinta) :
12+15+22+5 = 54%

L+U+C+K (Nasib) :
12+21+3+11 = 47%

Tidak ada yang jadi 100%.
Apa yang membuatnya jadi 100%..???

Adakah money..?

M+O+N+E+Y =
13+15+14+5+25 = 72%    NO..!!!

Leadership..? 
L+E+A+D+E+R+S+H+I+P =
12+5+1+4+5+18+19+8+9+16 = 97%  NO...!!!

Ternyata apa yang membuat menjadi 100% adalah :

Cuba tengok yang ni...

SEDEKAHJARIAH 19+5+4+5+11+1+8+10+1+18+9+1+8 = 100%

( ni la saham akhirat kite. in shaa Allah)

KEBETULAN atau TIDAK...?  tapi itulah MATEMATIK

Wallahuaalam



♥ King and Queen Story ♥ 
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

20 April 2016

♥ Dugaan pertengahan 2016 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Elok lepas pantang 60hari...
Hari ke 4 start kerja benda ni berlaku..
Kebetulan 4.4.16.
Kalau masyarakat china...memang pantang no 4 ni...maksud 4 tu pada dia orang mati...

Kejadian berlaku masa lepas balik kerja...
Kereta da parking macam biasa dalam pagar tapi enggine kereta saya tak matikan seperti hari2 yang selalu saya buat...rumah kami tempat parking kereta membukit skit...apa yang saya buat hari tu...kebetulan suami ade kat rumah..dengan enggine kereta belum dimatikan...saya keluarkan anak anak dulu...lepas tu saya keluarkan beg baju dan bakul susu mereka...kemudian saya keluarkan pula carseat anak yang baby tu...last sekali saya ambil beg tangan disebelah driver dan baru matikan enggine...tak macam selalu saya buat...kali ni saya matikan enggine dalam keadaan berdiri diluar...

Elok saya mati kan enggine kereta...tiba2 kereta mengundur ke belakang dengan sendiri...masa tu saya da cemas da...cuba untuk tahan kereta dengan berdiri sambil berjalan mengundur kebelakang...lepas tu mata melilau cari apa yang tak kena..lihat gear memang didalam P...lihat handbrake...
Allahuakbar...
saya lupa tarik handbrake...dalam keadaan kereta mengundur dan saya pula berjalan mengundur kebelakang dengan pintu driver terbuka memang pasrah da...saya tak daya nak selamatkan kereta supaya berhenti..rasa berat yang amat untuk tahan kereta...hampir terjatuh...dan kereta terus mengundur melanggar pagar jiran depan rumah...

Dangggg!!!

Alhamdulillah...masa kejadian tu...tak ada kenderaan lalu lalang atau budak budak sedang bermain...
Dan Alhamdulillah juga kereta jiran (Indian) dekat dalam pagar tak kena...Kalau tak, tak tahu la berapa kos kerugian yang perlu saya ganti...

Kos kerugian yang perlu ditanggung

1) Pagar (ganti baru 1set) RM 1200...saya tak beli baru...sebab sebelah je yang rosak...lagipon ada contractor yang pandai repair and welding balik...

2) Pagar (repair tak termasuk cat) RM 300

3) Morzek saiz 2kaki x 2kaki kena beli sekali 4keping sebab datang dalam set...sekeping 38x4= RM 152

4) Upah hack morzek yang pecah siap pasang RM 100

5) Cat tak survey lagi harga...standby RM100 tak tahu nak cat semua sekali atau tempat yang kena welding je ke...

6) Pintu kereta sendiri RM 380 beli dekat halfcut (tak termasuk upah pasang sebab suami yang tolong tukarkan...mujur dia pandai)

Total cost cecah juga 1k +++
Dushhhh ketuk dahi sendiri lagi...


Muhasabah diri balik...suami masa ni dalam rumah tengah tidur...dia sedar sedar benda da settle jadi macam gambar kat atas tu...masa kejadian tu saya sempat jerit minta dia tolong...dia bangun bangun je tepuk dahi...nasib dia memang jenis tak bebel bebel macam saya...kejadian berlaku waktu maghrib...dapat pula jiran yang fussy serabut alam benda belum siap dah kecoh itu ini...contractor tu tahu la kerja dia...errr sabar je la...kalau saya jenis tak sabar mau makan penampar ni...

Apa yang saya hairan sampai sekarang ni...bukan ke kalau gear dalam P dan kereta park atas bukit tak akan mengundur ke belakang even kita lupa tarik handbrake...ntah..confius saya...

Lillah cakap...selama pakai lesen dari umur 17tahun ni sampai la sekarang umur 32tahun ni...ini lah kali pertama eksiden sendiri yang langgar...sebelum ni 2kali orang yang langgar...
Satu masa parking dekat Giant Kelana Jaya...satu lagi tak ingat orang langgar kat mana...
Ok itu je.
Selamat malam.


 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

15 April 2016

♥ Tips puting susu anak lebih tahan lama ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Amboi..
Asyik bagi tips ja sejak beranak 3 ni...
Kali ni nak bagi tips macam mana puting botol susu tak berkulat@atau melekat sisa susu@puting koyak


Saya kongsi sebab ada kawan yang tanya...

Cara saya mudah je...

 1) hari hari lepas anak habis minum susu...botol susu tu akan saya rendam dengan air panas yang baru masak, kalau tak sempat cukup sekadar rendamkan dalam air dulu.

2) biasanya 2 atau 3 kali dalam seminggu saya akan rendam semua botol susu termasuk putingnya dengan air panas bersama garam. Ataupon kalau malas sangat...seminggu sekali pon ok...

3) biasakan diri jangan malas...lepas anak habis minum cepat cepat ambil dan rendam terus dalam air...jangan biar botol tu kering sampai berbau masam...bila anak minta lagi baru nak cuci...perangai macam tu akan buat puting botol cepat berkulat dan tak tahan lama...

4) pelbagaikan atau perbanyakkan botol susu...boleh selang seli pakai maka puting susu akan lambat rosak sebelum 6 bulan, dengan cara ini juga boleh biasakan anak dengan pelbagai jenis jenama botol. Jadi anak tak de la stick pada satu satu jenama botol je...pengsan kalau nak beli bila tak de sales nanti...at least dengan pelbagaikan jenama...boleh la grab dulu mana yang tengah ada offer kan...

Ini cara saya...mungkin anda ada tips lain...boleh la share...tak salah berkongsi tips kan... macam saya bila anak dah 6bulan ke atas...setiap kali bancuh susu saya akan letak nestum skali bersamaan 1:1... jadi saya memang kena kerap rendam botol susu supaya tak cepat berkulat...

Botol favorite saya tommie tippie, avent and tupperware...harga pon tak mahal sangat...





 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

13 April 2016

♥Pengorbanan Seorang Isteri♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Menyentuh hati....

Untukmu Wahai Nisa...

Demi cinta pada suami, pada zuriat, pada Ilahi..
Wanita....Engkau sanggup menanggung...

• Alahan 4-6bulan...pening, mual, hilang selera...
• 7-9bulan nikmat tidurmu ditarik, hilang nikmat tidur..
• Sakit2 badan..kerja hakiki, kerja rumah..tetap kena buat...
• Cukup bulan, semuanya serba tak kena, 
• Tuhan saja yang tahu, gelisah..mengeluh tiada guna kerna tiada yang benar2 mengerti..

SAAT GETIR

• Contractions demi contraction berlaku 
• Tegangnya semua tulang, urat..
• Subhanallah saat paling perit dalam hidup...
• 3jam, 5jam malah berbelas jam..contraction..

Proses meneran mengeluarkan manusia dari tubuh...
Allah..nyawa dihujung tanduk..segala kudrat dikerah...
Digunting..boleh bayangkan tak...

Alhamdulillah..selamat melahirkan setelah bertarung nyawa..

Sekali lagi terasa sakit...untuk keluarkan uri...
.
• Disambung pula dengan proses menjahit..
• Perut ditekan2, diselup dengan keadaan luka baru..untuk keluarkan segala baki dan darah kotor...hanya redha jalan yang tinggal..
• Berminggu menanggung luka dan berbulan merawat diri...
• Berjaga malam dan menyusu...ditnggung lagi dengan bengkak susu..dan sakit batu meriyan..

Semua ini, 
Proses yang memakan masa setahun dan bertahun2...
Adakah anda sedar...

Tapi....

Wanita tak pernah serik..Tahniah wanita..
Saat aku genting dia yang paling gelisah menandingi kegelisahan suami, kerana hanya dia yang tahu perit dan sukarnya...
Dialah keramat hidup..I love u mom...
Allah itu Maha Adil, sebab tu syurga di bawah tapak kaki ibu..

Bukan senang nak luruh dosa..Tq Allah...
Takda yang mudah..nak sesuatu pasti sanggup memberi dan melalui sesuatu dulu...

Mabruk menjadi Nisa yg Sabar...

"Copy paste "

 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

06 April 2016

♥ Bercinta sehidup semati ~ ustaz Ebit Lew ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Saya pergi bank tadi. Jumpa seorang lelaki kerja dekat situ. Dia kata pada saya ustaz. Saya hormat dan kenal ustaz.

Saya bergaduh dengan isteri dan 3 hari saya tak balik rumah. Isteri saya tak hormat saya. Saya tak faham perangai perempuan ni ustaz. Langsung tak faham. Pening kepala saya.

Dia sibuk kerja dan urus anak-anak. 
Dia tak pedulikan saya. 
Kuat marah jer. Jerit-jerit. 
Dia asyik menolak jika ajak bersama. 
Dia macam tak suka untuk bersama. 
Dia suka minta yang bukan-bukan. 
Dia kuat merajuk 24 jam. 
Tak reti urus diri..

akhirnya dia minta bukan-bukan dan ingin bercerai bila marah..

Nak jumpa perempuan yang baik susah ustaz. Tiada macam zaman mak kita dulu-dulu. Kenapa perempuan hari ini tak macam mak kita dulu-dulu.

Saya diam...dia tanya lagi kenapa ya ustaz?

Allah sayang abang. Bila sebut wanita saya suka ingat ibu yang tercinta dan bidadari saya. Jika abang nak perkara ini selesai. Cuba fahami apa saya nak katakan ini. Kerana Allah dengarkan yer..

Sebab wanita hari ini diuji lebih besar dan berat. Suasana hari ini terlampau sibuk sama ada wanita bekerja atau suri rumah sepenuh masa. Keduanya tiada rehat. 24 jam kerja dan urus rumahtangga 24 jam tanpa rehat. Sekolah anak jauh.

Kita sebagai suami kerap tiada di rumah. Sibuk tuntuan kerja rezeki halal dan tanggungjawab luar.

Di rumah sekejap tapi macam terpisah sebab masing-masing sibuk kerja dengan hp atau gadget. 

Isteri tak sempat urus diri pun. Isteri kita pergi tandas pun lari-lari tengok anak. Kemas rumah 50x sehari. Anak sepahkan lagi. Kekangan tempat kerja. 

Tiada istilah tidur sempurna. Tidak makan dengan sempurna. Tidak berjalan dengan sempurna. Mereka cuma hidup buat suami dan anak-anak kerana Allah..

Kita tak faham mereka sebab tu mereka tidak hormat pada kita. 

Kita nak mereka layan kita. Kenapa tidak kita yang layan mereka. Cari kesukaan mereka. Kegembiraan mereka. 

Mereka salah dan berdosa. Kita ketua keluarga 2 kali salah dan berdosa jika tak bimbing mereka. Mereka ialah amanah Allah buat kita lelaki.

Mereka tidak minta lebih. Cuma suami yang mendengar dengan rasa. Bila dah suka semuanya mereka korbankan. Dah sakit hati semua jadi tak kena. Hati ni raja. Tawan disitu segalanya jadi manis. 

Maafkan saya, bila seseorang cuma sebut buruk pasangan itu maknanya kita yang tak baik. Orang baik selalu nampak dirinya salah. Itulah Islam. Bila kita rasa diri kita betul dan orang lain salah itu tandanya hati kita kena barah.

Itu hati yang bersih. Ini semua salah saya. 

Masa bila mereka nak layan atau cantikkan diri. Masa ke tandas pun tak sempat-sempat. Urus diri pun takde masa. 

Kita bantu beri mereka rehat dan waktu berjalan. Kita tolong jaga anak. Sekali sekala berdating berdua.

Kita harap mereka senyum dan sambut kita. Kita tak pernah beri kejutan hadiah dan lafazkan kata cinta pada mereka.

Kita tak bahagiakan hati mereka dengan Nur Al-Quran dan hadis Nabi saw. 

Tidak bawa ke majlis Ta'lim. 

Tidak bawa berdakwah dan belajar iman. 

Bagaimana mereka nak bahagia dan sentiasa senyum tanpa hati tenang. Jaga solat bersama. Buat Ta'lim bersama.

Jaga solat awal waktu berjemaah. Minta pertolongan Allah. Kita perlu bantuannya dalam membimbing isteri dan anak-anak.

Malam-malam ada tak sebut nama pasangan kita. Menangis doakan keampunan buat mereka. Itu cara bercinta sehidup semati

Mereka perlukan rehat dan diisi rohani dengan Islam. 

Abang tadi sebak kata bagaimana ustaz boleh sebut semua ini dengan banyak.

Kata saya sebab mak saya selalu pesan sayangi wanita dalam hidup ini. Kerana dengan itu kita disayangi di langit. Kita disayangi oleh Allah..

Abang tadi sebak dan kata betul kata ustaz. InsyaAllah saya akan berusaha menjadi lebih baik. Saya rasa nak balik sekarang dan menjadi suami yang baik.

Copy paste dari ustaz Ebit Lew



 ♥ King and Queen Story ♥ 
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

♥ Happy Birthday Mom 's♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum
Happy Birthday Ibu...
Kalau ibu ade lagi esok 7 April genap umur ibu 53 tahun.
Tapi masuk tahun ni adalah tahun ke 2 ketiadaan ibu (06.10.14) bersama kami.
Sekejap sangat masa berlalu...rasa macam baru semalam ibu tinggalkan kami buat selama lamanya.

Al fatihah buat bunda dan ayahanda tercinta.

Ya Allah, 
ampunilah dosa dan kesalahan mereka, 
serta berilah kasih sayang kepada mereka
Ya Allah, 
terimalah amal mereka dan jadikanlah mereka syahid di jalanMu
Ya Allah,
 terangilah kubur mereka dan luaskanlah. jadikanlah kubur mereka bahagian dari nikmat syurga. 
Dan janganlah engkau jadikan liang kubur mereka sebagai liang neraka
Ya Allah,
kuatkanlah kaum muslimin sepeninggal mereka, bangkitkanlah ruh jihad di antara kaum muslimin, dan menangkanlah Islam serta hancurkanlah kekuatan kaum kafirin…

Ameen… ameen… ameen, ya rabbal ‘alamin


 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

01 April 2016

♥ Cara rawat anak yang Eczema ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Mula mula...kita kena tahu dulu ciri ciri baby yang ade eczema ni...

a) kulit sensitif, baby yang kulit sensitif ni...kalau gatal dia menggaru je...mesti akan luka atau bengkak merah merah nanti...

b) baby tak boleh berpeluh...kalau berpeluh senang naik ruam ruam merah pada kulit...terutamanya leher, kepala sampai berkuping dan tempat tempat yang berlipat yang senang berpeluh...

c) baby ni pon rajin sgt...rajin menggaru...aktif sgt tangan dia...klu boleh 24jam nak menggaru je...sampai berdarah darah...sebab xtahan gatal rasanya...kadang kesian..smpi tak tau dah nak tolong mcm mn...paling paling pon anak minta tolong garukan tempat yang gatal tu...

d) makan dia pon kena jaga...tak boleh makan yang boleh buat kulit dia jadi gatal...terutamanya seafood...

Sebenarnya...
dah macam macam cara da saya dengan suami pi bawa berubat...dari pi klinik swasta...klinik kerajaan...beli plak lagi dekat farmasi atas nasihat kawan kawan...sampaila bawa berubat cara kampung...dan dah macam macam ubat da anak try...dari pil untuk makan, krim untuk sapu dan antibiotik untuk makan...pon tak jalan jg...

Sampai la kelmarin...anak ade appointment dengan doktor pakar kulit di Hospital Sultanah Aminah Johor. Doktor tu bagi ubat...
Alhamdulillah
 balik dari hospital tu terus pakai, esok tu terus nampak perubahan positif...nampak la da kering luka luka tu...

Ada 4 jenis ubat doctor bagi...

a) ELOMET CREAM...ubat ni aku buat sapu kat muka dia kalau ade ruam ruam tebal merah merah naik...pakai bila perlu

b) HYDROCORTISONE 1%...yang ni pon ubat sapu...tapi aku sapu dekat badan anak...pakai bila perlu

c) CETRIMIDE LOTION 2%...yang ni pengganti shampoo rambut...pakai satu hari sekali je

d) WINA AQUEOUS CREAM...yang ni pengganti bodywash anak...pakai 3kali sehari

Doktor suruh istiqamah pakai ubat yang dia bagi tu...ubat ubat yang lain sebelum ni dia suruh stop jangan pakai da...lama da sebenarnya nak bawa anak refer pada pakar...cuma masa tu tak mengizinkan...ni pon cari masa yang sesuai...sebab tak tahan da tengok anak macam tu...lagipon kakak  Elvina dia dulu masa baby pon ade jg...tapi xde la seteruk adiknya Elzandra...ubat ubat yang doktor bagi tu aku tak pasti ade jual dekat farmasi ke tak...mungkin ade...sebab ELOMET CREAM tu dulu pernah bagi anak pakai...memang bagus...beli dekat farmasi...



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

31 March 2016

♥ Tips elak usikan makhluk halus pada anak ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Yang ni betul betul aku rasa seram...
Bila anak aku no 2 Elzandra yang kena...
Yang ni betul betul jadi depan mata aku sendiri...
Masa tu dalam perjalanan balik  selepas mandi manda di pulau dekat dengan Punggai Bayu Beach Resort...kami tak bermalam di situ...lagipon masa tu aku pon da sarat ngandung kan Elysia...join abang ipaq nye group konvoi kereta2 antik berkelah di situ...Group konvoi bermalam tapi bermalam dalam khemah masing masing...

Peristiwa bermula...

Sebelum tu kami singgah di surau untuk solat maghrib...Lepas solat kami terus gerak...( meremang plak bulu roma ni...nak update)...
Aku kalau time2 maghrib ni...memang pantang  betul dari kecik lagi jangan keluar rumah...memang dah di didik oleh arwah orang tua aku...masa ni memang banyak makhluk2 tu keluar berkeliaran...

Kejadian berlaku lepas kami lalu satu jalan gelap...faham faham je la laluan nak ke desaru tu macam mana kalau malam...memang gelap sepanjang jalan...anak aku dah stat menangis dan meraung tiba tiba...masa ni aku pelik sangat...dia mula menangis sampai tahap dia tak nak tengok orang...dia memang rapat dengan aku...apa2 pon sikit sikit memang aku dia cari...sikit sikit nak ummi...
Aku jadi hairan masa ni...dia nangis sambil pandang keluar tingkap sebelah driver...kemudian dia ke belakang cari aku...
Aku peluk dia...tapi dia tak mau...seolah olah takut yang amat...sampai tahap dia tutup dan tundukkan muka dia kat bawah seat...macam bersujud ditempat kita letak kaki...sambil nangis dan meraung... semahu mahunya...macam minta tolong dan takut sangat...masa ni aku baca ayat kursi pon da tak jalan ke telinga dia...sampai la ke rumah MIL anak macam tu...

Sampai rumah je...

Mak mertua terus buatkan bawang merah dan lada hitam...dilenyet lenyet dan digaul bersama pakai tangan...kemudian di sapukan ke seluruh anggota badan anak sampai ke rambut...Mak mertua cakap masa dia sapukan ke anak aku...bulu roma dia naik...
Lepas tu anak baru diam...dan nampak dia sangat letih dan penat sampai tertidur...tapi sebelum tu anak minta hidupkan lampu...dalam bahasa dia...mi ampu..mi ampu...sambil tunjuk lampu...minta aku tolong hidupkan...baru la dia betul betul tidur...

Tips kalau anak kena @ elak gangguan makhluk halus

1) masa Elvina dulu MIL pakaikan tangkal yang benang hitam kat tangan tu anak...masa dalam pantang lagi...tukang urut dalam pantang tu yang pakaikan

2) Standby seahouse @ kuda laut kering yang dah di awetkan, boleh beli dekat kedai singsing atau kedai ubat cina yang jual herba2...bawa la ke mana mana anak pergi...

3) Daun durian belanda...standby buat sapu atau lalukan ke badan anak atau letak bawah bantal anak tidur

4) bawang merah @ bawang kecil dengan lada hitam...macam cerita di atas...

5) Sediakan buku yassin...bawa la ke mana2 anda pergi bersama anak kecil bila berjalan jauh atau malam.

6) paku

7) kalau bekerja kalau aku terpaksa ambil anak lambat @ waktu maghrib dari rumah jagaan...orang jagaan anak aku tu akan sapukan ke dahi anak arang bontot kuali ataupon kapur sirih..

8) jangan takut takutkan anak...sebab usia dia orang yang kecil macam tu...still boleh nampak lagi apa yang kita dewasa ni tak nampak...contoh macam...Eeeee takutnya...momok momok...Eeeee hantu....hantu...

Ini la rupanya kuda laut yang da di awet...masa mula2 dulu geli juga nak pegang...dah 4tahun bersama....turun temurun dari Elvina...







 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA