31 March 2016

♥ Tips elak usikan makhluk halus pada anak ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Yang ni betul betul aku rasa seram...
Bila anak aku no 2 Elzandra yang kena...
Yang ni betul betul jadi depan mata aku sendiri...
Masa tu dalam perjalanan balik  selepas mandi manda di pulau dekat dengan Punggai Bayu Beach Resort...kami tak bermalam di situ...lagipon masa tu aku pon da sarat ngandung kan Elysia...join abang ipaq nye group konvoi kereta2 antik berkelah di situ...Group konvoi bermalam tapi bermalam dalam khemah masing masing...

Peristiwa bermula...

Sebelum tu kami singgah di surau untuk solat maghrib...Lepas solat kami terus gerak...( meremang plak bulu roma ni...nak update)...
Aku kalau time2 maghrib ni...memang pantang  betul dari kecik lagi jangan keluar rumah...memang dah di didik oleh arwah orang tua aku...masa ni memang banyak makhluk2 tu keluar berkeliaran...

Kejadian berlaku lepas kami lalu satu jalan gelap...faham faham je la laluan nak ke desaru tu macam mana kalau malam...memang gelap sepanjang jalan...anak aku dah stat menangis dan meraung tiba tiba...masa ni aku pelik sangat...dia mula menangis sampai tahap dia tak nak tengok orang...dia memang rapat dengan aku...apa2 pon sikit sikit memang aku dia cari...sikit sikit nak ummi...
Aku jadi hairan masa ni...dia nangis sambil pandang keluar tingkap sebelah driver...kemudian dia ke belakang cari aku...
Aku peluk dia...tapi dia tak mau...seolah olah takut yang amat...sampai tahap dia tutup dan tundukkan muka dia kat bawah seat...macam bersujud ditempat kita letak kaki...sambil nangis dan meraung... semahu mahunya...macam minta tolong dan takut sangat...masa ni aku baca ayat kursi pon da tak jalan ke telinga dia...sampai la ke rumah MIL anak macam tu...

Sampai rumah je...

Mak mertua terus buatkan bawang merah dan lada hitam...dilenyet lenyet dan digaul bersama pakai tangan...kemudian di sapukan ke seluruh anggota badan anak sampai ke rambut...Mak mertua cakap masa dia sapukan ke anak aku...bulu roma dia naik...
Lepas tu anak baru diam...dan nampak dia sangat letih dan penat sampai tertidur...tapi sebelum tu anak minta hidupkan lampu...dalam bahasa dia...mi ampu..mi ampu...sambil tunjuk lampu...minta aku tolong hidupkan...baru la dia betul betul tidur...

Tips kalau anak kena @ elak gangguan makhluk halus

1) masa Elvina dulu MIL pakaikan tangkal yang benang hitam kat tangan tu anak...masa dalam pantang lagi...tukang urut dalam pantang tu yang pakaikan

2) Standby seahouse @ kuda laut kering yang dah di awetkan, boleh beli dekat kedai singsing atau kedai ubat cina yang jual herba2...bawa la ke mana mana anak pergi...

3) Daun durian belanda...standby buat sapu atau lalukan ke badan anak atau letak bawah bantal anak tidur

4) bawang merah @ bawang kecil dengan lada hitam...macam cerita di atas...

5) Sediakan buku yassin...bawa la ke mana2 anda pergi bersama anak kecil bila berjalan jauh atau malam.

6) paku

7) kalau bekerja kalau aku terpaksa ambil anak lambat @ waktu maghrib dari rumah jagaan...orang jagaan anak aku tu akan sapukan ke dahi anak arang bontot kuali ataupon kapur sirih..

8) jangan takut takutkan anak...sebab usia dia orang yang kecil macam tu...still boleh nampak lagi apa yang kita dewasa ni tak nampak...contoh macam...Eeeee takutnya...momok momok...Eeeee hantu....hantu...

Ini la rupanya kuda laut yang da di awet...masa mula2 dulu geli juga nak pegang...dah 4tahun bersama....turun temurun dari Elvina...







 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

30 March 2016

♥ Penggodam Instagram ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Dah 2 kali sebenarnya HACKER's nak hack instagram saya...

Geramnye...
Terpaksa post gambar tanpa caption selama 1weeks...
Dah report pon pada instagram...
Tunggu je la 1weeks...
Jadi bisu seminggu na...
Nak reply comment uols pon xboleh...cuma boleh like ja...
Jahatnya hackers...
Huwaaa
Biar gambar berbicara...tanpa caption...



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

♥ Silver 925 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Mulanya datang nak repair dan cuci je...
Gelang tangan dengan loket...
Tapi tukang repair tu kata...
Dia orang tak boleh repair...
Bukan tak boleh tapi leceh dia orang kata sebab special design kena buka satu satu...

Sudahnye...

Gelang tangan tu dulu beli dengan harga Rm60, bila gadai dapat Rm15...

Loket dulu beli rm400, gadai dapat rm20...
Speechless sangat tang harga loket tu dia orang amek.....
Sampai sekarang still terpikir...
Bukan menyesal tapi terfikir...agak2 nya lepas dia orang hantar repair pada orang yang boleh buat bape la harga di jual balik ye...

Saya gadai tak ambil duit atau tambah duit..tapi tukar ambil gelang tangan baru yang harga rm42 sebelum diskaun...
Tu nilai harga gelang tangan dan loket masa gadai tadi...
Speechless sangat...
Huwaaaaa...
muka sedih...

rm400+rm60= rm460

rm460 (dulu) vs rm35 (sekarang)

Banyaknya droppppp
Muka sedih lagi...

Tukar pencangkuk cinonet je td da rm6...

Nampak tak apa yang saya nampak...
Rm42 bersamaan rm460 dulu

 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

29 March 2016

♥ Mommy day out ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Alhamdulillah...
Allah permudahkan urusan saya hari ni...
Al maklum la...jumaat ni da stat work...
Berkejar saya ke sana ke mari...settle kan apa yang patut...
Settle lagi satu hutang besar dalam hidup...
Tahun lepas settlekan hutang PTPTN secara lumpsum.
Tahun ni settle hutang dgn bank, personal loan 5 tahun yg lalu...konon nak berniaga dalam MLM...sanggup kau aku buat loan...takpe la...bukan rezeki saya...ok kita tutup buku...dah xmau ingat lagi perkara tu...nanti hati sakit...

Konon nak buka akaun simpanan anak tadi...
Lupa plak da...nak buka akaun, anak mestilah berusia 6bulan ke atas...
Puteri bongsu saya 2 bulan pon belum lagi...
Adoiii...excited bebenor maknye...
Bukan ape...takut terpakai duit org yang bagi pada dia masa dia lahir hari tu...
Nanti da stat work susah da nak cuti...
Ok itu aje...just short update...


Belanja satu selfie uolsss...lama tak update muka sendiri dalam phone...wakaka 

♥ King and Queen Story ♥ 
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

28 March 2016

♥ Perangai pelik bila dah jadi Mak ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

1) Kalau puting anak dah jatuh ke lantai ka jalan tar ka...mak sanggup kutip balik...lap2 kat kain n then mak hisap kendian bagi balik ke anak.
2) Lepas susukan anak...si mak td wajib sendawakan ank smbl gosok2 pelan2 blkg  badan ank sambil letak kat bahu mak...smpi kuar angin nye...si ank mesti muntah skit...mak sggp amik wet tissue lap je bj yg kena muntah tu td...xpala mak busuk  bau muntah anak...

3) Kadang2 masa nk tukarkan pampers ank...ank tu sempat poopoo sambil kuarkan angin2 kush2 dia smpi terpercik kat mak...mak lap ja dgn tisu basah...

4) Klu ank selsema yg jenis stok pekat2 kaler hijau tahap bila bersin kluar likat tu...klu xde tisu o kain...mak sggp amik pakai tgn, pegang la kejap and cari la toilet sampai jumpa...baru la cuci balik...

5) Kalau packing barang plak...mesti dahulukan semua barang dan keperluan anak3...sampai kadang tu...barang penting mak boleh terlupa nak masuk...contoh seluar sepentot mak...kan haru tu kalau tertinggal...sebab fikirkan barang anak apa yang xmasuk dalam bag lg tambah anak dah bertambah...jenuh nak recap satu2 barang apa yg belum bawa...nasib suami boleh berdikari packing barang dia sendiri...mau xpandai...klu nk dengar harimau mengamuk cuba la buat...haha

6) Kalau bab makan plak...mak sanggup makan gopoh2 kadang sampai tercekik tak tertelan...sebab menggelabah dengar anak da teriak...

7) Bab shopping plak...dulu masa single sumpah cakap kalau kasut tu ada lebih 20pasang kot...sekarang 3pasang pon susah nak jumpa... tak dan nak himpun da rosak...sebab apa...bukan sebab tak da duit...tapi sebab duit tu da kelain...da beli barang anak3...tambah2 kalau barang anak tu cute sangat...nak2 anak 3 3 pon girl...mmg duit mak abis ke depa je la...kadang mak nak beli selendang rm10 untuk diri sendiri pon berkira...

8) Paling mak susah hati bila anak sakit...memang tak tidur la maknye...tidur tidur ayam...kejap kejap sedar...anak tak poopoo sehari tu pon mak da gelabah...pastu ngadu kat suami...dia boleh jawab biasa la tu...yg tu lagi buat mak nak gila...memang bikin perang je...pernah mak da tak tahan sgt...mak luahkan je kat family group suami...

9) Kalau bab 3 3 anak nak susu serentak...ni pon fenin mak...semua menangis dengan kakak depa pon menangis n merengek nak susu...nak susu...time ni mak memang kena cekalkan hati...buat la tiap sorang susu tu ikut turn...tolong jangan kecam mak ye...yup yang baby tu pon mak dah ajar minum susu tepung...bukan mak xcukup susu...ade je kadang sampai bengkak...sampai nak demam rasa badan...tp mak ni jenis susah skit nak percaya kan orang...jadi mak lebih rela bagi susu tepung je...bancuh2 je terus siap...dari susahkan babysitter...nak tumpang peti ais depa la...takut nnt bagi susu basi la...nak kena cairkan...lepas cair nak kena panaskan plak lepas tu la...klu terlebih panas takut hilang plak khasiat susu ibu...umpama mak bagi minum air masak je nanti...nanti anak tak kenyang plak...nak kena ajar itu ini la...macam2 la...jadi mak make it simple...bukan mak tak bagi langsung...balik keje mmg mak bagi direct susu badan je...

10) Kalau bab basuh, lipat dan susun baju anak dalam lemari...yang ni ruang fav mak...kena jaga2 ok...kalau x cukup selai atau yg sepasang salah satu hilang memang mak boleh cam...baju yang mana...warna apa...semua mak boleh ingat ok...sebab kalau mak lipat memang mak lipat siap match kan dengan seluar atau skirt siap siap...sebab senang mak nak cut cost masa mak nak mencari nanti...

11) Kalau tgh drive dapat anak tak da mood atau tak boleh duduk diam...nak dipeluk...mmg terpaksa la mak peluk...sambil pegang stereng...hat ni hangpa jgn tiru...bahaya

12) Walaupon tak cukup tidur...kadang 2 3 jam je dapat tidur...mak boleh lagi bangun pagi2..siapkan anak3...settle kan kerja2 rumah dan terus pergi kerja

13) Yang last ni mak lagi pelik...mak punya la garang macam singa...tahap nk makan org...tp anak still rapat n pilih mak juga dalam segala aspek...maybe depa tau kot...mak marah marah sayang.

Saya lah Mak 3 orang anak anak anak yang dimaksudkan seperti di atas tu...background pon ada unsur2 anak jg kan...tak dapat pipi anak...kaki anak pon boleh...
Sori la kali ni mak bebel panjang...

 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

23 March 2016

♥ PreLOVE ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Prelove Items


Size ~ semua baju M
Reason ~ Owner dah tak muat (ok mindset kasi bersih ye...tak muat maksud saya tu tak semestinya dah gemuk...boleh jd da kurus ke...kan tak muat jg tu...hahaha ayat hiburkan hati sebenarnya) nak clearkan wardrobe sebab nak pindah...jd perlu kurangkan kapasiti lori...
Free gift ~ setiap baju ade tudung dia...in shaa Allah (bawal exclusive)
Price ~ Rm30 (buy 2 RM50)
Berminat ~ screenshot item n wasup 013 4594769 
#1stcome1stserve #preloveitemtoletgo #seriusbuyeronly #nakbookduluponboleh #dapatgajibarusettleponboleh #bendabolehbincang
 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
 
Baju kurung moden berzip di belakang.
 Kain lipat sarung tapi tak terbelah

Kurung moden, kain susun tepi

Kebaya moden, kain lipat sarung tak terbelah.
 SOLD

Kurung biasa

Kurung biasa
SOLD

Kurung moden, kain belah depan.

Kurung moden, kain belah depan.

 Kurung biasa.

 Kurung biasa

 Jubah labuh berseluar
SOLD

 Kurung moden, kain lipat depan

Jubah labuh berseluar
SOLD

Kebaya pendek, kain susun kipas di belakang.

Kurung biasa..tak pernah pakai.

Kurung biasa

 Jubah terus
SOLD

Kurung biasa (sutera terengganu)

Jubah labuh berseluar.
SOLD

 Kurung biasa..batu tabur

Kurung biasa batu tabur
SOLD

Kebaya labuh, kain susun kipas di belakang
SOLD

 Kurung biasa, batu tabur.

 Kurung biasa

Kurung biasa

Kurung biasa

 Kurung biasa (opel)

Kurung moden...kain kembang payung
SOLD

Kurung moden...kain lepas..lilit sendiri
Kurung biasa

Kurung biasa

Kurung biasa

Kurung moden, kain kembang payung.

Kebaya pendek, kain susun kipas dibelakang.



Photobucket

19 March 2016

♥ Cik Elvina Turns 4 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Update

Happy 4th birthday Cik Elvina....
Semoga Allah melindungi, memanjangkan umur dengan penuh keberkahan, sehat, bahagia serta menjadi anak yang pintar dan kakak yang baik.

Rabbana hablana min azwajina wa dzurriyyatina qurrata a'yun waj-'alna lil-muttaqina imama." Artinya : Ya Tuhan kami, anugerahkan kepada kami, pasangan kami dan keturunan kami sebagai penyejuk hati kami, dan jadikan kami pemimpin bagi orang-orang yang bertakwa. (QS. Al-Furqan: 74). Semoga Allah menjaga keluarga kita semua.. Senantiasa diberi kesabaran dan penuh rasa syukur dalam menjalaninya.. Aamiin..

Terima kasih cik Nurul n Nenek sponsor kek birthday.
Terima kasih aunty Ein bagi hadiah jam Frozen, Stationery Frozen and Shawl Hello Kitty.
Terima kasih aunty Ana untuk hadiah kek birthday Frozen share dgn aunty bongsu dia...and tempat letak air hello kitty
Ummi belanje ape je...ummi belanja mandi manda dekat TS Wonderland Indoor Water Theme Park je and belanja la shawl instant hello kitty lg 2lai macam anuty tu...tapi fesyen je lain skit...sebab cuti sekolah kan...mula igt nak beli kek and cekidis skit...pastu sambut la kat sekolah dia...xde rezeki...tahun depan la ye..ummi pon dalam pantang lagi...

Ayah plak...bawa jenjalan je dalam JB...kebetulan cuti sekolah dan uncle and aunty dia datang sini...






 kek da abis baru perasan salah nama....





 gambar adik posing dgn kek kakak je yang nampak lawo...



 gambar ni masa aunty ein dia datang bawa jalan2


 aunty ein bawa jalan pi JPO



hantar makcik and pakcik balik da



bye2...

Terima kasih semua makcik makcik dan pakcik pakcik yang wish birthday Elvina...Elvina sayang semua..


 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA