28 March 2016

♥ Perangai pelik bila dah jadi Mak ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

1) Kalau puting anak dah jatuh ke lantai ka jalan tar ka...mak sanggup kutip balik...lap2 kat kain n then mak hisap kendian bagi balik ke anak.
2) Lepas susukan anak...si mak td wajib sendawakan ank smbl gosok2 pelan2 blkg  badan ank sambil letak kat bahu mak...smpi kuar angin nye...si ank mesti muntah skit...mak sggp amik wet tissue lap je bj yg kena muntah tu td...xpala mak busuk  bau muntah anak...

3) Kadang2 masa nk tukarkan pampers ank...ank tu sempat poopoo sambil kuarkan angin2 kush2 dia smpi terpercik kat mak...mak lap ja dgn tisu basah...

4) Klu ank selsema yg jenis stok pekat2 kaler hijau tahap bila bersin kluar likat tu...klu xde tisu o kain...mak sggp amik pakai tgn, pegang la kejap and cari la toilet sampai jumpa...baru la cuci balik...

5) Kalau packing barang plak...mesti dahulukan semua barang dan keperluan anak3...sampai kadang tu...barang penting mak boleh terlupa nak masuk...contoh seluar sepentot mak...kan haru tu kalau tertinggal...sebab fikirkan barang anak apa yang xmasuk dalam bag lg tambah anak dah bertambah...jenuh nak recap satu2 barang apa yg belum bawa...nasib suami boleh berdikari packing barang dia sendiri...mau xpandai...klu nk dengar harimau mengamuk cuba la buat...haha

6) Kalau bab makan plak...mak sanggup makan gopoh2 kadang sampai tercekik tak tertelan...sebab menggelabah dengar anak da teriak...

7) Bab shopping plak...dulu masa single sumpah cakap kalau kasut tu ada lebih 20pasang kot...sekarang 3pasang pon susah nak jumpa... tak dan nak himpun da rosak...sebab apa...bukan sebab tak da duit...tapi sebab duit tu da kelain...da beli barang anak3...tambah2 kalau barang anak tu cute sangat...nak2 anak 3 3 pon girl...mmg duit mak abis ke depa je la...kadang mak nak beli selendang rm10 untuk diri sendiri pon berkira...

8) Paling mak susah hati bila anak sakit...memang tak tidur la maknye...tidur tidur ayam...kejap kejap sedar...anak tak poopoo sehari tu pon mak da gelabah...pastu ngadu kat suami...dia boleh jawab biasa la tu...yg tu lagi buat mak nak gila...memang bikin perang je...pernah mak da tak tahan sgt...mak luahkan je kat family group suami...

9) Kalau bab 3 3 anak nak susu serentak...ni pon fenin mak...semua menangis dengan kakak depa pon menangis n merengek nak susu...nak susu...time ni mak memang kena cekalkan hati...buat la tiap sorang susu tu ikut turn...tolong jangan kecam mak ye...yup yang baby tu pon mak dah ajar minum susu tepung...bukan mak xcukup susu...ade je kadang sampai bengkak...sampai nak demam rasa badan...tp mak ni jenis susah skit nak percaya kan orang...jadi mak lebih rela bagi susu tepung je...bancuh2 je terus siap...dari susahkan babysitter...nak tumpang peti ais depa la...takut nnt bagi susu basi la...nak kena cairkan...lepas cair nak kena panaskan plak lepas tu la...klu terlebih panas takut hilang plak khasiat susu ibu...umpama mak bagi minum air masak je nanti...nanti anak tak kenyang plak...nak kena ajar itu ini la...macam2 la...jadi mak make it simple...bukan mak tak bagi langsung...balik keje mmg mak bagi direct susu badan je...

10) Kalau bab basuh, lipat dan susun baju anak dalam lemari...yang ni ruang fav mak...kena jaga2 ok...kalau x cukup selai atau yg sepasang salah satu hilang memang mak boleh cam...baju yang mana...warna apa...semua mak boleh ingat ok...sebab kalau mak lipat memang mak lipat siap match kan dengan seluar atau skirt siap siap...sebab senang mak nak cut cost masa mak nak mencari nanti...

11) Kalau tgh drive dapat anak tak da mood atau tak boleh duduk diam...nak dipeluk...mmg terpaksa la mak peluk...sambil pegang stereng...hat ni hangpa jgn tiru...bahaya

12) Walaupon tak cukup tidur...kadang 2 3 jam je dapat tidur...mak boleh lagi bangun pagi2..siapkan anak3...settle kan kerja2 rumah dan terus pergi kerja

13) Yang last ni mak lagi pelik...mak punya la garang macam singa...tahap nk makan org...tp anak still rapat n pilih mak juga dalam segala aspek...maybe depa tau kot...mak marah marah sayang.

Saya lah Mak 3 orang anak anak anak yang dimaksudkan seperti di atas tu...background pon ada unsur2 anak jg kan...tak dapat pipi anak...kaki anak pon boleh...
Sori la kali ni mak bebel panjang...

 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA