01 April 2016

♥ Cara rawat anak yang Eczema ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Mula mula...kita kena tahu dulu ciri ciri baby yang ade eczema ni...

a) kulit sensitif, baby yang kulit sensitif ni...kalau gatal dia menggaru je...mesti akan luka atau bengkak merah merah nanti...

b) baby tak boleh berpeluh...kalau berpeluh senang naik ruam ruam merah pada kulit...terutamanya leher, kepala sampai berkuping dan tempat tempat yang berlipat yang senang berpeluh...

c) baby ni pon rajin sgt...rajin menggaru...aktif sgt tangan dia...klu boleh 24jam nak menggaru je...sampai berdarah darah...sebab xtahan gatal rasanya...kadang kesian..smpi tak tau dah nak tolong mcm mn...paling paling pon anak minta tolong garukan tempat yang gatal tu...

d) makan dia pon kena jaga...tak boleh makan yang boleh buat kulit dia jadi gatal...terutamanya seafood...

Sebenarnya...
dah macam macam cara da saya dengan suami pi bawa berubat...dari pi klinik swasta...klinik kerajaan...beli plak lagi dekat farmasi atas nasihat kawan kawan...sampaila bawa berubat cara kampung...dan dah macam macam ubat da anak try...dari pil untuk makan, krim untuk sapu dan antibiotik untuk makan...pon tak jalan jg...

Sampai la kelmarin...anak ade appointment dengan doktor pakar kulit di Hospital Sultanah Aminah Johor. Doktor tu bagi ubat...
Alhamdulillah
 balik dari hospital tu terus pakai, esok tu terus nampak perubahan positif...nampak la da kering luka luka tu...

Ada 4 jenis ubat doctor bagi...

a) ELOMET CREAM...ubat ni aku buat sapu kat muka dia kalau ade ruam ruam tebal merah merah naik...pakai bila perlu

b) HYDROCORTISONE 1%...yang ni pon ubat sapu...tapi aku sapu dekat badan anak...pakai bila perlu

c) CETRIMIDE LOTION 2%...yang ni pengganti shampoo rambut...pakai satu hari sekali je

d) WINA AQUEOUS CREAM...yang ni pengganti bodywash anak...pakai 3kali sehari

Doktor suruh istiqamah pakai ubat yang dia bagi tu...ubat ubat yang lain sebelum ni dia suruh stop jangan pakai da...lama da sebenarnya nak bawa anak refer pada pakar...cuma masa tu tak mengizinkan...ni pon cari masa yang sesuai...sebab tak tahan da tengok anak macam tu...lagipon kakak  Elvina dia dulu masa baby pon ade jg...tapi xde la seteruk adiknya Elzandra...ubat ubat yang doktor bagi tu aku tak pasti ade jual dekat farmasi ke tak...mungkin ade...sebab ELOMET CREAM tu dulu pernah bagi anak pakai...memang bagus...beli dekat farmasi...



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA