27 May 2016

♥ Potluck Sebelum Ramadhan ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


 Sponsor by kak ema...but done by My Habibi (untung dapat suami pandai masak..haha)

sedap sangat dia orang cakap...siap cakap next friday nak order carbonara...
meriah dengan seefood dia orang cakap

Ha pohpia tu i yang buat k..
sebenarnya jemput jemput nama dia..tapi jadi bahan gurau kawan2 opis...sebab asal nak buat popia goreng...tapi tak jadi...maka terhasil la poHpia goreng...versi perak (nampak je macam tak senonoh rupa dia..try rasa tengok abis satu tupperware besar nak oi)
Hahaha

Resepi dia senang je

JEMPUT JEMPUT POHPIA

Semua di bawah ikut banyak mana korang nak buat.
No rules.

- tepung gandum
- baking powder 1sudu
- tepung jagung sikit 1sudu
- kubis bunga
- carrot
- tauge
- kentang
- cili api
- ikan bilis
- udang
- bawang besar
- bawang putih








 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

25 May 2016

♥ Elvina vs Anak Cheta ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum


Scroll2 fb sambil baring dgn anak kiri kanan...anak no 2 zandra...nmpk pic anak che ta kat newfeed fb... 

Zandra: mi...kakak!
Ummi: scroll lg
Zandra: ummi kakakkkk! dia plak tlg scroll up gambar tu blk. .
Vina: bukan kakak la...yang tu tembam...
Ummi : SAMA ke 😞...(tak sama la, ank artis oi...dia ank org kaya...kite ni biasa2 je)
#mytripleEL #PuteriNurElvina #4y2m #newskill #perfectpreciousprincess #heartbreaker #babymilestones #babyexpressions #anugerahpinjaman #bidadariku #beautifulmemories #facialexpressions #babyface #smile #princessdiaries #vvipinmylife #littleprecious #ootd #candid #alhamdulillah #syukurselalu

♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

20 May 2016

♥ Afrina Ismail turns 32 today ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Ya Allah
Panjangkanlah usia ku
Agar lebih lama dapat ku mentaati Mu
Jadikanlah kehidupan ini sebagai ladang
Moga di akhirat kelak ku mengutip hasilnya

Ya Allah
Tambahkanlah amalanku di saat bertambah usiaku
Jadikanlah cahayaMu yang bersinar menyinari jalan ku
Rehatku adalah rantaian zikir
Rantai yang ku kalungkan pada leherku
Sebagai tanda cinta ku pada Mu

Ya Allah
Engkau tidak mensia siakan segala usaha ku
Mencari haruman syurga ciptaanMu
Tempat rehat dan nikmat abadi
Ameen


Ok...admin belanja pic yo!
 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

08 May 2016

♥ Doa ummi ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

"Jadikan anak anak ku

PUTERI NUR ELVINA,

PUTERI ELZANDRA AILANI

 &

 PUTERI ELYSIA ZERINA

Orang yang jaga solat.
Berakhlak mulia.
Bercakap benar.
Hormat orang tua.
Tidak meninggikan suara pada orang tua.
Disenangi ramai.
Dijauhkan dari segala malapetaka.
Dengar nasihat. 
Rajin baca Quran. 
Ikut tarbiyah usrah. 
Jadi orang yang sihat dan kuat. 
Kurang meminta-minta. 
Mudah diurus. 
Tidur lena. 
Makan dengan sopan. 
Main dengan tertib. 
Berkasih sayang sesama adik beradik. 
Kaya harta.
Berkongsi haknya dengan orang lain (rezeki dikongsi).
Bijak ilmu dunia akhirat.
Bahagia dunia akhirat.
Jadi hafizah Al quran.
Hebat sirah Islam.
Ameen.
Ini adalah contoh. Anda sebutkan saja dalam doa apa sahaja yang anda nak untuk anak anak anda. Lagi uphmm bila dipanjatkan ketika waktu mustajab doa. Anda tahu bila yang paling syahdu dan sayu?
Ketika hujan turun.

"Allahumma sayyiban nafii'a"
Kemudian sebutlah apa sahaja yang anda impikan untuk anda. Kalau tak percaya, buat dulu. Dengan bersungguh sungguh. Kalau tengah drive masa tu, tutup radio, fokus pada doa. Pasti anda dapat membayangkan anak anda dengan karakter yang anda mahukan itu.

"doa ibu itu sangat dekat dengan Allah. Kerana doa seorang ibu adalah doa yang ikhlas dan tulus.
Khas utk anak-anaknya.
Tanpa mengharapkan balasan.

In shaa Allah, cuba praktikkan!

My triple EL's

 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

♥ Happy Mothers Day 2016 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Selamat hari ibu kepada semua yang bergelar ibu. 
And

Alfatihah for my beloved ibu



 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

07 May 2016

♥ Nasihat dan tips yang hantar anak pada pengasuh ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Terbaca status kawan kawan di fb yang sedang dilema sebab tak lama lagi da stat keje balik kan...samada nak hantar anak mereka di bawah jagaan taska mahupon pengasuh.
Saya pon pernah mengalami dan merasai pengalaman yang sama macam kawan kawan yang baru bergelar ibu...ramai pula kenalan saya yang dapat baby tahun ni...saing saing saya...hehehe

Alhamdulillah...itu rezeki...

Tahniah korang :)

Macam saya dulu ...pon rasa berbelah bahagi samada nak bagi orang jaga ke, hantar taska ke atau berhenti kerja jaga anak. Tambah tambah lagi masa saya tu tengah banyak kes pasal bayi itu la...bayi ini la...nauzubillah...minta di jauhkan anak anak kita dari segala macam perkara yang tidak baik...

Untuk jaga sendiri tu...dengan keadaan zaman yang serba serbi memerlukan wang...dan suami pon keje biasa biasa je...memang menuntut saya perlu bekerja...at least boleh langsaikan hutang sendiri, atau beli keperluan diri sendiri...arwah ibu pon pernah pesan kerja la selagi terdaya...incase kalau terjadi apa2..da ada backup plan...

Saya tak nak komen pasal ada yang bagi anak pada taska, pada ibu sendiri malah ibu mertua pon ada...itu terpulang masing masing...hanya mereka sahaja yang tahu mengapa atau mungkin ade sebab tersendiri seperti anak menghidapi penyakit G6PD (Glokosa - 6 - Fosfat Dehidrogenase) memang memerlukan penjagaan yang rapi  ...kalau boleh elakkan la...let them himpun pahala akhirat dengan menghadiri kelas2 agama ke...ok la itu pendapat peribadi saya je ye...

Don't take it serious ya...


Meh sini saya kongsikan tips dan nasihat kepada yang bagi anak pada pengasuh...kurang kurang mengurangkan beban mereka...

Macam saya sediakan 1bakul susu dan 1beg baju bagi pada pengasuh. Tiap2 hari saya akan update dan refill barang barang yang ada dalam bakul dan beg tu.


Beg

1) pakaian 2set setiap seorang untuk tukar tiap kali mandi di rumah pengasuh.
2) 4@5 keping pampers setiap seorang,
3) sepasang tuala kongsi je adik beradik,
4) alat solek (losyen, bedak, sikat, wet tissue, cotton bites,  minyak angin , minyak rambut, getah rambut, aksesori n etc)
5) mittens, booties atau bedung yg masih 3bulan ke bwh.

Bakul

1) susu anak anak
2) air masak
3) air panas dalam thermos
4) botol susu
5) nestum
jarang tengok orang sediakan macam tu, biasa dia orang bekalkan susu dengan botol je.

Perkara lain

1) tiap tiap pagi juga saya akan mandikan ke semua anak anak anak saya termasuk yang masih baby...kalau dah tak sempat sangat @ terbangun lewat...tu saya akan cakap pada babysitter...

2) kenyangkan anak anak, bancuh susu mereka siap siap setiap pagi...means kita hantar anak tu dah kenyang minum susu...so anak anak boleh la sambung tidur balik.

3) kalau dengan babysitter ni...jangan terlalu cerewet sangat sangat...contoh...nampak baju anak kotor je dah marah bising-bising...kalau pon tak suka...kita tegur cara elok...tak pon bila kite ambil anak nampak kotor...kite cakap la...Eh adik nape kotor sangat ni...mamam ape tadi...dah mandi ke belum...jadi secara tak langsung babysitter yang dengar tadi akan terkesan pada jiwa dia sikit...

4) jangan terlalu berkira sangat...kadang kadang kite bukan selalu pon ambil anak ontime kan..selain overtime...saya minggu pertama gaji tu saya agak sibuk sedikit...saya akan balik sedikit lambat...sebab saya akan uruskan segala kewajipan yang patut di bayar...atau beli barang keperluan harian..jadi saya akan lebihkan beli sesuatu...beli la apa pon bawa balik...bagi babysitter...kalau saya suka belikan makanan untuk dia...so dia pon akan happy sikitkan


5) bertolak ansur...yang ini pon penting sangat sangat...contoh macam baru baru ni...babysitter minta cuti 1weeks sebab nak kawin...takkan la saya kata tak boleh...gaji dia tetap saya bayar full...walaupon dia cuti seminggu...

6) raikan mereka... tak semestinya raikan mereka bila birthday je...kalau pi bercuti keluar negara ke...bawalah sedikit ole ole dari sana atleast mereka tahu mereka dihargai dan diingati...kadang kalau shopping tudung ke baju ke...belanja la sehelai untuk dia...kan buat dia happy

7) cari yang sayang@suka dengan budak budak... Alhamdulillah sangat sebab dapat yang memang terlebih sayang dengan mereka 3 beradik...kadang tu time saya cuti pon babysitter datang rumah ambil anak anak nak bawa jalan...jadi tinggal la kami laki bini berdua di rumah..macam mood honeymoon plak masa tu...hahaha 

8) dekat dengan tempat kerja @ rumah penting sangat incase terjadi apa apa senang dan dekat nak balik...tak de la terburu buru kan...macam susu habis terlupa beli @ terlupa refill dalam bekas...anak demam ke, tertinggal keperluan mereka ke...jadi masa lunch saya akan balik sekejap...kalau saya ada hal urusan lain tak sempat balik...saya akan minta tolong suami...sebab masing masing pon dekat tempat kerja dengan rumah.

Impact yang kita dapat bila kita buat semua seperti di atas...babysitter akan jadi terlalu sayang dan tak berkira pada anak anak...kalau ambil anak lambat pon tak jadi masalah...senang cakap give and take...kadang tu sampai bertukar pakaian anak anak dari baju sampai la ke kasut...

Semoga bermanfaat 


Perfect!







 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

♥ Lebih matang ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

Konon nk minta perhatian si anak...tolong urut

Ummi : Adoiii sakit la kaki ummi...

Elvina : Eleh yeke sakit...???

Ummi : Adoiii sakit la kaki ummi...tangan sambil menggaru kaki yang sakit tu (nada lg serious sedih + muka berkerut kesakitan )

Elvina : (spontan je dia jawab sambil tgk kaki) tu bukan sakit...tu gatal namanyaaa...

Ummi : HA HA HA😂😂😂 potong betul la...

p/s : Hahaha...dia pon tau gatal...kalau kat school lg la...ade budak nangis2...ari2 nangis tiap pagi tu dia kata gedik...nyampah sgt kot dia tgk...nk lepuk anak org plak..so balik rumah dia luah la perasaan...siap pesan kat adik dia...klu elzandra gedik mcm tu bila school nnt...nnt kakak tampar tau...tanjat ummi dia 😂

kawan gadoh paling no 1

 ♥ King and Queen Story ♥ 

Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

05 May 2016

♥ Selain dari ATTITUDE = 100% ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 

Assalamualaikum

ATTITUDE = 1+20+20+9+20+21+4+5=100%

Ada yang lagi penting!!!

Jika: 
A = 1
B = 2
C = 3
D = 4
E = 5
F = 6
G = 7
H = 8
I  = 9
J  = 10
K = 11
L = 12
M = 13
N  = 14
O  = 15
P = 16
Q = 17
R = 18
S =  19
T =  20
U = 21
V = 22
W = 23
X = 24
Y = 25
Z = 26

Maka : 

H+A+R+D+W+O+R+K (Kerja Keras) : 8+1+18+4+23+15+18+11 = 98%

K+N+O+W+L+E+D+G+E (Pengetahuan) :
11+14+15+23+12+5+4+7+5 = 96%

L+O+V+E (Cinta) :
12+15+22+5 = 54%

L+U+C+K (Nasib) :
12+21+3+11 = 47%

Tidak ada yang jadi 100%.
Apa yang membuatnya jadi 100%..???

Adakah money..?

M+O+N+E+Y =
13+15+14+5+25 = 72%    NO..!!!

Leadership..? 
L+E+A+D+E+R+S+H+I+P =
12+5+1+4+5+18+19+8+9+16 = 97%  NO...!!!

Ternyata apa yang membuat menjadi 100% adalah :

Cuba tengok yang ni...

SEDEKAHJARIAH 19+5+4+5+11+1+8+10+1+18+9+1+8 = 100%

( ni la saham akhirat kite. in shaa Allah)

KEBETULAN atau TIDAK...?  tapi itulah MATEMATIK

Wallahuaalam



♥ King and Queen Story ♥ 
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA