16 January 2011

Apa rasionalnya Pengantin perlu buat album dengan Photografer

Sedang asyik mencari siapakah photografer vyg bertuah yg akan nuraf pilih untuk majlis nanti ( wah macam pertandingan miss world plak....heeee)...tiba2...jeng2...nuraf bk la web brader ni....ade  betul jg ape yg brader ni nak sampaikan....jadi nuraf nak share dengan kawan2 ye....yuk kita baca....ape yg dia nak luahkan.....


Jadi apa rasionalnya pengantin perlu membuat album dengan photographer berbanding hire mereka untuk shoot gambar kemudian print album tersebut sendiri? Ini sedikit pandangan aku mengapa perkara tersebut sebenarnya bukan keputusan terbaik untuk mereka :
  1. Hampir 95% wedding photographer edit gambar mereka sebelum dimasukkan ke dalam website/blog mahupun facebook mereka. Editing mereka berbeza mengikut style yang dibawa. Kalau korang suka gambar-gambar mereka sebenarnya tanpa sedar korang juga menyukai cara mereka proses gambar tersebut. Korang takkan dapat gambar yang sama kalau cuma hire mereka untuk shoot sahaja.
  2.  Pada zaman sekarang, hampir 40% kemahiran photographer melibatkan kemahiran post processing (editing). Peratusan tersebut mungkin lebih dan kurang mengikut style masing-masing. Kalau korang cuma minta dia shoot gambar sahaja maksudnya korang hanya guna separuh dari kemahiran mereka. Rugi sebab kita tak guna sepenuhnya skill mereka walaupun telah membayar mereka.
  3. Ada sesetengah photographer yang sengaja shoot overexposed (terlalu cerah) atau underexpose(gelap) untuk tujuan kreatif semasa proses editing. Ada sebab mereka buat begitu. Kalau gambar tersebut dalam bentuk original, 90% customer mungkin delete sahaja gambar tersebut kerana tidak boleh pakai.
  4. Ada sesetengah gambar original, muka pengantin berwarna terlalu kuning, merah, biru, hijau dsb sebab keadaan sekeliling. Photographer yang baik biasanya boleh minimumkan kesan tersebut ketikashoot dan neutralkan gambar tersebut melalui editing. Kebanyakkan pengantin tidak perasan perkara ini dalam album. Kalau print sendiri, mungkin muka mereka masih bewarna merah. Itu ok lagi, kalau warna hijau? hehehe..
  5. Seperti kemahiran mengambil gambar, kemahiran editing juga seiring dengan pengalaman photographer. Ramai yang terkejut bila gambar mereka cantik, kulit mereka bersih, halus dan berbeza ketika dalam album. Bila tengok gambar original baru mereka dapat nilai kerja sebenar yang dilakukan oleh photographer tersebut. Cubalah buat sendiri..
  6. Gambar ni sama macam memasak. Kalau sebelum edit tu ia umpama bahan-bahan mentah. Ada yang boleh makan terus tapi rasanya tak sedap. Tetapi selepas dicampurkan dengan bahan-bahan lain seperti perencah, gula dan garam maka sempurnalah sesuatu masakan tersebut. Begitu juga sifat sesuatu gambar selepas menjalani proses post-processing.
  7. Aku harap dapat sampaikan maksud aku dalam entry ni dengan jelas. Mungkin korang boleh dapat satu album dengan harga yang lebih murah. Tapi kalaulah boleh bezakan kualiti gambar dalam album tersebut tanpa editing dengan album yang dibuat oleh photographer mesti korang rasa kurang berbaloi berbuat demikian. Apapun ni hanyalah sebagai panduan, kalau tak ikutpun tiada menjadi kesalahan :) Wallahua’lam.
  8. Nota kaki : Maksud ‘editing’ kat sini termasuklah proses minor enhancing colour, sharpness, stamping, gradient dsb.


MARI kita share lagi ape yg ade dlm blog dia







 @copyright by Nur Afridayati

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA