10 June 2014

♥ Simpton simpton semasa mengandungkan anak no 2 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Trimester 1

✔tahu preggy masa da 2bulan, tu pon cek sendiri dulu minta abi beli UPT dekat farmasi..dah confirm baru pi klinik buat buku pink.
✔Morning Sickness yang sgt teruk.
✔tak boleh basuh pinggan, masak, siang ikan semua yang berkaitan dengan dapur. Nasib suami ringan tulang dan memang pandai masak..jadi dia la take over.. klu tengah hari biasa dia tapau je, malam baru dia tolong masak.
✔asal cuci "yak" elvina mesti muntah sekali sebab tak tahan dengan bau busuk dia..nak tak nak kena cuci juga, kesian kalau tak cuci n biar lama2 nanti melecet plak 
✔asal makan mesti muntah, makan la sedap mcm mn pon..mesti buang balik..membazir je kan. huhu
✔tak blh bau semua benda yang busuk.
✔nafsu makan memang menjadi jadi. ada sekali tu seminggu tu makan kfc, mcd, secret recepi and domino pizza.giler dasyat teringin masa tu..mmg xdapat nak kawal..hari2 macam ni mmg bankrup den
✔Elvina pon tumpang gemok sekali macam ummi dia, dia pon kuat makan  kejap kejap lapar, macam dia plak yang preggy.
✔suka makan jajan n minum air gas, tak macam masa elvina langsung tak teringin walaupun letak la depan mata.
✔suka sgt makan pelam muda, masa elvina pon langsung xteringin 
✔suka nak make up n melawa, kadang2 kat rumah pon nak pakai eye shadow bagai..mmg tak sama masa elvina dulu...paling benci nak make up n berhias..klu boleh biar la selekeh je..nasib abi tak tegur...dah kenapa dalam rumah pon nak make up..hahaha
✔betul lah orang cakap mmg tak sama simpton2 mengandung ni.
✔hati pon xberapa sensitif sgt lebih kental, tidak dulu skit je nak touching kalau ada yang abi ckp menghiris hati..pastu nangis sorok2..hahaha
✔dah scan tapi tak nampak gender lagi..sebab kecik sgt lagi masa ni


Trimester 2

✔Alhamdulillah..dah tak muntah lagi...tak macam masa mengandungkan Elvina dulu sampai kesudah muntahnya
✔selera makan menjadi jadi dari biasa, masa Elvina dulu tak berapa teringin nak makan
✔berat pon naik dengan mendadak sampai kena buat GM di klinik..mana taknya dalam sebulan berat naik 5kilo.
✔doctor nasihat kurangkan makanan yang berunsurkan karbohidrat terutama nasi, mee, bihun n roti. Lebihkan makan sayur sayuran dan buah buahan. Doc kata kalau tak control berat boleh cecah sampai 80kg..mak aihhh ngeri plak dengar klu naik 20kg
✔masa kandungan 4bulan dah boleh rasa baby bergerak aktif dalam perot...berbeza masa 1st dulu..trimester ke 3 baru dapat rasa..

Trimester 3
▪ baby makin aktif
▪ perut selalu mengeras
▪ cepat semput & mengah
▪ semalam pi scan doc ckp baby kepala da ke bawah, harap kali ni hajat nak bersalin normal tercapai
▪ klu bersalin normal ingat nak pantang sendiri je kat umah sendiri
▪ jantina xtau lg, sebab semalam scan baby ni silang kaki xmo tunjuk, klu elvina dulu dia kapit xmo tunjuk, ummi xkesah boy ke girl as long u sihat fizikal n mental nak.
▪ brg baby xshopping lg, ayah busy sgt.Tapi masa elvina dulu elok lg. Lagipon masa elvina dulu kami beli unisex boy ke girl blh pakai. Igt nak beli jg la selai dua yg baru. Yg mcm pampers, wet tissue mmg kena beli.
▪ nama pon blum standby lagi survey2 je baru. Igt kali ni ummi lak nak bg nama if boy

Yang penting pangkal nama tu dah ada

Putera Muhammad El ______ (kalau boy)
Puteri Nur El ______ (kalau girl)
 ~my EL's kids~

" harapan tu doa nenek2, atuk2, kakak2 n adik2, kawan2 masin la ye klu baby boy. Dah sepasang klu boy " Aminn


Masa ni da 5bulan

p/ s = 1st time update blog pakai nset, sbb da lm sgt dalam draft. Xsabar nak update blog yg da bersawang ni. Nnt saya update lg ye sbb cite ni xabis laie.  Bubbye

  ♥ King and Queen Story ♥
  Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA