19 January 2013

♥ Practice make perfect crepe durian ♥

Assalamualaikum

Hi, this week punya entri adalah belajar membuat crepe durian yang senang gila beramai ramai dengan officemate....Wooow senang gila buat crepe durian woooo..(budget lebih ar kau ni). Bahan bahan uolllls semua pi la tanya kat en google sendiri sebab da ramai sangat kot yang dah berjaya buat crepe durian tu..macam kami la...(sekali lagi belagak bagus minah ni). 

Lagipun bahan bahan crepe durian ni setiap orang tak sama tak caya uollls semua boleh google sendiri, ada yang letak santan la, ade yang tak letak butter @ telor la, ade yang pakai whipping cream la atau ade juga yang pakai fresh cream, itu semua tepulang la kepada anda semua sebab anak tekak lain lain kan so citarasa pun of course  la berbeza, sama juga la la kalau nak pilih colan suami ada yang suka hitam sebab bila pandang manis je orang nya macam buah manggis, ada yang suka putih...so istilah nye semua terletak pada citarasa kalian la kan. (eh apada dah ke laut ni, cerita da lain). Ok ok kami semua decide ambil yang paling senang bahan bahan nye dan jimatkan kos pengeluaran skit maklum la 1st try kan.
Suasana membuat crepe durian sedang berlaku di rumah ela (ni bukan penyanyi rock tu ye, ni ala ala klon ziana zain sebab dia peminat fanatik)



1) suasana di dapur sekarang kami tengah bertungkus lumus buat lempeng (kulit crepe durian tu la).




2) Seterusnya setelah semua lempeng di masak, acara meletakkan whipping cream dan isi durian di atas lempeng dan lipat sampai jadi segiempat cantik.







3) Terakhir, dah siap lipat, sedia untuk di simpan dalam peti sejuk sebelum di makan lebih kurang 30minit kemudian


 sampai je rumah ela terus di jamu dengan bihun sup...sedap bertambah tambah kami makan, tapi gambar ni untuk ke dua kalinya kami makan sebelum pulang (aduhhhh spoil diet aku kali nih)

Best sebenarnya suasana masak banyak banyak tangan ni tambah tambah bila bertelagah pendapat tu, masing masing pun nak tunjuk pandai walaupun ni 1st try kami buat crepe durian walaupun tak berapa nak jadi..hahaha.sebenarnya asal nak buat crepe durian ni kat rumah saya memandang rumah saya kecil buruk je, perkakas nak memasak pun tak cukup so plan pun bertukar ke rumah lawa ni...cantik umah ela ni, sebab da renovate murah pula tu dia buat renovation tak sampai 10k (dapat ceiling lawa antara ruang tamu dan ruang makan, lepas tu ada partition custom made antara ruang ruang tu)

 ni la tuan rumah tu

ohhh elvina, pandai pula dia cium irfan tuh (yela meaning adik cium abang la katakan)

Ha kali ni bagi tuan blog ni pula bergambar dengan anaknye ye, 









p/s = ha ha tadi husband i buka peti sejuk, sambil cakap ohhh ni ke crispy durian tu b? crispy durian ke jemput jemput ni....hahaha (sampai hati beliau perli i macam tu)..sambil tu i pun jawab la practice make perfect u..crispy durian maksud crepe durian la , sengaja je beliau sebut macam tuh, konon konon macam kiut n comel la sebut macam tu..nak manja manja ngan i la tu..hahah

Ohhh sekarang baru saya tau susah giler sebenarnya nak buat kulit crepe durian tu, patut la kalau kita beli yang ready too eat tu mahal...lagi nipis kulit crepe tu lagi cantik la hasilnya

XOXO




  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

7 comments:

naufal syarifuddin said...

wah lagi masak masak nh sini saya bantuin tapi melalui doa hehehe.... #canda ya oh ya kunjungan baliknya ya serta follback udah saya follow tuh www.naufalthedarkness.blogspot.com

Salwati Sapei said...

haha..akk dah mkn durian crepe nih..tpi tulah, try sekali je..coz muak sngt..nak buat mmng taklah jawabnyer

Nurul Ain said...

lapar pulak bila tengok
http://nurulnamasaya.blogspot.com/2013/01/short-segment-by-naa.html

Nur Afridayati said...

Makasih ya mas kunjungan mu udah ku balas

Nur Afridayati said...

Haha,kami semua yg sibuk nk buat sbb mcm susah nk jumpa,bila da jumpa terasa mcm mahal pulak.hehe

Nur Afridayati said...

Hihi,kita punya crepe durian xjadi ler awak.anyways thanks atas kunjungan ke blog picisan sy ni.

Anonymous said...

Often when you get a low interest rate. However, she is
consolidate loan still worrying about how to send her daughter to college.
Unsecured -->credit --> card Consolidate Loans usually
don't come with any risk involved. And with nothing to pledge and you don't have a great credit score.
Secured consolidate loans comes with lower interest than if you had just
paid off your auto loan normally. This will help you in making it possible for you to acquire a bad credit rating.


my web blog - consolidate debt loans (http://blogs.albawaba.com)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA