22 February 2013

♥ Itinerary as a MOM ♥

Assalamualaikum


Alhamdulillah...
Sudah hampir setahun saya bergelar umi yang berkerjaya kepada
Puteriku Puteri Nur Elvina bt Mohd `Aidil.
12/03/13 nanti genap lah setahun umurnye.
(umi ade bernazar ingat nak buat kenduri sikit untuk sayang)
Tugas tugas harian sepanjang bergelar umi ni..nampak mudah tapi renyahhh.

dlm 6.30 pagi da bangun sambil mamai mamai pergi dapur,
terus jerang air untuk elvina mandi sambil tu naik atas, iron baju kejap..
dah siap meng ironkan baju...
kejutkan si puteri ni dulu

(waktu nak kejutkan el take time skit, sebab dia pandai menggeliat lama lama, sambil nangis nangis sebab malas nak pergi sekolah,
salah saya juga sebab memang kalau nak anta umah pengasuh tu saya kata SCHOOL kat el sejak el umur 3bulan, so da terbiasa),
 dah siap mandikan el, pakaikan baju, sapukan losyen satu badan, sikat rambut el.
Letak balik el dekat ruang tamu bawah, sambil bg el minum susu.

(sejak el pandai merangkak dan berdiri kejap kejap ni, kami bertiga da tak tidur dekat bilik atas, tidur di ruang tamu je alaskan tilam bujang dulu dulu)

sampai la kadang kadang tu el terlena balik (rasa comel je pagi tadi saya pakaikan baju kurung untuk el)
Lepas tu barulah giliran saya untuk bersiap pulak, da siap mandi n solat subuh,

turn ayah pulak untuk bangun..
sambil tunggu ayah siap saya buat la breakfirst kejap yang simple simple je, itu pun jarang jarang la,
selalu ayah jarang breakfirst kat umah (katenya nanti sakit perut kalau breakfirst awal awal)
lepas da siap breakfirst saya masukkan bakul el dalam kereta saya dulu,
then peluk cium ayah semua minta izin pergi kerja, then el pun macam tu juga
kena cakap AMIN kat el baru el faham maksudnya SALAM n CIUM tangan ayah,
pastu ayah kiss el balik..
sambil tu el da semangat da cakap BABAAAA BABAAAA sambil melambai tangan, maksudnye BYE BYE ayah

saya terus hantar el di rumah pengasuh,
kat sini bab feeling skit, sejak akhir akhir ni el da pandai cengkam lengan saya siap nangis manja,  silap hari
bulan siap picit kuat kuat supaya jangan lepaskan dia, mungkin sebab cuti seminggu baru ni,
yela mana pergi bawa je tak pernah tinggal

saya explain la pada el, umi pi WORK la, nanti petang umi ambil sayang balik ye
dah cium cium el
sambil pesan DUDUK BAIK BAIK ye jangan NAKAL NAKAL..then el pun senyum, macam faham je umi cakap.



Then saya pon bergegas dan terus drive ke tempat kerja.
sampai la pukul 5.30,  biasanya saya jarang balik ontime, paling paling lambat saya pernah sampai umah dalam kul 9 malam,
 itu kalau ada kerja urgent la,
kalau xde kerja URGENT awal awal lagi saya dah cabut sharp pukul 5.30...
Hehehe

Macam biasa balik pon umi yang ambil el tiap tiap hari, pas balik keje singgah umah pengasuh, borak borak jap ape perangai dan aktiviti el sepanjang ari..
makcik tu pon cerita la itu ini, apa saja keletah el pada saya, dah abis borak , kami terus balik.

(dalam kereta tu saya borak dengan el, tanya dia what you learned today love, dia pon bercerita la dalam bahasa dia, bukan main semangat lagi dia nak menyembang)

dah sampai umah
Keluarkan baju el yang kotor tu dalam beg, pastu refill balik air masak n susu el untuk di bawa ke rumah pengasuh keesokkan hari nya.

Lepas tu pening pening tengok dalam fridge apa ada yang boleh di masak untuk malam ni (sejak sejak diet ni dah jarang masak, sebab suami kata membazir je kalau u masak, tapi i sorang je yang makan..so maksud tersirat kat situ, dia pon nak diet skali.
Dia kan tak leh tengok saya lebih dari dia...menciiiiii)
Siap masak, sambung membasuh baju pula ..ataupun lipat baju yang dah dibasuh tu
sambil sambil tu suap el makan bubur (dah macam macam bubur da saya buat bagi el makan)..

lepas tu baru la ada masa nak rehat mengadap el ni, bergurau n bermain dgn dia sambil nonton tv sampai la el tertidur kepenatan sebab bergurau dgn ayah/umi.
lepas tu kalau saya rajin, baru saya akan update blog picisan saya ni....biasa nya saya akan buat banyak entri sekali gus, cuma nanti saya set je bila entri tu nak di publish kan..hehehe (malas punya orang)

begitulah rutin harian hidupku sejak bergelar umi ^-^


Hi..Salam jumaat penghulu segala hari ^_^
Ni la hasil rembatan di JAKEL sempena jualan clearance stok tempoh hari bila kira kira balik semua bil, baru sedar dah rm500 saya belanja tempoh hari, ini semua gara gara pakai kad kredit la nih..dapat juga saya bagi sepasang pada ibu mertua ku, dan makcik (pengasuh) yang menjaga el tu...tapi benci dgn tailor yang jahit baju ni..dah la mahal (rm60 tak da inner pulak tu) tapi jahitan tak cantik..saya ni cerewet skit kalau bab bab baju nih..sebab tu saya lebih suka beli yang ready made je...1st n last saya anta kat situ..lepas ni anta kat tempat kakak ipar buat baju je baru rm30
^_^

SEKIAN


♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

13 comments:

Nurul Filzah said...

comel el dekat sidebar. gebu :)

Seneorita Baharin said...

wahh hebat betul rutin sebagai seorang umi neh kan sis.. :) Supermom! Btw comel la El..comel macam umi die..hee :D

Farah Shahirah said...

wahh banyak tugasan jadi seorang ibu. pengorbanan seorang ibu sangat besar. :)

btw, akak comel! hihi

Farah Shahirah said...

#saya dah follow blog akak. :)

Alia Erfani said...

saya dah follow blog akak. follow blog saya kalau blom follow. hehe. follower yg ke #59

Nur Afridayati said...

| nurul filzah | Hihi, tq

Nur Afridayati said...
This comment has been removed by the author.
Nur Afridayati said...

Tu belum berapa nak byk lg dik.TQSM dik awak pon comel jgk

Nur Afridayati said...

|farah| nnt akak follow awak balik ye, dlm pon ni susah skit.tggu malam skit ye

Nur Afridayati said...

|Alia| nnt mlm skit akak follow blog awak blk ye. Btw tqsm ^_^

Nur Afridayati said...

|seneorita| Tahu xpe, tu secaca kasar je, klu nk lg detail mau dua tiga muka surat nnt.tqsm awak pon comel jg.^_^

sarahhernyzar said...

i wish that i can do the hardest job in the world.. doakan saya ditemukan jodoh ya kak.. :)

p dot s: jemput lah ke blog musyuk musyuk sara,
Hernyzar Helmizan. hehe.

Nur Afridayati said...

@sarahhernyzar

@sarah >>> yes, always...everyone berhak bahagia dalam kehidupan memasing, thanks for visit my blog ^_^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA