16 March 2013

♥ Throwback ♥

Assalamualaikum


Tanggal 20 mei 1984 bersamaan 19 SHA`BAN 1404H hari ahad lahirlah seorang puteri comel dan tembam secara normal, yang diberi nama Nur Afridayati bt Ismail hasil gabungan nama suami isteri kepada Allahyarham Ayahanda tercinta Ismail@Afriyon bersama Ibunda tercinta Nelwati@Nel Amani (sedap nama ibu kalau yang original punya..tapi masuk malaysia ibu cakap nama kena tukar..maka jadi la nelwati)..mula mula dulu nak letak puteri juga nama saya..tapi tak terletak..maklumla anak pertama teruja yang melampau siap gabung nama lagi ^_^
Tapi saya pernah tanya pada arwah ayah dulu, ape maksud nama saya tu..tapi tak semua yang saya ingat..lagipun masa tu kecik lagi, tak sempat nak ingat banyak!!!


A stand for Angkatan
F stand for Frang @ perang dalam bahasa malaysia nya
R stand for Republik
I stand for Indonesia
D stand for _____
A stand for _____
Y stand for _____
A stand for _____
T stand for _____
I stand for _____

yang kosong tu serius memang saya tak ingat...unik kan nama saya..lain dari yang lain..(tetiba teringat en man marah sungguh dia kalau kita pakai words lain dari yang lain tu bila pergi create design masa study dulu..tapi saya pernah jawab..abis tu je ayat yang sesuai yang saya ada en man..hahaha..lepas tu dia tu dia ketawa)


masa ni sekitar umur setahun ada kot, makin besar makin comot..tengok tu apa yang di makan..of couse la pisang..sebab ibu cakap masa ni favorite si kecil ni ada dua benda je, tak pisang, roti cacing..hahaha roti cacing tu roti canai la..biasala masih pelat sebut main ikut sedap rasa la janji ada bunyi... tapi dari kecik memang dah terselah kekidalannya..pegang makanan pon nak tangan kiri kan...(ada persamaan ke dengan baby saya Elvina )



waktu ni memang menjadi kegilaan ramai dan kesayangan semua..sebab nya semua sukakan dengan rambut saya...original ok...tak de nak curls curls zaman ni..lagipon banyak pulak duit kan nak buat..kalau waktu dekat asrama politeknik dulu siap ada kegelaran lagi..diorang panggil saya barby doll sebab rambut macam barby..itu kalau yang tak tahu nama saya..heehee..sebab masa tu..yang mana rambut lurus sibuk nak curls dan rambut curls pulak sibuk nak rambut lurus..salah seorang nya saya la..hahaha..tapi dalam hostel tu saya sorang je rambut curls macam ni ketat macam ros


maafla..gambar terkoyak tu cepat cepat saya scan....wah tengok masa ni..bukan main bergaya lagi kami adik beradik siap lipstick and bedak tepung lagi..hahaha..yang baju biru pink tu saya la, sebelah saya yang baju biru cute tu adik yang no 2, yang sebelah dia plak yang hensem tu adik no 3 , dan yang di dukung mama macam cina tu adik no 4..comel comel kan kami adik beradik masa ni...masa ni je la..(masa ni kami semua panggil mama lagi dah besar bertukar panggil ibu)


Ini gambar arwah papa dengan mama kami..semua cakap muka saya ikut arwah papa..arwah papa masa muda hensem tau..tapi itu semua tinggal kenangan manis kami bersama papa tercinta...arwah papa meninggal dunia pada 08 09 08 akibat jangkitan kuman di kepala..tak silap kencing tikus namanya..arwah papa meninggal di hospital besar kuala lumpur..pemergiannya memang sangat memeranjatkan kami sekeluarga..punca nya arwah papa cuma deman panas..

Al fatihah
untuk arwah papa...
manja doa kan semuga roh papa tenang di sana dan di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman..
Amin

Sampai sekarang memang tak akan pernah lupa apa yang papa pesan kepada kami adik beradik..

"anak anak papa kena dengar cakap papa..papa nak anak anak papa belajar pandai pandai...ingat kita orang susah..bukan datang dari keluarga yang senang..papa dah tak ada dekat dunia nanti tak ada harta yang papa tinggalkan untuk kalian adik beradik..apa yang papa tinggalkan cuma ilmu  yang berguna dan Al quran untuk kalian" mengalirkan air mata papa ketika berpesan kepada kami adik beradik

Alhamdulillah kami adik beradik berjaya

no 1) saya pegang diploma in architecture, bercadang ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat tertinggi..sebab salah satu hasrat papa nak saya jadi arkitek. In Sha Allah jika tidak ada halangan

no 2) jadi hair stylist di Kuala Lumpur

no 3) jadi mechanical engineer gradute universiti teknologi petronas tronoh (UTP)

no 4) sedang melanjutkan pelajaran ijazah dalam bidang logistic di UNIKL

no 5) jadi chef di Columbia Hospital

no 6 ) sedang melanjutkan pelajaran ijazah dalam bidang geophysical di universiti teknologi petronas tronoh (UTP)

no 7) sedang melanjutkan pelajaran Malay College Kuala Kangsar. InsyaALLAH akan ada calon menteri sorang anak papa. Amin

no 8) masih sekolah rendah lagi di darjah 5..sudah brainwash suruh dia jadi yang lagi hebat dari abang abang dan kakak kakak nya. In Sha Allah

no 9) masih sekolah rendah juga di darjah dua..dah nampak..dalam kelas always top 3..In Sha Allah


now third generation
In Sha Allah berusaha cuba didik supaya lagi bagus dari makcik makcik dan pakcik pakcik dia






  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

2 comments:

Nana Liena said...

muka sis masa kecil2 sama macam el masa baby..huhu.. gmbar me lama2 entah hilang ke mana..huhu..

Nur Afridayati said...

@Nana Liena kan...sangat bersetuju..cuma semua org sekeliling kata ikut ayah dia..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA