08 April 2013

♥ Roaming ♥

Assalamualaikum



Dialog antara adik dan kakak

Ni pakai simcard ke kat sana?

No, roaming.

Roaming tu macam mana guna dia?

Roaming tu, kita akan automatic dapat line kat mana mana negara yang kita travel.

Kalau di Malaysia contoh service provider maxis, digi, celcom, umobile.

Kalau kat perth australia pulak yes octopus, tesla and etc.

So bila da set roaming, bila masuk je australia terus dapat je line yes octopus tu.

Cuma bila kita balik malaysia nanti yes octopus ni akan back charge balik ke digi, maxis or celcom ikut yang mana kita guna kat malaysia la 

Ohhh, kat mana nak set roaming tu?

Kena pergi service center digi, maxis or celcom

Cakap nak active kan roaming

Tak pun nak senang call je, mintak orang tu active kan.

Ambil masa sehari untuk active kan

Maknanya bukan setting dalam phone la?

Bukan, tapi kalau pakai smart phone kena hati hati,

Kalau roaming bila masuk negara baru, 

OFF kan DATA roaming

Yang ni internet punya roaming, nanti mahal.

So yang ini kena setting sendiri dekat phone, bila masuk new country

Jangan tick data roaming seperti gambar di bawah k



Kalau pakai prepaid boleh roaming juga ke?

Prepaid tak pasti, kena tanya dia orang

Kalau post paid nanti balik malaysia dia change bill kita la kan?  Tapi kalau la limit kita seratus je, boleh ke dia change lebih kalau pakai kat oversea?

Kalau limit seratus je, balik malaysia terpakai lebih kena bar. Then pergi bayar, lepas tu ok la. Standard macam tu kalau orang travel

Welcome to traveller life!!!


makin kecil saiz, makin besar value (excited kan, padahal adik yang pi, tapi kakak yang over..haha, ala bukan ape pon saya just berkongsi pengalaman adik..kurang kurang lepas ni kot la ada duit terlebih, boleh la kita pi pulak kan)


  ♥ Princess and Prince Story ♥
  Photobucket 
 ♥ Kalau anda suka boleh ♥

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA