20 April 2016

♥ Dugaan pertengahan 2016 ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Elok lepas pantang 60hari...
Hari ke 4 start kerja benda ni berlaku..
Kebetulan 4.4.16.
Kalau masyarakat china...memang pantang no 4 ni...maksud 4 tu pada dia orang mati...

Kejadian berlaku masa lepas balik kerja...
Kereta da parking macam biasa dalam pagar tapi enggine kereta saya tak matikan seperti hari2 yang selalu saya buat...rumah kami tempat parking kereta membukit skit...apa yang saya buat hari tu...kebetulan suami ade kat rumah..dengan enggine kereta belum dimatikan...saya keluarkan anak anak dulu...lepas tu saya keluarkan beg baju dan bakul susu mereka...kemudian saya keluarkan pula carseat anak yang baby tu...last sekali saya ambil beg tangan disebelah driver dan baru matikan enggine...tak macam selalu saya buat...kali ni saya matikan enggine dalam keadaan berdiri diluar...

Elok saya mati kan enggine kereta...tiba2 kereta mengundur ke belakang dengan sendiri...masa tu saya da cemas da...cuba untuk tahan kereta dengan berdiri sambil berjalan mengundur kebelakang...lepas tu mata melilau cari apa yang tak kena..lihat gear memang didalam P...lihat handbrake...
Allahuakbar...
saya lupa tarik handbrake...dalam keadaan kereta mengundur dan saya pula berjalan mengundur kebelakang dengan pintu driver terbuka memang pasrah da...saya tak daya nak selamatkan kereta supaya berhenti..rasa berat yang amat untuk tahan kereta...hampir terjatuh...dan kereta terus mengundur melanggar pagar jiran depan rumah...

Dangggg!!!

Alhamdulillah...masa kejadian tu...tak ada kenderaan lalu lalang atau budak budak sedang bermain...
Dan Alhamdulillah juga kereta jiran (Indian) dekat dalam pagar tak kena...Kalau tak, tak tahu la berapa kos kerugian yang perlu saya ganti...

Kos kerugian yang perlu ditanggung

1) Pagar (ganti baru 1set) RM 1200...saya tak beli baru...sebab sebelah je yang rosak...lagipon ada contractor yang pandai repair and welding balik...

2) Pagar (repair tak termasuk cat) RM 300

3) Morzek saiz 2kaki x 2kaki kena beli sekali 4keping sebab datang dalam set...sekeping 38x4= RM 152

4) Upah hack morzek yang pecah siap pasang RM 100

5) Cat tak survey lagi harga...standby RM100 tak tahu nak cat semua sekali atau tempat yang kena welding je ke...

6) Pintu kereta sendiri RM 380 beli dekat halfcut (tak termasuk upah pasang sebab suami yang tolong tukarkan...mujur dia pandai)

Total cost cecah juga 1k +++
Dushhhh ketuk dahi sendiri lagi...


Muhasabah diri balik...suami masa ni dalam rumah tengah tidur...dia sedar sedar benda da settle jadi macam gambar kat atas tu...masa kejadian tu saya sempat jerit minta dia tolong...dia bangun bangun je tepuk dahi...nasib dia memang jenis tak bebel bebel macam saya...kejadian berlaku waktu maghrib...dapat pula jiran yang fussy serabut alam benda belum siap dah kecoh itu ini...contractor tu tahu la kerja dia...errr sabar je la...kalau saya jenis tak sabar mau makan penampar ni...

Apa yang saya hairan sampai sekarang ni...bukan ke kalau gear dalam P dan kereta park atas bukit tak akan mengundur ke belakang even kita lupa tarik handbrake...ntah..confius saya...

Lillah cakap...selama pakai lesen dari umur 17tahun ni sampai la sekarang umur 32tahun ni...ini lah kali pertama eksiden sendiri yang langgar...sebelum ni 2kali orang yang langgar...
Satu masa parking dekat Giant Kelana Jaya...satu lagi tak ingat orang langgar kat mana...
Ok itu je.
Selamat malam.


 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

2 comments:

Syazwani Mazlan said...

sabar la ye kak.. ada rezeki lain menanti tu :)

Afrina Ismail said...

In shaa Allah...Ameen (;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA