15 April 2016

♥ Tips puting susu anak lebih tahan lama ♥

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ 
Assalamualaikum

Amboi..
Asyik bagi tips ja sejak beranak 3 ni...
Kali ni nak bagi tips macam mana puting botol susu tak berkulat@atau melekat sisa susu@puting koyak


Saya kongsi sebab ada kawan yang tanya...

Cara saya mudah je...

 1) hari hari lepas anak habis minum susu...botol susu tu akan saya rendam dengan air panas yang baru masak, kalau tak sempat cukup sekadar rendamkan dalam air dulu.

2) biasanya 2 atau 3 kali dalam seminggu saya akan rendam semua botol susu termasuk putingnya dengan air panas bersama garam. Ataupon kalau malas sangat...seminggu sekali pon ok...

3) biasakan diri jangan malas...lepas anak habis minum cepat cepat ambil dan rendam terus dalam air...jangan biar botol tu kering sampai berbau masam...bila anak minta lagi baru nak cuci...perangai macam tu akan buat puting botol cepat berkulat dan tak tahan lama...

4) pelbagaikan atau perbanyakkan botol susu...boleh selang seli pakai maka puting susu akan lambat rosak sebelum 6 bulan, dengan cara ini juga boleh biasakan anak dengan pelbagai jenis jenama botol. Jadi anak tak de la stick pada satu satu jenama botol je...pengsan kalau nak beli bila tak de sales nanti...at least dengan pelbagaikan jenama...boleh la grab dulu mana yang tengah ada offer kan...

Ini cara saya...mungkin anda ada tips lain...boleh la share...tak salah berkongsi tips kan... macam saya bila anak dah 6bulan ke atas...setiap kali bancuh susu saya akan letak nestum skali bersamaan 1:1... jadi saya memang kena kerap rendam botol susu supaya tak cepat berkulat...

Botol favorite saya tommie tippie, avent and tupperware...harga pon tak mahal sangat...





 ♥ King and Queen Story ♥
Thank you for reading this entry !  
  Photobucket

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA