28 October 2011

♥Bertahan♥

Assalamualaikum

Awal bulan 10 aritu aku dapat kerja dekat company yg aku kerja sekarang...sbnrnya aku sayang nak tgglkan tempat kerja lama aku...tp keadaan memaksa untuk aku mengundurkan diri dari company..atas beberapa sebab tertentu aku tinggalkan company tu..yang pertamanya permohonan suami aku utk bekerja di kuala lumpur ditangguhkan...aku tak tahu sbb ape, tp yg aku tahu suami aku minta tukar atas suka sama suka dgn staff yg lain..(suami bekerja di sektor awam)...jd terpaksa la aku mengikut suamiku berhijrah di tempat kelahiran beliau di johor...dgn berat hati aku meninggalkan company yg aku kerja sebelum ni (sedih rasa)..
kenapa aku berat hati???...
pertamanya itu company antarabangsa...jd korang faham jela klu kerja company international ni...pasal gaji memang besar giler aku dpt...kawan² kat sna pun mmg best…kat sna aku berpeluang bergaul dgn mat salleh yg dtg dr pelbagai negara..mana tak nya aku berkerja mmg direct bawah mat salleh, kira aku punya ketua la nama dia R****. So nak tak nak aku mmg kena speak English untuk berkomunikasi dgn dia…walaupun aku pya speaking tak lah sehebat mn pun..tp aku ambil peluang ni sbgai satu cabaran buat diri aku utk memperbaiki English aku..mmg mencabar mula², sbb 1st time ketua aku dari oversea (switzerland) sepanjang aku bekerja…kelakar pun ade jg…ade time kami nak mulakan perbualan aku gunakan perkataan yg mudah..sng cakap perkataan sebiji²…hahaha..(kelakar kan..korang gelak la kat aku..aku tak kesah pun)…bila da kerja kat situ br aku sedar…seseorang tu mmg kena ade tahap penguasaan English yg bagus…mana tak nya kawan² time aku interview utk mula kerja dulu pun…dia suh aku wat eSsAy…1st time aku dapat cuak jg aku…nak tak nak aku kena buat jg…so aku buat eSsAy tu sebaik mungkin…da la tajuk eSsAy semua mcm time² aku sekolah dulu.. tak silap aku tajuknya lebih kurang bunyi mcm ni “ Holiday with family” berapa patah perkataan aku tak igt..tp aku tak la buat panjang sgt pun..

Ok berbalik pada kenapa aku kena ikt suami aku berhijrah juga ke jb…(jauh betul aku lari dari tajuk nih!!!)…kedua..aku kesian kat suami aku..asal jumaat petang je beliau da smpi kl, jumaat malam sampai ahad petang beliau teman aku kat kl…kesian kat dia…confirmed beliau penat…begitulah seterusnya rutin mingguan beliau…sampai la beliau dpt surat permohonan pertukaran ditangguh kan..So kami sepakat utk pindah ke jb. skrg aku da keje kat jb almost 1month..tapi ape yg aku blh ckp aku akn cuba bertahan dlm company ni…kenapa aku ckp mcm ni???
tak best ke company skrg nih??? Bkn tak best tp bg aku company tak sistematik..semua benda bercelaru..mcm tak konsisten..pening aku dibuat nya..(mcm aku ni konsisten plak kan, tp mmg aku tak biasa kerja company yg mcm ni).. tak dela before ni semua tmpt aku kerja  berdisiplin dr segi system bekerja..maybe company seblm ni Owner dia bkn bangsa kita kot…bkn aku nak kutuk bangsa sndiri..tp mmg tu la yg terjadi..company yg aku keje skrg adalah 1st time company yg owner dia bangsa kita…aduhhh pening, dan haru biru dibuatnya…nasib bos dia pemurah (walaupun gaji yg aku terima tak sebesar dulu..yg penting aku bersyukur)..sudi jg terima aku berkerja di syarikat beliau walaupun aku sedang hamil..maybe ni rezki baby kot…

Alhamdullillah.


Jadi pengajaran untuk korang ialah..
1)      Cari kerja betul² sesuai dengan jiwa korang ye
2)      Fikir betul² dulu sebelum berhenti kerja, tambah² kaum wanita yg sedang hamil, sbb kebanyakkan syarikat akan tolak serta merta permohonan kita jika tahu kita sedang hamil k (aku belajar dari pengalaman aku sendiri waktu mencari kerja ketika sedang hamil)
3)      Semasa ditemuduga tu perhatikan keadaan sekeliling@environment di syarikat itu, adakah ia sesuai dgn jiwa anda, tgk ruang pejabat dan staff² yg bakal menjadi rakan kamu nnt. (benda ni memainkan peranan yg penting jg sbb 1/3 masa kita adalah dipejabat, klu environment tempat kerja kita tak best baik kita tak pyh keje kat situ k)
4)      Jangan terlalu memilih kerja sgt, mana yg dapat kerja je dulu yg penting bertahan, bila dah ada offer lain br blh berambus dari syarikat tu k (sbb zaman skrg susah nak cari kerja, dari xde kerja lgsg baik korang kerja je dulu mn yg ade, kurang² dapat mengurangkan beban korang utk tampung hidup kan?)
5)      Klu boleh semasa kita di temuduga tu korang tya la ape yg patut korang nak tya (buat mcm aku buat k, selalu 4 soalan yg penting yg aku akan tya)
a)      1st mestilah aku tya pasal syarikat tu, nmpkkan skit kita berminat utk kerja di situ…hehehe
b)      2nd benda ni mmg aku tak akan lupa tya…nak tahu apa dia? Ha korang tya la sabtu company ni kerja ke? (sbb aku tya, klu sabtu kerja komfem awal² aku da reject kerja tu, tp aku tgk pada gaji yg dia tawarkan kat aku plak, sbb selalunya sabtu dan ahad ni la masa aku utk diri aku@yg da kawin masa ni adalah masa bersama keluarga, masa ni kita boleh bersiar², window shoping dan macam² lg)
c)      3rd Gaji – klu dia tak bgth berapa gaji yg dia offer kita, baik kita yg tya dia…ni pun penting sgt, contoh klu kita kerja pada hari sabtu, korang kena bandingkan ada berbaloi korang kerja hari sabtu dgn salary yg korang dapat…xpatut..xpatut (macam yg terjadi kat aku skrg ni..tp bertahan je sbb tgh hamil dr lgsg org xterima kerja baik aku bertahan je kat syarikat ni dulu sementara ada yg lg bagus nnt)
d)      4th Tanya la pasal elaun apa² yg dia berikan, kot² ada ke…(contoh elaun makan@transpot@kehadiran...biasa klu korang kerja dlm kilang selalunya ada la elaun² mcm tu, tp klu syarikat biasa pun ada jg yg bg.)
6)      Klu boleh biarla tempat kerja kita dekat dengan rumah kita k, sbb ape?? Klu la kita terbangun lmbt ke so kita masih sempat lg nak punch in sebelum punch card kita merah.

p/s Tu je la kot apa yg aku rasa patut nak bgth korang semua, tmbah² lg adik² yg fresh graduate yg xth apa² lagi dlm alam pekerjaan. Panjang juga aku bebel kan?


♥Princess and Prince Story♥
 Photobucket
♥ Anda suka entry ini ♥

26 October 2011

♥ Kata² semangat yang aku pegang dari aku study lg ♥

Assalamualaikum

Kat bawah ni satu²nya kata peransang@semangat yg aku pegang sejak aku belajar lg...klu korang pandai mesti korang paham ape maksud kata² tu..



Dalam mengejar seribu (1000) impian ketabahan hati dan,

Ketenangan fikiran menjadi teraju utama dalam merealisasikannya


 ♥Princess and Prince Story♥
 Photobucket
♥ Anda suka entry ini ♥

25 October 2011

♥ Unbelievable ♥

Assalamualaikum

Tadi pagi  aku buka email aku....
Buka je email aku ternampak email dari AirAsia.com....aku pun baca la email tu...............Wahhhhhhhhhhhhhhh..bestnyeeeeeee....
 AirAsiaa tgh  wat offer travel ke japan


"Fly dari Kuala Lumpur
Ke
Tokyo@Osaka"

Tiket da buleh booking sampai 30 october ni..
Kita leh stat travel pi sna mula dari tarikh 4 may – 20 sep 2012
(dgn ligat otak aku pun  berfungsi...dlm hati aku terus cakap kena bg tau hubby ni...tiket ke sana tgh murah...)
Tp aku fikir balik boleh ke pi sna berdua je??? Tiket tu hanya utk flight je tidak termasuk penginapan..
Aku mmg teringin sgt nak tgk negara sna memandangkan kami pun belum honeyMOONNN lg sejak kawin aritu (kesiankan).....dulu tgh ade cousin belajar kat Ehime tu xnak pegi..kurang² penginapan time tu da xpayah pikir kan?

(bisik hati tah bila la aku berpeluang travel jauh jauh nihhhh..)

p/s> xpe tgk la balik keje jap gi klu jumpa hubby aku ckp je la…kot² beliau nak pi ke kan (mesti korang penin kan..bukan balik keje dah tentu² jumpa laki dia...knapa plak ckp klu jumpa...haAA tungguuuuu...)





 ♥Princess and Prince Story♥
 Photobucket
♥ Anda suka entry ini ♥

♥ Antara koleksi kasut kegemaran saya ♥

Assalamualaikum

Saya antara salah seorang penggemar kasut...klu nampak kasut yg cantik @ yg berkenan di hati je pasti sy akan merebut peluang tu..xkisah la time duit dlm handbag ngam² je utk makan sbnrnya….

Senang cakap sy sni gila kasut….dari study lg mmg tabiat saya mcm tu…tapi saya xcerewet pada harga atau jenama sesuatu kasut tu ok!…asal sy suka sy beli…xkesahla mahal @ murah…janji bila sy try tu sesuai dgn kaki sy…hehehe  

Antara yg menjadi jenama kegemaran saya adalah seperti di bawah ni….cer korang tgk gmbr kat bawah (setengah je gmbr kasut yg sy ade, ade yg xsempat nak ambil gmbr lg..)…..






Wahhhhhhhhhhhhhhh…byk nya kasut dia…..

Yeke?

Xde la byk macam korang kan…sy tau mesti korang lg byk kasut dari sy..=)

Biasa la lumrah seorang wanita…suka benda²  yg cantik dan comel macam kasut² kat atas tu

Mari saya senarai kan semua brand kasut² yg terdapat kat atas tu

1.       Koleksi dari bata
2.       Koleksi dari crocodile
3.       Koleksi dari crocodile
4.       Koleksi dari hawkeye
5.       Koleksi dari sembonia
6.       Koleksi dari alain delon
7.       Koleksi dari vincci
8.       Koleksi dari crocodile
9.       Koleksi dari nose
10.   Koleksi dari alain delon
11.   Koleksi dari alain delon
12.   Koleksi dari alain delon
13.   Koleksi dari alain delon


Tapi klu korang tgk kat atas tu korang jgn igt sy mementingkan jenama ye…kebetulan semuanya…kebanyakkan klu yg mahal² kat atas saya selalu beli time ade SALE ok..bijak x saya???

Tempat yg selalu menjadi kegemaran sy utk beli kasut,erm…selalunya saya akan pergi  “ MIDVALLEY @ SOGO

Tapi yg menjadi favourite sy adalah Alain Delon…kebanyakkan design dia sy suka..mgkin sbb sy bekerja office so sy lebih suka design yg ala² korporat gitu…

Sbnrnya ada lg gmbr yg sy xmasukkan…antaranya jenama dari Bonia (sy terima dari suami sy waktu majlis pertunangan kami hari tu) dan Velentino Rudy pun sy suka jg..




 ♥Princess and Prince Story♥
 Photobucket
♥ Anda suka entry ini ♥

24 October 2011

♥ Daddy vs Mummy @ Ayah vs Ummi♥

Assalamualaikum

Perkara ni terjadi kelmarin (sabtu)...semasa dlm perjalanan kami pulang ke kg Kota Tinggi (rumah ibu mertua)...mulanya begini..perbualan pun bermula
Bb (saya) >  i rasa perut i da nampak besar la (kandungan nak masuk 5bln)...cuba u tgk ni..aku selambarnya mengusap perutku yg kian membesar itu dgn girang =)

Bi (suami ) > senyum panjang....sambil tgn nya membelai perutku...secara spontan dia bertanya...nanti baby da kuar nak pggl u ape?

Bb (saya) > aku agak terkejut dan selamba nya aku berkata “ Mummy ” la... (sambil tersenyum malu)

Bi (suami) > La...xelok la pgglan tu...

Bb (saya) > abis tu nak pggl ape?

Bi (suami) > panggil ummi la....

Bb (saya) > (aku terus potong percakapan suami ku)
                    klu ummi lawannya walek @ walit...xkan nak pggl u walek..

Bi (suami) > ummi ayah la...

Bb (saya) > ummi abah ke, ummi bapak ke?

Bi (suami) > klu pggl abah tu org jawa, pggl ummi ayah la...ok skit

Bb (saya) > (dgn lapang dada aku pun bersetuju dgn idea suami ku)
                      Ok b....







dgn harapan nak baby² yg comel² mcm ni...=)



p/s > sepanjang aku hamil ni suami ku xpernah miss utk hantar@temankan aku ke klinik kerajaan utk cek tahap kesihatan ku...malahan beliau sggp masuk kerja lambat@ambil cuti..mmg nmpk sgt beliau xsabar tggu kelahiran anaknya nnt..



 ♥Princess and Prince Story♥
 Photobucket
♥ Anda suka entry ini ♥

♥ Teaser : Majlis Sambut Menantu 'Aidil & Afri ♥

Assalamualaikum

  1. Majlis itu dilangsungkan 2minggu selepas majlis resepsi di pihak perempuan (saya)
  2. Majlis kesyukuran itu berlangsung pada 11.06.11@ sabtu
  3. Makanan mmg pelbagai, dah boleh buka kedai makan =)..siap ade cendol & abc lg
  4. Tetamu yg datang pun ramai, mungkin satu kelebihan utk warga felda
  5. Majoriti jamuan yg disajikan disediakan oleh keluarga mertua sendiri (kebetulan latar belakang semua pandai masak termasuk suami saya tau)
  6. Klu org johor pggl tetamu yg dtg bg duit tu ialah  "salam kerok"..setakat ni majlis kami  yg plg byk menerima nya dr adik²nya yg lain..xsilap sy ada la dlm 8500 ++..alhamdulillah rezki =)
  7. Tema majlis pada hari tu adalah warna pink² belacan..erk ade ke warna macam tu..korang tgk la sendiri..hehehe

macam bukan aku je...ramai yg puji time ni..tp terus terang aku ckp,
muka aku xsesuai make up yg tebal²..so aku minta natural make up..hehehe












 ♥Princess and Prince Story♥
 Photobucket
♥ Anda suka entry ini ♥

21 October 2011

♥ Header baru yang saya design sendiri♥

Assalamualaikum

Hai.....kali ni entry dgn rasminya header saya bersama org yg sy syg..suami sy sendiri..;)
  • sy pkai CS3 utk buat header ni.
  • simple je pun
  • idea xbyk pun
  • kombinasi warna, sy guna background yellow pastu ade campur gold + red + black..
  • sbb sy pilih warna sbb nmpk menarik pulok..n terserlah..hahaha
  • idea dtg..tetiba je..maybe mood da bosan tgk header yg da lama tu..jgn marah pulak ye org yg tlg buatkan header sy yg lama tu..
  • lagi satu sebab tgk org lain pya header semua lawa² , jd sy pun nak jg header sy lawa...walaupun xde follower lg..erm..maybe sbb sy xaktif berblog..@ idea kurang menarik..(tp saya akan cuba sedaya upaya utk update blog slalu)
  • nak tgk x header terbaru sy...tu yg ade kat atas...same je..k la sy upload la jg header tu dlm entry kali ni..

ni la header baru sy...sebelah tu suami sy k..comel x beliau?





♥Princess and Prince Story♥

 Photobucket






♥ Anda suka entry ini ♥

18 October 2011

♥ BENGKEL TEORI DAN LATIHAN Membina website dengan 7 LANGKAH MUDAH ♥

Assalamualaikum

Pada hari ahad (16/10/2011)yg lalu aku telah menghadirkan diri dalam satu program di mana syarikat aku yg berkerja sekarang menghantar aku ke Bengkel Teori dan Latihan Membina Website dengan 7 LANGKAH MUDAH...yg dianjurkan oleh AXERA TECHNOLOGY...bertempat di DEWAN CICT (D07) UTM SKUDAI (9am-5pm)...kursus yg aku hadiri ini ditanggung sepenuhnya oleh syarikat aku...yuran pendaftaran sebanyak RM 150 sahaja (termasuk b/fast dan lunch)...

Tujuan kursus ini diadakan adalah untuk memberitahu bagaimana kita membina laman web sendiri dengan 7 langkah mudah...seramai 34 org peserta yg mengikuti kursus itu...latar belakang semua peserta semua berlainan...ada yg dtg utk memperkembangkan bisness online nya...ada yg dtg syarikat yg hantar ...student pun ade yg dtg pada masa itu...

Pertama kali aku hadirkan diri utk kursus itu...1st impresion aku sblum masuk klas itu..aku rasa macam xmungkin je boleh buat website sendiri dgn 7 langkah mudah..tp bila aku dah mengikuti program tu..YA mmg benar ia nya sgt mudah ...dgn 7 step je kita da ada website sendiri...cuma perlu dipraktikkan selalu supaya ilmu yg aku dpt pada masa tu xluput ditelan zaman....kami juga diberi toturial ringkas dlm bentuk hardcopy...tutor yg mengajar pada masa itu pun best dan sgt mencuit hati..suka sgt mengusik peserta yg hadir pd masa itu...  

Aku sbnarnya mmg suka mengikuti program² yg menambahkan ilmu pengetahuan..tmbah² ilmu yg berkaitan dgn IT ni..hehehe...yg lagi bersemangat aku nak pergi kursus ni adalah gaji aku dibayar...so blh la tmbhkan gaji aku utk bln 10 ni nnt...yg lagi mengembirakan aku, peserta semua akan diberikan sijil penyertaan..;) ...sbnrnya byk benda baru yg aku blaja masa kursus tu...

Aktiviti bengkel
  • kami didedahkan ttg kepentingan komputer dan internet,  jg perkongsian fakta terhadap org² yg berjaya dlm industri internet ini.
  • kami juga di ajar fungsi email dan cara membuat email korporat dgn menggunakan CPANEL
  • kami  diajar cara mengakses dan menghantar email
  • kami mempelajari kepentingan llaman web seperti web korporat, e-commerce dan blog
  • kami diberi peluang membina laman web sendiri dgn menggunakan 7 langkah mudah
  • dgn adanya sistem yg mudah, mesra pengguna serta lebih 900 templet yg disediakan peserta dptlah menyiapkan laman web dlm masa yg sgkat..
  •  kami juga mengetahui komponen² penting serta kos yg terlibat dlm penyediaan laman web..
kat bawah ni serba sedikit gmbr yg sy ade sepanjang kursus ini di jalankan






terasa gemook sy skrg sejak preggy...=) ke baju yg sy pkai ni besar...nak sedapkan hati













 ♥Princess and Prince Story♥


 Photobucket
♥ Anda suka entry ini ♥

♥ Teaser : The Solemnization of Afri & 'Aidil ♥

Assalamualaikum

Hari akad nikah



♥Princess and Prince Story♥


 ♥ Anda suka entry ini ♥

13 October 2011

♥ Logo rasmi blog saya♥

Assalamualaikum

Alhamdulillah ni je yang saya mampu untuk buat logo blog saya...sebenarnya da lama sy xbuat edit² menggunakan photoshop cs3 ni...arini br belajar @ refresh blk...tkut terus lupa ilmu ni...susah dulu sy nak cr ilmu ni..blaja sendiri je tau...so td br merangkak² blk buat menatang ni..terkial-kial jg la sy..=). tp apepun sy berjaya jg buat sendiri walaupun simple je..InsyaAllah klu de kelapangan akan saya cantikkan lagi....=)






ni adalah logo rasmi blog saya








♥Princess and Prince Story♥
 Photobucket


♥ Anda suka entry ini ♥

08 October 2011

♥♥Percubaan...percubaan...percubaan...testing...testing...testing

Assalamualaikum



Percubaan...percubaan...percubaan...percubaan...testing...testing...testing
Percubaan...percubaan...percubaan...percubaan...testing...testing...testing
Percubaan...percubaan...percubaan...percubaan...testing...testing...testing
Percubaan...percubaan...percubaan...percubaan...testing...testing...testing










♥Princess and Prince Story♥ ♥ Anda suka entry ini ♥
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Search This Blog

Designed by UMIESUEstudio 2014 : ELVINA ELZANDRA